Osmanlı Devleti'nin toprak kaybettiği ilk antlaşma Karlofça'dır. Karlofça Antlaşması ile Banat ve Temeşvar hariç, bütün Macaristan ve Erdel Beyliği Avusturya'ya, Ukrayna ve Podolya Lehistan'a, Mora ve Dalmaçya kıyıları Venediklilere bırakıldı.
Süleyman Şah Karakolu'nun savaşmadan terk edilmesi Cumhuriyet tarihine ilk toprak kaybı olarak geçti.
Karlofça Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu'nun batıda büyük çapta toprak kaybettiği ilk antlaşmadır. Karlofça Antlaşması'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu kaybettiği toprakları geri alma siyaseti izlemeye başlamıştır.
Osmanlı Devleti ile Kutsal İttifak arasında imzalanan Karlofça Antlaşması sonuçları şunlardır: Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti, tarihinde ilk kez bu denli büyük toprak kaybı yaşamıştır.
Rusya ve Avusturya ile yapılan savaşlarda alınan yenilgiler, iç isyanlar, yapılan ıslahatların istenen sonucu vermemesi ve dış baskılar gibi nedenlerle Kuzey Afrika'yı koruyamayan Osmanlı Devleti 1912 yılındaki Uşi Antlaşması'yla bu toprakları kaybettiğini kabullenmek zorunda kalmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
- Osmanlı Devleti'nin Trablusgarp ile kara bağlantısının olmaması. - Osmanlı Devleti'nin donanmasının yetersiz olması. - Büyük devletlerin İtalya'yı yanlarına çekmek istemesi. - Osmanlı Devleti Kuzey Afrika'da bulunan son toprak parçasını da kaybetmiştir.
KUZEY AFRİKA'DA TÜRKLER
1551'de Turgut Reis Trablusgarb'ı, yani Libya'yı Osmanlı hakimiyetine soktu. Tunus kesin olarak 1574'te fethedildi.
Osmanlı Devletinin doğuda toprak kaybettiği ilk antlaşma Nasuh Paşa antlaşmasıdır. Nasuh Paşa antlaşması karlofça antlaşmasından önce imzalanmıştır.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı, Osmanlı Devleti'nin Balkanlar'daki hakimiyetini tam anlamıyla çökertti. Savaş sonunda Ayastefanos Antlaşması imzalandı (3 Mart 1878).
Pasarofça Antlaşması Önemi Ve Özellikleri
- Pasarofça Anlaşması Osmanlı Devleti'nin toprak kazanmak için görüşmelere başladığı ancak gerileme döneminde olan Osmanlı Devleti için toprak kaybı ile sonuçlanan bir anlaşmadır. - Anlaşma ile 3 devlet arasında karşılıklı akınlar ve yağmalar son bulmuştur son bulmuştur.
Savaşta Osmanlı ordusu tarafından ele geçirilen Uyvar ve Nograd ile çevreleri Osmanlılarda kalacak. Zerinvar Kalesi ise yeniden inşa edilmemek şartıyla Avusturya'da kalacak. Erdel, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı kalacak ve her iki tarafta askeri kuvvetlerini Erdel'den çekecek.
Osmanlı Devletinin isteği ile 15 Ekimde gizli ön barışı yapılan Uşi antlaşması asıl olarak 18 Ekim 1912'de imzalandı. Antlaşmaya göre Osmanlı Devleti Kuzey Afrika'daki son toprağı olan Trablusgarp ve Bingazi'yi İtalya'ya bıraktı.
26 Ocak 1699 tarihinde Osmanlı Devleti´nin ilk kez toprak kaybettiği ve gerileme döneminin başlangıcı olarak kabul edilen Karlofça Antlaşması imzalandı
Balkan Savaşları'nda Batı Trakya, Doğu Trakya, Ege Adaları, Makedonya, Arnavutluk, Selanik gibi bölgeler kaybedilmiştir. Balkan Savaşı'nın ardından Edirne, Kırıklareli de dahil midye enez hattının batısındaki tüm toprakları Osmanlı Devlet'i kaybetmiştir.
- Antlaşma Avusturya'nın kefilliği altında olacaktır. Karlofça Antlaşması'nın sonucunda Osmanlı Devleti gerileme dönemine girmiş olup, bu durum antlaşmanın en büyük önemini vurgular. Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Avrupa'da sürdürdüğü egemenliği Debu antlaşma ile sona ermiştir.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
8 Ekim 1912 - 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında Bulgaristan Krallığı, Sırbistan Krallığı, Yunanistan Krallığı ve Karadağ Krallığı'ndan oluşan Balkan Birliği, Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki topraklarının çoğunu ele geçirdi. Arnavutluk da bağımsızlığını kazandı.
Hicaz'daki Osmanlı direnişinin sembolü Medine müdafaası olmuştur. Bin bir güçlükle Medine'yi Birinci Dünya Savaşı sonuna kadar savunan Fahrettin Paşa, Mondros Mütarekesi'nden bir müddet sonra, Ocak 1919'da teslim olmuştur. Bu suretle Osmanlı Devleti, asırlarca idare etmiş olduğu kutsal topraklardan çekilmiştir.
Ferhat Paşa Antlaşması (1590)
Azerbaycan ve Gürcistan Osmanlı Devletine bırakılmış ve Osmanlılar doğudaki en geniş sınırlarına bu antlaşma ile ulaşmıştır.
Bucaş Antlaşması, 18 Ekim 1672 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu ile Lehistan-Litvanya Birliği (Polonya) arasında imzalanmış bir barış antlaşmasıdır. Bu antlaşma Osmanlı Devleti'nin Batı'da toprak kazandığı son antlaşmadır.
Osmanlı Devleti'nin Avusturya İmparatorluğu karşısındaki avantajını kaybettiği ilk antlaşmadır. Bu Antlaşması ile Osmanlı Devleti Orta Avrupa'daki üstünlüğünü kaybederek, Avrupa'da bulunan devletlerle eşit düzeye gelmiştir. Osmanlı Devleti'nin Prut Antlaşmasından sonra imzaladığı tek karlı anlaşmadır.
Cezayir 1830'da ve Tunus 1881'de Fransa'ya kaybedildi. Afrika'daki son Osmanlı toprağı olan Libya, 1911'de Trablusgarp Savaşı sonunda İtalya'ya kaybedildi.
Nafi, Hassân b. Numan, Züheyr b. Kays, Mûsâ b. Ukbe ve Tarık b. Ziyad gibi komutanlar sayesinde Kuzey Afrika toprakları tamamen Müslümanların hakimiyetine geçti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri