KDV yüzde 10'a yükseldi, oteller yüzde 2 de konaklama vergisi ödüyor. Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Konaklama tesislerinin ödediği KDV tutarı da yüzde 8'den, yüzde 10'a yükseltilmiş oldu.
1.1.2023 tarihinden itibaren konaklama hizmeti faturalarında %8 KDV hesabının yanı sıra, ayrıca bedel üzerinden %2 oranında Konaklama Vergisinin de hesaplanması gerekmektedir.
1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan %2'lik konaklama vergisinin ilk beyannamesi 26 Şubat 2023 tarihine kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine verilmeye başlanacaktır.
KDV hariç fatura tutarı üzerinden %2 ödeme alınır. Örneğin, KDV hariç 1000 TL ödeme alınan bir turist için ödenmesi gereken vergi 20 TL'dir. Konaklama vergisine vade ve kur farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi farklı gelirler altında sağlanan hizmet ve değerler dahil edilerek ödemenin miktarı belirlenir.
14.10.2021 tarihli ve 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 61'inci maddesiyle değiştirilen 7194 sayılı Kanun'un 52'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne göre 1 Ocak 2023 tarihine ertelenmişti.
İlgili 15 soru bulundu
Konaklama Vergisi, 01 Ocak 2023 tarihinden itibaren %2 oranında hesaplanır. Verginin matrahı; verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, katma değer vergisi hariç, hizmet ve değerler toplamıdır.
Sirküler2023 - KDV ORANLARINDA DEĞİŞİKLİK HAKKINDA - MALİGÜNDEM. 10 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere Genel Katma Değer Vergisi oranı %18 den %20 ye çıkarılmıştır. Aynı tarihte, teslim ve hizmeti %8 oranında KDV ye tabi olan ürün ve hizmetlerin KDV oranı ise %8 den %10 a çıkarılmıştır.
Konaklama Vergisi Nasıl Hesaplanır? Konaklama vergisi hesaplama, tebliğ taslağına göre, konaklama bedeli üzerinden %2 oranında yapılır ve KDV bu matraha dahil değildir. Yani konaklama vergisi, KDV hariç konaklama bedeli üzerinden ayrıca uygulanır.
Konaklama vergisini, konaklama hizmeti sunan işletmeler, kurum veya kuruluşlar öder.
Tesisi işletenler ile yakınlarına, personeline veya üçüncü kişilere bedelsiz verilen konaklama hizmetinde de matrah olarak emsal bedel esas alınır. Kanunun 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin oranı % 2'dir.
Konaklama vergisinin matrahı, KDV hariç konaklama bedelidir. KDV hariç konaklama bedelinin %2'si bulunarak konaklama vergisi hesaplanmış olur. Örneğin; konaklama bedelinin 10.000 TL olması durumunda, konaklama vergisi 10.000 x 2 / 100 = 200 TL olarak hesaplanmaktadır.
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26'ncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine elektronik ortamda beyan edilir. Vergi beyanname verme süresi içinde ödenir.
Buna göre, öğrencilerin barınması, eğitimi ve öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunabildiği öğrenci kamplarında sunulan hizmetler, konaklama vergisinden muaf tutulmuştur.
Konaklama Vergisi Ne Kadar? Konaklama vergisi oranı %2'dir.
Öyle ki, 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren, konaklama sektöründe faaliyet gösteren bütün işletmelerin elektronik fatura yani e-fatura kesmeye başlaması zorunlu kılınmıştır. 2023 yılında bu kapsamda faaliyetlerine başlayacak olan yeni işletmeler faturalarını elektronik fatura olarak düzenlemek zorundadır.
Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20'ye çıkarıldı. Otellerin ödediği KDV tutarı ise yüzde 8'den yüze 10'a yükseltildi. Yüzde 2 oranında da Konaklama Vergisi ödeyen otelciler böylece toplamda yüzde 12 oranında vergi ödeyecek.
BEYANNAME BOŞ DA OLSA VERİLMEK ZORUNDADIR
Konaklama vergisi mükellefleri, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadır.
Konaklama vergisinin matrahı hizmet bedelinin KDV hariç tutardır. Konaklama hizmetine bağlı olarak vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matraha ilave edilmelidir.
Konaklama vergisi fatura üzerinde hesaplanarak gösterilecektir. Konuyla ilgili açıklama ve örnekler 14.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'in “V- MATRAH, ORAN VE YETKİ, VERGİNİN BELGELERDE GÖSTERİLMESİ” başlıklı bölümünün “C. Verginin Belgelerde Gösterilmesi” kısmında açıklanmıştır.
Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği'nin 34. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin mükellefi, verginin konusuna giren hizmetleri sunanlardır. Dolayısıyla konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmetlerinin sunulduğu tesisi fiilen işletenlerdir.
Genel KDV oranı %18'den %20'ye; %8 indirimli KDV oranı ise %10'a yükseltildi. - Verginet.
7 Temmuz 2023'te açıklanan bu karar 10 Temmuz 2023 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Güncel KDV oranları ile ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
07.07.2023 tarihli resmi gazetede yayımlandığı üzere, 10.07.2023 tarihi ve sonrasında %8 KDV oranı %10, %18 KDV oranı ise %20 olarak uygulanmaya başlandı.
Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 34 üncü maddesinde düzenlenmiştir.
Konaklama vergili satış faturanızın iadesini oluşturabilirsiniz. Henüz gönderilmemiş olan konaklama vergisi bulunan faturalarda, “DÜZENLE” butonuna tıklayarak “İADE OLUŞTUR” seçeneği üzerinden iade oluşturabilirsiniz. İadesi oluşturulan konaklama vergili satış faturalarında, konaklama vergisi oranı değiştirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri