Park edildikten sonra vites N konumuna getirilmeli ve el freni çekilmeli. Sonrasında ayak frenden çekilip sadece el freni ile dururken P konumuna vites alınmalı.Böylece vites dişlileri zarar görmez ve şanzımana boşa yük binmez.
Yokuş İnerken veya Trafikte Beklerken Boş Vitese Geçmeyin
Bu gibi durumlarda vites D konumunda bırakmak hem araç için hem de kaza riskini en aza indirmek oldukça önemlidir.
İlk olarak aracı hareket durumundan durma noktasına getirmek için frene basınız. D konumunda olan vites kolunu N konumuna getirmelisiniz. Ayağınızı frenden çekmeden el frenini çekmelisiniz. Son adım olarak vites konulunu P konumuna getirerek park etmeyi bitirebilirsiniz.
Arabayı park et.
Gideceğin yere varınca fren pedalına giderek artan bir basınç uygulayarak aracı tamamen durdur ve vites kolunu tekrar “P” (park) konumuna getir. Kontak anahtarını saat yönünün tersine döndürerek arabayı stop ettir.
Otomatik vites araba kullanmak için bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri vitesin üzerindeki harflerin ne anlama geldiği. Otomatik vites arabalarda; P, R, N ve D harfleri bulunuyor. P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Rölantide Beklerken Vitesi “N” Moduna Almalısınız
Otomatik vitesli araçlarda vitesin devamlı olarak “D” modunda bırakılıp frene basılması ve rölantide beklenmesi şanzımanda ciddi arızalara sebep olmaktadır. Araç uzun süre rölantide kalacaksa aracın kesinlikle “N” ya da “P” moduna alınması gerekmektedir.
2.2. Otomatik Vites P Harfi (Park)
Park esnasında kullanılması gereken ayardır. Triptonik, yarı ve tam otomatik şanzımanlı araçlarda bulunur.
N (Neutral): Vitesi boşa almak için kullanacağınız vites kategorisi ise N vitesidir. Kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz.
ARACI PARK KONUMUNA ALMAK
(Araç düz yolda yada eğimli yolda yukarı doğru ise 1. Vitese, eğimli yolda aşağı doğru ise geri vitese alınır.) – El freni çekilir. Önce debriyaj sonra fren bırakılır.
Kırmızı ışığa geldiniz ve aracınız halen daha D konumunda frenle iyice yavaşlayıp durdunuz frene bir kez daha sert basarak vitesi N konumuna alabilirsiniz Sarı ışıkla beraber tekrar fene sert basarak vitesi D konumuna alıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz.Böylelikle ileride Otomatik şanzıman ile alakalı sorunların da ...
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Otomatik Vites Arabada El Freni Ne Zaman Çekilir? Otomatik vites arabada el freni, araç durduğunda ve vites “P” yani park moduna alındığında çekilmelidir.
el freni çekilince kendisi otomatik boşa alıyor vites D konumunda olsa da. ancak vites D' de, el freni çekili ve siz de gaz verirseniz el frenini kendisi devreden çıkarıyor tabi bunun için de kemerinizin takılı olması lazım yoksa olmuyor boşta bağırıyor.
Yarı otomatik araçların kullanım mekaniği vites kolu ile bu pedalların entegre kullanımı üzerine kuruludur. Araç park halinde iken vites kolu P simgesinde ve el freni çekili olmalıdır. Yarı otomatik vites araçların kontağını çevirebilmek için frene basılır.
Kalkış anında gazı sabit tutun, çok fazla gaza basılırsa, yakıt harcaması artmaktadır. Bu sabit gaz korunduğunda yakıt tasarrufu artmaktadır. 2000 devirlerini çok fazla geçmediğimiz takdirde, yakıt sarfiyatı azalacaktır. Düz yolda üst vitesleri kullanmak daha avantajlı olabilir.
Çoğu otomatik vitesli araç frene basmadan marş almayabilir, bu sebeple aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basmalısınız.
OTOMATİK VİTESLİ ARABAYI DURDURMA
Araba durana kadar fren pedalına basın.
Bir motora yapılabilecek en büyük kötülüktür. Kesinlikle zararlı, özellikle motor yük altında olmadan devir çok yükseltilmemeli. ustayı değiştirmekte çok geç kalmışsınız,bunu bir marifet gibi yapıyor,soğuk motorda ise jilet etkisi yapar,sekmanların ömründen gider.
Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz.
Otomatik araçlarda motorun çalışmadığı durumlarda ya da itme ya da çekme durumlarında vitesin N'ye getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde vites boşa alınmaktadır. Bazı sürücüler kırmızı ışıkta beklediklerinde de vitesi boşa almayı tercih etmektedir.
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız. Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm.
Araba çalıştırılırken ayak debriyaja basılı tutularak vites 1'e alınır. Ardından el freni indirilir. Ayak debriyajdan yavaşça kaldırılır ve gaz pedalına hafifçe basılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri