Düzen takıntıları vardır. Rutinleri bozulduğunda hırçınlaşabilirler. Tekrarlayan bir hareketi örneğin el çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, sürekli öne arkaya sallanma, kanat çırpma gibi yaparlar. Normal çocuklar gibi hayal kurarak oyun oynamazlar, arabaları dizer sürekli tekerini çevirirler.
Otizmin erken belirtileri arasında atipik sosyal ve iletişim, sallanmak, etrafında dönme veya el çırpmak gibi tekrarlayan davranış veya hareketler, parmak uçlarında yürüme, uzun süreli öfke nöbetleri, belirli seslere, kokulara ve dokunmaya karşı duyarlılık görülür.
Otizmli çocuklar tipik akranlarından farklı düşünür, konuşur ve davranırlar. Genellikle, tamamen tek başlarına olmak isterler ve diğer insanlarla oynamaktan ya da etkileşimde bulunmaktansa parmaklarını saymakla ya da nesneleri sıraya sokmakla daha fazla ilgileniyor gibi görünebilirler.
Otizmde Oyun Çocuk Gelişimini Nasıl Etkiler? Otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan çocuklar oyun oynamaktan hoşlanırlar, ancak bazı oyun türlerini zor bulabilirler. Çok sınırlı sayıda oyunları oynamaları, sadece birkaç oyuncakla oynamaları veya tekrarlayan bir şekilde oynamaları oldukça yaygındır.
İlgili 31 soru bulundu
Düzen takıntıları vardır. Rutinleri bozulduğunda hırçınlaşabilirler. Tekrarlayan bir hareketi örneğin el çırpma, zıplama, kendi etrafında dönme, sürekli öne arkaya sallanma, kanat çırpma gibi yaparlar. Normal çocuklar gibi hayal kurarak oyun oynamazlar, arabaları dizer sürekli tekerini çevirirler.
Otizmli bir çocuk bu ve buna benzer komutları alamaz, söyleneni ya yapmaz ya da eksik yapar. Komut almada herhangi bir problem güçlü bir otizm şüphesi doğurur ve çocuğunuzun hiç komut alamadığını düşünüyorsanız hızlı bir şekilde bir uzmanla görüşmeniz gerekmektedir.
Otistik çocuklar başka insanların duygularını okumakta ve eşlik etmekte de oldukça zorlanırlar. Aslında ötekinin duygusunu ve hatta duygu değişimlerini sezerler ancak dil ve psikososyal gelişimdeki aksaklık nedeniyle hem kendi duygularını hem de ötekinin duygularını anlamlandırmak zordur.
Otizmli Çocukların Dil ve İletişim Özellikleri
Çevredeki bireylerle iletişim kurmada yetersiz olma otizmin en belirgin özelliklerinden biri olarak belirtilmektedir. a) Sözel Olmayan İletişim : Temel duyguları (mutluluk, üzüntü vb.)
Bloklarla ve Legolarla Oynamak:
Bloklar ve diğer yapı setleri otizmli çocukların ince motor becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Masa oyunları: Yetişkinin bir çok noktada model olabileceği ve çocuğa iletişim başlatma fırsatı verebilecek aktivitelerdir.
En temel tabiri ile yalancı otizm yani atipik otizm, kimi yönleri ile benzerlik gösteriyor olsa dahi yaygın gelişimsel bozukluklar spektrumu altındaki bozukluklardan birinin altında sınıflandırılamayan bozukluğa verilmiş olan bir isim şeklinde tanımlanır.
Atipik otizm yani yalancı otizm belirtileri, çevresel, genetik veya hormonal faktörlerden dolayı meydana geldiği öne sürülen nörogelişimsel farklılık durumudur. Kesin nedeninin ne olduğu henüz bilinmemektedir ancak atipik otizme neden olduğu öne sürülen durumlar mevcuttur.
Otizm belirtilerinin fark edilmesi çoğunlukla 2 ya da 3 yaşını bulur. Ancak bazı vakalarda belirtilerin erken ortaya çıkmasına bağlı olarak kişi, 18 aylıkken de tanı alabilir.
İki yaşına gelmiş bir çocuğun, iki kelimelik cümlesinin olmaması, ondan fazla kelime kullanmaması durumu otizm düşündürecek temel belirtidir. Ayrıca otizm belirtisi gösteren bir çocukta paralel oyun gelişimi gözlenmemektedir.
Bu dönemde aşırı televizyon izleme ile; dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve otizm arasında ilişki olduğunu gösteren pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi, önlem olarak 0-2 yaş çocuklarının televizyon ekranlarından uzak durmaları gerektiğini vurgulamaktadır.
Otizmi olan çocuklarda çok uyumaktan ziyade az uyuma eğilimleri olduğu gözlemlenmiştir. Uykuya dalmaları normal insanlardan ortalama 11 dakika daha uzun sürer ve çoğu gece sık sık uyanır. Otizmli kişilerde uyku, genel popülasyondaki insanlara göre daha az onarıcı olabilir. REM uykuları daha kısa sürmektedir.
1 yaş civarı çocuğunuz, anlaşılır kelime söylemiyor, kendi adına tepki vermiyor, göz teması kurmuyor, gülümsemiyor, sesin geldiği yöne başını çevirmiyor, ağrılı durumlarda tepkisiz kalıyor ve bir şeyi gösterirken işaret parmağını kullanmıyorsa otizm spektrum bozukluğu açısından değerlendirilmesi gerekir.
Otistik çocukların bir çoğu, bedenlerinin uzayda nerede olduğunu bilmezler. Buna bağlı olarak, bir tramplen üzerinde zıplamayı ya da salıncakta sallanmayı rahatlatıcı bulabilirler. Bazı çocuklar ise masajdan ve derin basınçtan hoşlanırlar.
Ayrıca genellikle görülen 3 yaş otizm belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Tekrar eden el hareketleri (El çırpma, alkış yapma) Duyduğu kelimeleri ve sesleri tekrar ederek konuşma (Ekolali)
Gürültülü ortamlar onları son derece rahatsız eden ortamlardır. Yaşanılan çevre ve evin gürültüden uzak olması onlar için önemlidir. Otizmli çocuklar bazı nesneleri öğrenme konusunda oldukça hevesli ve ilgilidirler. Onların bu durumu desteklenmeli ve takdir edilmelidir.
Otizm tanısı koyulmuş olan çocuklar, vücudunu değişik şekillere sokarlar. Ayak parmakları üzerinde yürürler ve kafasını yana eğerek dolaşırlar. Bu nedenle en uygun oyuncaklar at, vagonlar, salıncak ve hamaktır.
Otizm tanısı genellikle 2 – 3 yaş sonrasında ailelerin fark edebildikleri bir farklılıktır. 4 yaşında otistik belirtiler gösteren bir çocukta konuşma mümkün olabilir. Bunun için ABA terapi eğitimleri, dil konuşma terapileri, ergoterapi ve duyu bütünleme gibi çeşitli disiplinler bir araya getirilmektedir.
Yapılan çalışmalar, Otizm tanısı almış çocuklara şaka kavramının öğretilmesininin, sosyal ve iletişim becerilerinde gelişmeyi tetiklediğini ortaya koymuştur. Çocuklara şaka kavramını öğretirken, görsel materyallerden ve somut örneklerden yararlanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri