Geniz bölgesinde, özellikle östaki borusunun geniz bölgesine açıldığı alanda geniz eti büyümesi veya bir kitle var ise bu durum östaki borusunu mekanik olarak tıkar. Bunun dışında nezle, grip veya sinüzit sırasında östaki borusunda fonksiyonel bir tıkanıklık gelişir.
Uygulayın: “Valsalva manevrası” Burun deliklerinizi kapatın, ağzınız kapalı iken karın kasınızı gererek burnunuzdan üflüyormuş gibi nefes verin. Bu hareket östaki borusunu açarak basıncın dengelenmesini sağlar. Ameliyat sonrasında “Valsalva manevrasını” bir ay süresince günde 3-5 kez yapmanızı tavsiye ederiz.
Valsalva manevrası hava basıncındaki değşiklik sonrası tıkanan kulakları, yine östaki kanallarını açarak, rahatlatabilir. Burun deliklerinizi baş ve işaret parmağınızla sıkın, ağzınızı kapatın ve burnunuzu temizler gibi burnunuzdan dışarı doğru hava vermeye çalışın.
Kronik östaki borusu tıkanıklık sorunu yaşayan yetişkinlerde ve kulakta sıvı toplanması nedeniyle tekrarlayan tüp tatbiki yapılan çocuklarda östaki borusu balon genişletilmesi işlemi önerilmektedir. Bu işlem tercihen genel anestezi altında yapılır.
"Kulak barotravması" hava basıncı farkı yüzünden orta kulakta oluşan hasarı ve buna bağlı olan semptomları tanımlamak için kullanılan bir tıbbi terimdir. Çoğu östaki borusu problemleri ciddi değildir. Bunlar genellikle kısa bir süre içinde kendiliğinden düzelir.
İlgili 28 soru bulundu
Sakız çiğneme, şeker emme, esneme hareketi yaparak östaki borunuzu açmaya çalışmalısınız. Östaki borusunu açmaya ne kadar erken başlarsanız olayın kötüleşmesini o kadar erken önlemiş olursunuz.
Erişkinlerde ise östaki borusu rahatsızlıkları sıklıkla kendini dolgunluk, basınç hissi, eşitleyememe, kulakta değişik açılıp kapanma sesleriyle kendini gösterir. Östaki borusu randımanlı çalışmayan erişkinler, yolcuklarından sonra kulaklarındaki tıkanıklık ya da ağrıdan rahatsız olurlar.
Bu durum burun ve genizi tıkayan hastalıklarda (alerji, üst solunum yolu enfeksiyonları, sinüzit, septal deviasyon, konka büyümesi, geniz eti büyümeleri, bu bölgelerin iyi yada kötü huylu kitleleri….) ortaya çıkar. Özellikle ani burun tıkanıklığı yapan enfeksiyonlarda uçağa binmek yada dalış yapmak çok tehlikelidir.
Balon ile Östaki Borusunu Genişletme ( Balon Tüboplasti)
Bu yöntemde burundan dekonjestan uygulaması sonrası östaki borusunun geniz tarafındaki ağzından endoskopi eşliğinde balon kateter yerleştirilir. Balon iki dakika süre ile on bar su basıncı ile şişirilerek östaki borusunun kıkırdak kısmı genişletilir.
Doğal pozisyonunda içinde hava ya da sıvı geçişi olmayacak şekilde kapalı olarak duran üsttaki tüpü çevresindeki kasların yutkunma hareketi sırasında kasılmasıyla açılır. Ve orta kulak ve geniz arasında hava geçişine imkan vererek hem orta kulak havalanmasını hem de basıncın eşitlenmesini sağlar.
İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyi bir temizleyici görevi gören zeytinyağı, kulağa damlatıldığı takdir de kulak içerisinde yer alan bakteri ve mikropları öldürüyor, iltihaplanmaları önleyerek işitme kaybı olmasının önüne geçiyor.
Kulaklarda biriken kiri temizlemenin en güvenli yolu uzman bir hekime danışmaktır. Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir.
Geniz bölgesinde, özellikle östaki borusunun geniz bölgesine açıldığı alanda geniz eti büyümesi veya bir kitle var ise bu durum östaki borusunu mekanik olarak tıkar. Bunun dışında nezle, grip veya sinüzit sırasında östaki borusunda fonksiyonel bir tıkanıklık gelişir.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
En yaygın kullanılanı valsalva manevrası olarak bilinir. Bu yöntemde ağız ve burun kapalıyken dışarıya hava verilmeye çalışılır. Dışarı çıkamayan hava orta kulağa yönelir, içe doğru bükülen zarı dışarı iter ve dengeleme yapılır. Basınç arttıkça bu işlem tekrarlanır.
Orta kulaktaki sekresyonlar ve oksijeni azalmış hava östaki tüpünün açılmasıyla birlikte östaki tüpüne doğru ilerler ve nazofarenkse boşalır. Burundan gelen temiz hava ise östaki tüpü aracılığıyla orta kulağa girer ve östaki kendiliğinden kapanır.
Basınç hissedilen kulağın üstüne yüzüstü pozisyonda bir saat yatarak kulaktaki basınca neden olan sıvının dışarı akmasını sağlamak mümkündür. Sakız çiğnemek, kuvvetli bir biçimde yutkunmak veya esneyerek basıncı kontrol atına almaya yardımcı olmaktadır.
Şiddetli orta kulak iltihabının tedavisi bir uzman tarafından kulağın iç kısmındaki iltihabın temizlenmesi ile yapılır. Bunun yanında, burun ve östaki borusunun açılması için hastaya çeşitli ilaçlar verilir. Bu ilaçların başında spreyler ve antibiyotikler gelir.
Kulakta basınç hissi, genelde kulakta bulunan östaki borusunun tıkanmasından dolayı veya düzgün çalışmayı bırakmasından dolayı kaynaklanmaktadır. Burada oluşan basınç, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissinin oluşmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda hastada çınlama ve duymakta zorlanma gibi sorunlar çıkabilmektedir.
Balon iki dakika süre ile on bar su basıncı ile şişirilerek östaki borusunun kıkırdak kısmı genişletilir. İşlem sonrası hasta günde 3-5 defa valsalva manevrası yapması, nazal steroid, nazal lavaj ve antibioterapi önerilir.
Bol su ve sıvı tüketerek mukus incelir, bağışıklık sisteminiz kuvvetlenir ve kulak basınç hissi ortadan kalkar. Tıkanmayı azaltmak için odanızda nemlendirici ya da buhar makinesi şeklinde cihazlar çalıştırarak veya bir tencere sıcak su üzerine eğilip buhar tedavisi ile kulaktaki basınç sorununa çözüm bulabilirsiniz.
Östaki borusu orta kulak boşluğu ve geniz boşluğu arasında bulunan bir yoldur. Bir kısmı orta kulağa açılırken diğer kısmı da geniz boşluğuna açılır. Orta kulağının içinin hava ile dolu olması gerekir. Östaki borusunun amacı orta kulağa gerekli havayı sağlamaktır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri