1842 yılında İstanbul'da doğan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey,
Tüm bu çabaları, onu çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu yapmıştır. Osman Hamdi Bey, müzecilik ve arkeoloji çalışmalarını sürdürürken resim yapmayı hiç bırakmadı. Resimlerini genellikle Eskihisar, Gebze'deki evinde geçirdiği yaz aylarında yaptı. Türk resminde ilk kez figürlü kompozisyonu kullanan ressamdı.
Müzeci, arkeolog, ressam ve diplomat olan Osman Hamdi Bey, Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yetişmiş ve tarih, sanat ve arkeoloji alanında yaptığı çalışmalar günümüze kadar sirayet ediyor. 30 Aralık 1842 yılında dünyaya gelen Osman Hamdi Bey, II. Abdülhamit'in sadrazamı İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu.
Osman Hamdi Bey'in bıraktığı eserler özellikle de resimler yaşadığı dönemde ağırlıklı olarak Avrupa'da ses getirmiştir. Bu durumun en önemli sebebi ise resminde işlediği konulardı. Sanatçı eserlerinde Osmanlı hayatının renkli dönemlerini resmetmiştir.
Akım: Empresyonizm Diğer Önemli Eserleri: Şemsiyeli Kadın, Nilüferler Serisi.
İlgili 29 soru bulundu
Perspektifli resim (batı tarzı resim) alanında Türk resminde ilk figürlü kompozisyon yapan ressam Osman Hamdi'dir.
Osman Hamdi Bey (1842-1910), Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşayan ünlü bir Türk ressam, arkeolog ve müzeci olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı topraklarının zengin kültürel mirasını dünya çapında tanıtmış ve modern Türk resim sanatının öncülerinden biri olarak kabul edilir.
Osman Hamdi Bey, batı terbiyesiyle yetişmiş ancak içinde bulunduğu kültürden uzaklaşmadan bunu yansıtabilmiş döneminin en önemli ressamlarından biridir. Sanat alanında tanınmasının yanında, arkeoloji alanında da birçok çalışmaya katılmış hatta Türkiye sınırları içindeki "İlk Türk Müzesi"nin kurucusu olmuştur.
Tablonun merkezinde Kur'an okumak üzere hazırlanan ya da okumaya başlayan genç bir kadın tasvir edilmiştir. Genç kadının tek ışık kaynağı ise tabloda açık biçimde görüleceği üzere penceredir. Yine aynı pencerede havanın rengi, genç kadının sabahın erken saatlerinde Kur'an okumaya başladığını gösterir.
Dünyada müzeciliğin ilk örneklerini, Roma İmparatorluğu zamanında, sefer ve savaşlarda edinilen ganimetlerin ortaya serilerek halka gösterilmesi oluşturur.
Cumhuriyet neslinin ilk öğretmeni olan Ahmet Hamdi Tanpınar Türk şair, deneme yazarı, siyasetçi, akademisyen ve edebiyat tarihçisi aynı zamanda romancıdır. Bu şair geniş okuyucu kitlesine Bursa'da Zaman şiiri ile ulaşmayı başarmıştır. Bu şiir şairin hayatında dönüm noktası olmuş ve tanınmasını sağlamıştır.
Osman Hamdi Bey, bu sözle yaşamın yoruculuğunu, sahip olduğu bilgi ve birikimini kaplumbağa olarak tasvir ettiği kişiye aktarmayı amaçlamıştır. Pencere içerisinden süzülen ışığın gelecek zamandan gelen bir ışık olduğunu ve yalnızca geleceğe yönelik bir hayat sürmenin mantıklı olduğunu ifade etmiştir.
Resimlerini oryantalist çizgilerle ama batılı mesaj verme kaygısıyla çizmiştir. Osman Hamdi Bey'in yapmış olduğu bu resimlerden, Osmanlı kadınlarının batılı hemcinslerinin düzeyine erişmeleri için sosyal ve dini baskılardan uzak tutulması gerektiğine inandığı anlaşılmaktadır.
1. Osman Hamdi Bey. Dünyaca ünlü Türk ressamlar listemizin ilk sırasında Osman Hamdi Bey var. En ünlü Türk tabloları düşünüldüğünde şüphesiz herkesin ilk aklına gelen eser Kaplumbağa Terbiyecisi olacaktır.
Pera Müzesi ile İstanbul Modern'in rekabeti ile geçen açık artırma sonucunda Pera Müzesi resmi, Türk resim sanatında bir esere verilen en yüksek fiyat olan 5 trilyon lira (yaklaşık 3,5 milyon dolar, sıfır atılmış lira ile 5 milyon TL) karşılığında satın aldı. Tablo halen Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.
Derginin ilgili sayısında Aimé Humbert adındaki İsviçreli diplomatın Japonya'da gördüklerini anlattığı bir makalesi de yer almakta, genellikle Koreli olduğu belirtilen kaplumbağa terbiyecilerinden söz edilmektedir.
Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında tamamladığı 'Kur'an Okuyan Kız' isimli tablosu, geçen yıl eylül ayında Londra'daki Bonhams Müzaye Evi'nde düzenlenen bir açık artırmada satışa sunulmuş ve bir rekora imza atarak 6 milyon 315 bin 62 sterline satılmıştı. Eseri Malezya İslam Sanatları Müzesi'nin satın aldığı açıklanmıştı.
Osman Hamdi Bey'in 1880 yılında yaptığı Kur'an Okuyan Kız tablosu 6.3 milyon sterline (44 milyon TL'ye) alıcı buldu. 44 milyon TL'ye satılan Kur'an Okuyan Kız tablosu Türkiye'nin en pahalı tablosu oldu.
Kur'an Okuyan Kız, Osman Hamdi Bey'in 1880 tarihli tablosudur. Eylül 2019 tarihinde, Londra'daki Bonhams Müzaye Evi'nde açık artırmada 6.3 milyon sterline satılarak bir Türk ressama ait en pahalı resim unvanını kazanmıştır.
Bu tablo sanatsal açıdan çok başarılı bir başyapıt olarak değerlendirilmektedir. Sanat eleştirmenleri tarafından bu tablo, sanatçının, geri kalmış bir toplumu uygarlaştırmaya çalışan yorgun bir aydının duruşunu anlatmaya çalıştığı şeklinde yorumlanmıştır.
Osman Hamdi Bey Türk arkeolog, ressam, müzeci ve Kadıköy' ün ilk belediye başkanı olarak bilinir. İlk Türk arkeolog olarak kabul edilir. Sakız Adası'ndan küçük yaşta evlatlık olarak gelen Rum asıllı Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Ethem Paşa'nın oğludur.
Sadrazam İbrahim Ethem Paşa'nın oğlu olan Osman Hamdi Bey , Güzel Sanatlar Akademisi (Sanayi-i Nefise Mektep-i Alisi) ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'ni kurmuştur.
Giysileri ve davranış biçimlerini oryantalist anlayıştaki resimlerinde kullanır. Akademik oryantalist tarzın içinde yer alır Osman Hamdi.
Türk sanatının klasiklerinden olan ve 1906 yılında, Kadıköy'ün ilk belediye başkanı ve sanatçı Osman Hamdi Bey tarafından yapılan 'Kaplumbağa Terbiyecisi' adlı tablo, acaba ne anlatmak istiyor? Tabloda yer alan kapının üzerinde (şifau'l kulub likau'l mahbub) yazıyor. Manası: 'kalplerin şifası sevgiliye kavuşmaktır.
Yaşamı boyunca eğitime önem veren Osman Hamdi Bey, padişahlıkla yönetilen Osmanlı Dönemi'nde sanatın gelişmesi için var gücüyle çalışmıştır. Tablodaki yaratılışı itibariyle yavaş olan kaplumbağa, “tembelliği” temsil etmekte ve Osman Hamdi tembelliği felsefe edinmiş bu insanları eğitmeye çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri