Alman-Osmanlı ittifak antlaşması, I. Dünya Savaşı'na girerken Osmanlı yönetimi üzerinde artan Alman etkisini ittifakla sonuçlandıran ve Osmanlı Devleti'ni resmen İttifak Devletleri safında savaşa sokan gizli ittifak antlaşmasıdır.
Böylece 30 Ekim 1914'de Türkiye I. Dünya savaşına katılmış oldu. Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Rusya'nın ardından 3 Kasım 1914'te İngiliz ve Fransız gemileri Seddülbahir ve Kumkale istihkâmlarını bombardıman ederek Osmanlı Devleti'ne savaş açtı.
Osmanlı İmparatorluğu dağılma dönemi, Rus İmparatorluğu ile Yaş Antlaşması'nın imzalandığı 1792 yılından, saltanatın kaldırılarak devletin lağvedildiği 1922 yılına kadar sürer. Bu dönemde devlet en büyük toprak kayıplarını yaşamış ve Kurtuluş Savaşı sayesinde yalnızca Anadolu kurtarılabilmiştir.
Talat Paşa ise 1917'ye değin dâhiliye nazırı, 1917 Şubat'ında ise Sait Halim Paşa'nın görevden çekilmesiyle birlikte sadrazam olarak görev yapacaktır. Dolayısıyla iktidar, 1914 yılında mutlak bir şekilde İttihat ve Terakki Cemiyetinin özellikle de Enver, Talat ve Cemal Paşaların eline geçmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna hizmet eden Atatürk; Çanakkale Cephesi'nde albaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Orduları generalliğine atandı. Savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etti.
II. Dünya Savaşı süresince Türkiye'nin savaşa girmeme eğilimi sebebiyle türlü politika değişikliklerine gidilmiş ve ülke içinde savaşın sosyoekonomik etkileri görülmüştür. Mihver ve Müttefik devletlerin isteklerine rağmen Türkiye, fiilen savaşa katılmaksızın 23 Şubat 1945'te resmen savaş ilanı ile yetinmiştir.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Osmanlı Hanedanı'nın 1299 yılında başlayan yönetimi, 1922 yılında Ankara Hükûmeti'nin saltanatı kaldırmasıyla son bulmuş ve "Osmanlı Hanedan Defteri"ne kaydedilen son hanedan üyesi Neslişah Osmanoğlu 2012 yılında ölmüştür.
Osmanlı, hanedanlığı süresince dahili ve harici birçok düşmanla karşılaştı. Birçoğu umduğunu bulamazken kimileri amacına ulaştı. Bunlar arasında bir isim, İngiliz casus, Gertrude Bell ise yaptıklarıyla tarihe geçti. Tek başına koca imparatorluğu parçalayan Bell, tarih sayfalarına adını kazıdı.
Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili savaşların listesi Osmanlı İmparatorluğu'nun katıldığı savaşların ve geçirdiği isyanların listesidir. Listede toplamda 105 zafer, 33 Mağlubiyet, 13 Sonuçsuz savaş, 42 bastırılan isyan, 12 başarılı isyan vardır.
Avusturya-Macaristan tahtının veliahtı Arşidük Franz Ferdinand'ın 28 Haziran 1914'te Gavrilo Princip adında bir Sırp milliyetçisi tarafından devletin başkenti Saraybosna'da öldürülmesi, savaşı tetikleyen olay olmuştur. Olaydan sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Sırbistan Krallığı'na bir ültimatom göndermiştir.
Almanya‟nın amacı olası bir savaşta doğu cephesini güvence altına almaktır. (Türk Harbi,C.I,1970: 5-6). 12 Aralık 1887‟de İngiltere, Avusturya ve İtalya arasında ikinci bir Akdeniz Antlaşması – ilki 12 Şubat 1887‟de İngiltere ve İtalya arasında- imzalanmıştır.
Erickson'un Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı ordusunun durumunu ele alan çalışmasında yaptığı tahminlere göre; Savaşa katılan asker sayısı yaklaşık 3 milyondur. Bunların 770 bin kadarı ölmüş, bir milyon kadarı da yaralanmıştır. Ölen askerlerin büyük kısmı hastalıktan ölmüştür.
Sultan Abdülmecid Han'ın 3. kuşak torunu, bugün hayattaki Osmanlı Hanedan üyelerinin en yaşlısı ve Hanedan Reisi Şehzade Osman Bayezıd Efendi, Osmanlı İmparatorluğu devam etseydi tahta III. Bayezıd olarak oturacaktı. Hanedan 1924'te sürgüne gönderildiğinde, annesi Şadiye Hadice Hanımefendi'nin karnında 6 aylıktı.
Sultan Vahideddin 3 Temmuz 1918'de Osmanlı tahtına geçmiş ve 17 Kasım 1922 tarihinde de can güvenliğinin olmadığını söyleyerek İngilizlere sığınmıştır. Bu tarihten sonra hem padişah hem de tarihinde kötü bir noktaya gelmiş olan Osmanlı Devleti için yeni bir dönem başlamış oldu.
Büyük imparatorluk tam 624 yıl hüküm sürdü! Osmanlı Devleti'ni hatırlıyor muyuz? - YouTube.
Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Türkmenistan Türkleri'nin ataları olan Türk kavmi. Oğuz adına ilk defa Göktürk kitâbelerinde rastlanmaktadır.
Türk, Turok veya et-Turk (Arapça: الترك ابن يافث), Türk ve Arap mitolojilerine göre tarihen yaşamış ve şimdi de nesillerini devam ettiren tüm Türk halklarının efsanevi atası. Efsaneye göre Türk, Yafes'in oğludur. Yafes ise hem Kitâb-ı Mukaddes'te hem de Kur'an'da adı geçen Nuh'un oğludur.
Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının üzerinden 96 yıl geçti.
Türk Kurtuluş Savaşı'nda üç büyük cephede savaş yapılmıştır. Doğu Cephesi, Batı Cephesi ve Güney Cephesi. Doğu Cephesi'nde Ruslar ve Ermeniler ile savaş yapılmıştır. Güney Cephesi'nde İtalya, Fransa ve İngiltere ile savaşılmıştır.
23 Şubat 1945'te Türkiye, Nazi Almanyası ve Japon İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Savaş ilanı, Başbakan Şükrü Saracoğlu'nun özel bir oturumda yaptığı konuşmada önerildi. Meclis'te oybirliğiyle kabul edilen karar ertesi gün Resmî Gazete'de yayımlandı.
Türkiye Cumhuriyeti ise ABD, İngiltere ve Rusya'nın baskılarına rağmen savaş boyunca tarafsızlığını korumuş ve savaşın bitmesine yakın da Almanya liderliğindeki Mihver Devletlerine sembolik olarak savaş ilan ettiğini açıklamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri