Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Ortodokslarda kutsal Ruh sadece Baba'dan İsa aracılığıyla çıktığına inanılır. Katoliklerde ise hem Baba hem Oğul'dan çıktığına inanılır. Katolikler Papa'nın Tanrı'yı temsil ettiğine, hatadan muafiyetine inanır. Ortodokslar ise karşı çıkarak, Peygamberlerin dahi hata yapabileceğine inanır.
Ortodoks Kilisesi, 4. ve 8. yüzyıllar arasında toplanmış Ekümenik Konsillerin kanonik olduğunu kabul eden bir Hristiyan mezhebidir. Dünyada yaklaşık 225-300 milyon kişilik cemaati vardır. Bu yönüyle sayı bakımından Roma Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi'nden sonra üçüncü büyük Hristiyan mezhebidir.
2 milyara yaklaşan nüfusuyla mensuplarının sayısı bakımından dünyanın en büyük dini olan Hıristiyanlık bugün Katolik, Ortodoks ve Protestan kiliselerinden teşekkül eden üç büyük mezheple daha küçük çaptaki birçok mezhep veya tarikattan meydana gelen çeşitli cemaatlere ayrılmış durumdadır.
Ortodoks kelimesi; Grekçe “doğru inanış”, “doğru ibadet” anlamlarına gelmekte ve genel anlamıyla bir dinin öğretisine, ilkelerine, doktrin ve dogmasına, geleneksel olarak doğru kabul edilen düşüncelerine uygun inanç ve uygulamaları ifade etmek için kullanılmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) anlamında üç ayrı, cevher (ousia) anlamında bir tek varlıktan oluşan teslis doktrinini kabul eder. Buna göre Tanrı fonksiyon anlamında Baba, Oğul ve Kutsal Ruh olmak üzere üç ayrı varlıktan meydana gelmiş olsa da esas itibarıyla Baba'da bütünleşen tek varlıktır.
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi.
Doğu ve Orta Avrupa ortodoksları Doğu Ortodoks Dünyasını oluşturuyor. Oryantal Ortodoks Dünyası ise, Etiyopya, Mısır, Eritre, Hindistan, Ermenistan ve Suriye'deki kiliselerde varlığını sürdürüyor. Günümüzde Doğu Avrupa dışındaki en büyük Ortodoks Hristiyan toplumu Etiyopya'da yaşıyor.
Cumhuriyet dönemi. Rum Ortodoks kiliseleri üzerinde simgesel bir otoritesi olan İstanbul patriği, 6. yüzyıldan itibaren ekümenik patrik sıfatıyla, dünyadaki tüm Ortodokslar'ın ruhanî lideri kabul edilir.
Katolik Kilisesi (Güney Avrupa, İrlanda, Polonya, Güney Amerika) Ortodoksluk (Doğu Avrupa, Yunanistan, Rusya)
15-Slav Haçı; Doğu Katolik ve Rus Ortodoks kiliseleri tarafından kullanılan ve Bizans haçına benzeyen bir semboldür. Tek farkı alttaki dayanağın diyagonal olmasıdır. Bu şekilde yana yatış Mesih'in çarmıhta iken çektiği elem ve ızdırabın sonucudur.
Bugün, yaklaşık 80.000 Oryantal Ortodoks, 35.000 Katolik, 18.000 Antakya Rum Ortodoks, 5.000 Rum Ortodoks, 512 Mormon ve 8.000 Protestan, çoğunlukla etnik Türk olmak üzere, Türkiye'nin nüfusunun %0,2'sinden azını temsil eden 160.000'den fazla kişinin oluşturduğu farklı Hristiyan mezhepler bulunmaktadır.
En büyük Hristiyan mezhebi, 1,3 milyar vaftiz edilmiş üyesiyle Katolik Kilisesi'dir. İkinci en büyük Hristiyan dini ya Protestanlıktır (tek bir grup olarak kabul edilirse) ya da Doğu Ortodoks Kilisesi'dir.
Hristiyanlık dininde ortodoks bir dini mezhep olup, Hristiyanlığın 3 mezhebinden biri olmaktadır. Ordodoks neye inanır sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; - Teslis: Ortodoksluk fonksiyon (hypostasis) manasında üç ayrı, cevher (ousia) manasında bir tek varlıktan meydana gelmiş olan teslis doktrinini kabul eder.
Doğu Ortodoks Kilisesinde haç çıkartma sağ elin baş, işaret ve orta parmaklarının birleştirilmesi ve yüzük parmağı ile serçe parmağın el ayasına, avuca değecek şekilde yapılmasıyla icra edilir.
Bazı Ortodoks kiliselerinin Noel'i Jülyen takvimine göre kutlamasının nedeni, miladi (Gregoryen) takvimin Katolik Papa XIII. Gregory tarafından düzenlettirilmiş olmasıdır. Bununla birlikte bazı Ortodoks kiliseleri miladi takvime dönüşüm yapmış ve 25 Aralık'ta kutlamaya başlamıştır.
7 Ocak olan Noel günü kilise ziyareti ile başlıyor. Bazı Ortodokslar Noel arifesinde gece yarısı ayinine katılıyor. Katoliklerin aksine Noel'de hediyeleşmek Ortodokslarda pek rastlanan bir gelenek değil. Ortodokslar genellikle 19 Aralık'taki Aziz Nikolas gününde veya yılbaşında sevdiklerine hediye veriyor.
Şehirli olması, sistematik kurallara bağlı olması, İslam'ın monoteistik (tektanrıcı) yanlarını vurgulaması, yazılı kültüre dayanması, kurumsallaşmış olması ve siyasal otorite ile yakın ilişkide olması Ortodoks yüksek İslam'ın en öneli özellikleri olarak vurgulanmaktadır.
Teslisçilere göre
Katolik, Ortodoks ve teslisçi Protestan mezheplerinin teolojisine göre İsa'nın birbirine karışmayan iki ayrı tabiatı vardır: insan doğası ve Tanrı doğası. İsa aynı anda hem insan hem de Tanrı'dır.
Rahip ve rahibeleri evlenmezler doğrudur sebebi ise kalbi dünyaya bağlamamaktır.
Doğu ve Batı kiliselerinin ayrılış nedeni olarak genellikle 1054 yılında Papalık delegeleri ile İstanbul'daki ruhban sınıfının ileri gelenleri arasındaki tartışmalar gösterilmektedir. Ancak bu tarih iki tarafın karşılıklı olarak afarozlaşmalarının ve ayrılığın resmileştirilmesinin tarihtir.
Bu mezhebe göre sivil boşanma kafi olmasına rağmen bazı hahamlar dini boşanmayı da tavsiye eder. Muhafazakâr ve Ortodokslar sivil boşanmayı kabul etmemektedir.
Ortodoks olan Bizans İmparatorluğu yıkılarak yerine Katolik bir Latin devleti kuruldu. Frank hükümdarlar tarafından yönetildi. 1261'de İznik Rum İmparatorluğu tarafından yıkıldı. Böylelikle Bizans İmparatorluğu tekrar bütünleşti.
Martin Luther'in 31 Ekim 1517'de "95 Maddelik Tez" isimli eleştirilerini Wittenberg kasabasındaki kilisenin kapısına çivilemesinin üzerinden 500 sene geçtikten sonra, onun başlattığı hareketin sonucunda kurulan Protestanlık, bugün dünyanın dört bir yanında önemli bir Hıristiyan yorumu olarak taraftar bulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri