3621 sayılı kanunun 5. maddesinde, "Kıyılar ile ilgili genel esaslar aşağıda belirtilmiştir: Kıyılar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır.
Madde 5- Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kıyının kamusal mal oluşu statüsüne uygun olarak gerek Anayasa'da, gerekse Kıyı Kanunu'nda ve diğer hukuk kurallarında bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, kıyılarımız herkesin kullanımına açıktır ve kamusal mal olma niteliği dolayısıyla kamu hukukunun kamusal mallara ilişkin ilkelerine de tabiidir.
Plaja giriş adı altında alınan ücretler kesinlikle yasal bir dayanağı yoktur. Kıyı Kanunu madde 5/2 çok açık bir hükümdür. Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir.
3. Plajlara Giriş Ücreti Alınması Hukuka Aykırı Olup İşletmelerden Hizmet Alımı Mecburi Tutulamaz. Günümüzde sıklıkla karşılaşıldığı üzere işletmeler hukuka aykırı şekilde kıyı şeridini tel örgü yahut çit ile kapatarak halkın plaja girişini ücrete tabi tutmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
'Tatil köyleri, oteller denizi parselleyemez'
Gündoğdu, bu işletmelerin de dışarıdan denize ulaşımı engellemesinin yasalara aykırı olduğunu savunuyor. "Kanunumuza göre, plajı çevreleyen beach club'lar, tatil köyleri sadece denizden yararlanmak isteyen kişilere o koridoru açmalıdır.
3621 sayılı Kıyı Kanununun kapsamında kalan kıyı, sahil şeridi ve dolgu alanları Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun ve amacında kullanılmak üzere kiraya verilebilir.
Anayasa madde 43 uyarınca sahillerimizin kullanımında kamu yararının gözetildiği açıkça belirtilmiştir. Tüm bu bilgiler dikkate alındığında; ziyaretçiler, deniz, kum ve güneşten ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkına sahip olup, işletmelerin belirlediği fiyatlar üzerinden diğer hizmetlerden de yararlanabilirler.
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre' 'Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var. Bunun için ücret ödeme zorunlulukları yoktur.
Minimum 50 liradan başlasa da kimi yerlerde 1000 liraya kadar çıkıyor. Uzmanlara göre ise çoğu zaman hak ihlali yapılıyor. TÜSODER Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yağız Gündoğdu konuyla ilgili, “Anayasa ve mevzuatımıza göre herkesin denizlerimizden yararlanma hakkı vardır, bu mutlak bir haktır.
Kıyılarda bu yapılar dışında herhangi bir yapı yapılması kanunen mümkün değildir. Kanun, kıyı kenar çizgisinden sonraki en az 100 metrelik kuşağı sahil şeridi olarak belirlemiştir. Sahil şeridini ilk 50 metre ve ikinci 50 metre olarak belirlemiş ve buralardaki yapılaşmaya da önemli sınırlamalar getirmiştir.
Kıyı Kanunu doğrultusunda sadece sahil şeridi sınırının sonrasındaki kara bölgesinde, özel mülkiyete ait konutların planlanması, inşa edilmesi mümkündür. Kıyı kenar çizgisinden itibaren ilk 100 metre içerisinde özel mülkiyetler bulunsa da burada yapı yapılması ilgili kanuna göre yasaklanmıştır.
Bunlar, özel mülkiyete geçirilmeye elverişli olmayan hiç kimsenin egemenliğine bırakılmayacak nitelikte olup, kamu hukukunun düzenleme alanına giren mallardır. Bunlar; tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar, akarsular ve yatakları, kıyılar, genel sular, ormanlar.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
1982 yılında yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 43. maddesi, kıyıların hukuki durumunu düzenlemiştir. 43. maddeye göre kıyılar Devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu için, bu nitelikleri gereği özel mülkiyete konu olmaları mümkün değildir.
Özel plajlı oteller ile lüks doruklarda
Tamamen kendine özel koyun içinde konumlanmış otelin 5 ayrı plajı buluyor.
Ülkemizde toplamda 28 şehrin denize kıyısı vardır. Aynı zamanda ülkemizdeki en uzun sahil şeridi ise, Karadeniz bölgesinde yer alır. Türkiye'de deniz olan ve olmayan iller hangileridir sizler için derledik.
Antalya en güzel plajlar listesinin ilk sırasında Kleopatra Plajı yer alıyor. Mavi bayraklı olan bu plajın ismi bir zamanlar burada yüzdüğü rivayet edilen Mısır Kraliçesi Kleopatra'dan geliyor. Alanya sahilinde bulunan Kleopatra Plajı Antalya'ya yaklaşık olarak 130 km mesafede bulunuyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen girişi ücretli halk plajı.
Özelplaj, Bodrum bölgesindeki anlaşmalı seçkin Beach'lerden dilediğinizi öncelikli, esnek ve avantajlı şekilde, düzenli olarak kullanma imkânı sağlayan yenilikçi bir hizmettir.
Anayasamızın 43. Maddesi kamu yararını gözetmiştir.
İlgili madde; “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Kiralananın kiracıya verilmesi sözleşmenin kurulması için şart değildir. Kira sözleşmesinin geçerliliği de hiçbir şekil şartına bağlı değildir. Kiraya verenin kiralanan şeyin maliki olması gerekmez.
Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan.
"HARCAMA LİMİTİ KOYMAK YASAL DEĞİL"
Uzmanlara göre, özel plajlara girerken verilen ücretler geri alınabilir. Deniz Hukuku Uzmanı Avukat Sena İzmitli, plaj işletmesinin denizden 50 metreye geriye kurulabildiğinin altını çizdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri