Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz. Ardından el frenini indirmelisiniz.
Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz. Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araç kalkış yapamaz. Bu nedenle araç ilk çalıştırılacağı zaman vites P konumuna getirilmelidir.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.
Vites ile aracı kaldırmak için, araç çalıştırılır ve vites boştayken sağ ayak frene sol ayak da debriyaja sonuna kadar basılı halde durulur. Ardından vites 1'e alınır ve fren pedalından ayak kaldırılmadan debriyajdan ayak yavaşça kaldırılır. Bu esnada motorun sesinde değişiklik ve direksiyonda titreme oluşur.
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Özellikle yeni araç kullanmaya başlayanlar için otomatik vitesli araba kullanımı oldukça rahat. Debriyaj kullanma gereğinin olmaması ve stop ettirme gibi bir sıkıntının olmaması nedeniyle sürücü kendini stres altında hissetmeden trafiğe daha çok dikkatini verebiliyor. Otomatik vitesli araba kullanmak oldukça kolay.
Otomatik vitese sahip arabalarda manuel arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmiyor. Adından da anlaşılacağı üzere vites sürüş esnasında otomatik olarak değişiyor. Bu nedenle otomatik vitesli araçlarda debriyaj bulunmuyor.
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.
1 dk'dan uzun beklemelerde vitesin boşa (N) alınması tavsiye ediliyor. Gerekçe olarak da az bir miktar da olsa benzin tasarrufu yapılması ve balatalara yük bindirilmemesi gösteriliyor. Otomatik şanzımanlı arabalarda vites "D" pozisyonunda iken motor arabayı sürekli olarak itmeye, ilerletmeye çalışıyor.
Otomatik Vites ile Düz Vites Farkı
Kullanımı manuel araca göre daha kolay ve konforlu olan, kullanıcısına sürüş keyfi sağlayan otomatik vitesli araçların rampa ve yokuşlarda geriye kaçma ihtimali yoktur. Kullanıcısına kolay manevra yaptırır. İkinci elde de daha hızlı alıcı bulur.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız. Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm.
ANİ FREN NASIL YAPILIR? ANİ FREN parkuruna geldiğimizde, sağ sinyalimizi verip sağ seride (Dubalara sınırlandırılmış alana geçeriz aracımızı 2'nci vitese alarak hızımız 30 Km'ye geldiğinde Sınav Komisyon Başkanının "DUR" komutuyla DEBRİYAJ ve FREN pedallarına birlikte Sert bir şekilde basarak ANİ olarak dururuz.
Bineceğiniz aracın kapısını sol elle açın ve sağ ayakla araca binin. Bu sayede arkanızdan araç gelip gelmediğini daha rahat kontrol edebilirsiniz. Vites kolunu boşa alın, kontak anahtarını çevirerek aracınızı çalıştırın. Araca bindikten sonra ilk yapacağınız işlem koltuk ve ayna ayarları olmalı.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Günde iki saatten ortalama bir haftalık eğitim yeterli olacaktır. Tabii ki öğrencinin altyapısı da bu süreyi etkiler. Bazı öğrenci geldiğinde bol pratik yapmış ama trafiğe hiç çıkmamış ise 3 günde de trafiğe alışıp aracını kullanabiliyor, 2 günde de yapanlar oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri