Bu yıl ilk kez ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenleme kararı alınmıştı.
Yazıda, ortak sınavlara ilişkin, "2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.
Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda, çoktan seçmeli sorular kullanılacak. Bunun dışında kalan tüm ortak yazılı sınavlar ile diğer tüm yazılı sınavların soruları açık uçlu ya da açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşacak.
ORTAK SINAVLAR NASIL OLACAK? Bu öğretim yılına mahsus olmak üzere Bakanlık, il ve ilçe geneli yapılacak ortak yazılı sınavlarda çoktan seçmeli sorular kullanılacaktır. Gerekli alt yapı hazırlandıktan sonra bu sınavlarda da açık uçlu sorular kullanılabilecektir.
MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRENCİLERİNE ORTAK SINAV YOK
Bu öğretim kurumlarında sınav tarihleri okullar tarafından belirlenecek. Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda değerlendirme artık sınavla yapılmayacak. Yani ilkokulda yazılı sınavlar tamamen kaldırıldı.
İlgili 37 soru bulundu
MEB ortak sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul ve liselerde uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sınav sistemi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla ilk kez uygulanmaya başlamıştır. Ortak sınavlar, ülke genelinde aynı tarihte ve aynı sorularla uygulanmaktadır.
Tüm merak edilenler haberimizde... İLKOKULDA SINAV KALKTI MI? | Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan yeni karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre, ilkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıflarda yazılı sınav sistemi kaldırıldı.
Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı üçü geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Ancak Bakanlıkça yapılacak merkezi sistem ortak sınavlarının takvimi ve süresi kılavuzla belirlenir ve sınav tarihinden en az bir ay önce duyurulur.
Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı ve yabancı dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılacak. Bu derslerin önce yazılı sınavları, sonra her öğrenci için yeteri zaman ayrılacak şekilde ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçecek şekilde uygulama sınavları yapılacak.
MADDE 10 – (1) Sınav komisyonu, ilgili idarenin atamaya yetkili amirinin görevlendireceği üç veya beş kişiden oluşur. Komisyonlarda asil üye kadar yedek üye belirlenir. Komisyon üyelerinin öğrenim düzeyi sınava katılan adayların öğrenim düzeyinden aşağı olamaz.
Azami süreler sonunda mezun olabilmek için gereken derslerden hiç almadığı ve devam şartını yerine getirmediği ders sayısı toplam en fazla 5 olan son sınıf öğrencilerine, devam şartını sağlayıp başarısız oldukları bütün dersler için iki ek sınav hakkı verilir.
1-SORUMLULUK SINAVLARINDA "FARKLI SINIFLARDAKİ AYNI DERSLER" BİRLEŞTİRİLEBİLİR Mİ? Evet "Farklı sınıflardaki aynı dersler" birleştirilebilir.
a) Bu sınav okul müdürünün başkanlığında sınıf öğretmeni ve bir üst sınıfın öğretmenlerinden oluşan komisyon tarafından yapılır. Okulda bu komisyonu oluşturacak sayıda öğretmen bulunmaması durumunda, sınavın yapılacağı yer ile sınav komisyonu, okulun bağlı bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğünce belirlenir.
Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda değerlendirme artık sınavla yapılmayacak. Yani ilkokulda yazılı sınavlar tamamen kaldırıldı. Ortak sınav sistemine de dahil olmayan bu kademedeki öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenleri tarafından sürekli olarak yapılacak.
Yazılı sınavların kaldırılması hangi sınıfları kapsıyor? MEB'in yeni yönetmeliğine göre ilkokullarda yani 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda yazılı sınavlar kaldırıldı, notlar öğrenci gelişim dosyasına göre verilecek. Diğer kademelerde ise sınavlar ortak tarihlerde yapılacak.
MEB ortak sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul ve liselerde uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sınav sistemi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla ilk kez uygulanmaya başlamıştır. Ortak sınavlar, ülke genelinde aynı tarihte ve aynı sorularla uygulanmaktadır.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamayan son sınıf öğrencilerinin hiç almadıkları, devam şartını yerine getirmedikleri ve başarısız oldukları ders sayısı beş ve altında olan veya olabilecek öğrencilere; Devam şartını yerine getirdikleri her ders için iki ek sınav hakkı verilir.
Başvuru şartlarını taşımayan adayın sınava katılması, öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi, öğrencinin sınavı teknik hilelerle (ekran karartma, ekran kilitleme vb.) duraklatması ya da sınav ekranın dışına çıkılması durumunda öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak.
Uygulama sınavları, beden eğitimi ve dil dersleri için yapılan pratikte bir sınav uygulamasıdır. Beden eğitmi derslerinde işlenen branş üzerine yapılan fiziki sınavların ardından öğrenciye not verilir.
İlkokullarda ise yalnızca 4'üncü sınıflarda uygulanan sınav odaklı değerlendirme artık yok. Yeni yönetmeliğe göre aynı sınıf ve aynı derse ait yazılı sınavlar, ülke il/ilçe ve okul genelinde ortak olarak yapılabilecek.
Yazıda, ortak sınavlara ilişkin, "2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacaktır." ifadesi kullanıldı.
Madde 22 - (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere; a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır.
MADDE 22 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere; a)Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur.
İlkokul 4. sınıf ve ortaokul öğrencilerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarına yönelik bu düzenlemenin diğer ayrıntıları şu şekildedir: Seçmeli dersler dâhil bütün derslerden sadece bir sınav notu karneye yansıtılacaktır. Sınavlar okul ortamında ve yüz yüze yapılacaktır.
- Yeni sistemde ilk 4'ten sonra öğrenci ya genel ortaokulları ya da imam hatip ortaokullarını seçebilecek. Yani bu yıl ilköğretim 4. sınıfta okuyan öğrenciler, önümüzdeki yıl imam hatip ortaokullarına başlayabilecek. İmam hatip ortaokullarının dışında meslek seçimi yapılmasına olanak sağlayacak ortaokul bulunmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri