298 sayılı, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un; 7. maddesi; "Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar: 1) Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir.) 2) Askeri öğrenciler.
Oy kullanmak zorunlu mu? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. Maddesine göre oy kullanmak her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı için zorunludur. Oy kullanmama durumunun tespiti halinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) idari para cezası uygular.
Buna göre; 2023 yılında Türkiye geneli seçmen sayısı 64 milyon 197 bin 419 olarak açıklandı.
- İzinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), - Türk vatandaşlığını kaybedenler, - Ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar, oy kullanamazlar.
İlgili 36 soru bulundu
Yurt dışı seçmenler yurt dışında veya gümrük kapılarında oy kullanabilir. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir.
Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerinde vatandaşlar, aynı sandıklarda oy kullanabilecek. Şurada Paylaş! 28 MAYIS SEÇİMİN 2. TURUNDA KİMLER OY KULLANAMAZ? 18 yaşını doldurmuş her Türk genci oy kullanma hakkına sahip.
Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek. "Evet" ya da "Tercih" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde oylar geçersiz olacak.
Oy pusulasının bütünlüğünün bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması, pusula üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaretin, isim, imza kaşesi veya parmak izinin basılması da kullanılan oyu geçersiz kılacak.
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.
14 Mayıs'taki seçimlerde Türkiye'de yaklaşık 6 milyon 700 bin kişi sandığa gitmedi. Yurt içi seçmenlerin sayısı 60 milyon 700 bin. Yani seçmenlerin yüzde 11'inden fazlası sandığa gitmemiş oldu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı... Şurada Paylaş! 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ilk tur seçimlerinde 201 bin 807 sandıkta 54 milyon 796 bin 74 seçmen oy kullandı. Oyların 27 milyon 133 bin 837'sini alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oy oranı yüzde 49,52 olarak kaydedilmişti.
14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçiminde 8.352.496 seçmen oy kullanmadı.
SEÇİMDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? Bir vatandaşın seçme hakkını kullanması zorunludur, vatandaşlık görevidir. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda oy kullanmama cezası belli olacak. Seçim günü oy kullanmama durumunda seçmene verilecek idari para cezası dışında, seçmene herhangi bir ceza uygulanmaz veya herhangi bir yasal sorumluluk doğmaz.
Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir.
2023 Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. turu için oy kullanma saatleri, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklandı. Buna göre; 28 Mayıs'ta tüm yurtta oy verme saatleri sabah saat 08.00 akşam 17.00 olarak uygulanacak.
Üzerine “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında veya “TERCİH” veya “EVET” mührü yerine herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış olan oy pusulası GEÇERSİZDİR.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
"EVET" ya da "TERCİH" mührü basılmayan, birden fazla ittifaka, aynı ittifakta yer almayan parti veya adaya mühür basılması halinde de oylar geçersiz sayılacak.
Muharrem İnce'nin adı pusulada yer alacak mı?" sorusuna yanıt arıyor. İşte ayrıntılar. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanı adaylığından çekilmesi oy pusulalarında değişiklik gerektirmeyecek.
Bu sebeple yurt dışı seçmen kütüğünde hiç kaydı bulunmayanların, ikinci turda adres değişikliği yapma ve yurt dışı seçmen oy verme imkânı bulunmuyor.
Seçimin ikinci turunda 28 Mayıs'a kadar 18 yaşına girecek yaklaşık 50 bin genç seçmen ilk defa sandık başına gidecek. Türkiye ve yurt dışındaki seçmenler yoğun bir katılım gösterdi. Yurt içi katılım oranı yüzde 88,92, yurt dışında ise 52,69 oranında gerçekleşti. 60 milyona yakın seçmen oy kullandı.
Oy kullanma saatleri oy kullanılacak ülke mahalli saati ile hafta içi ve hafta sonu 10.00 - 19.00 arasıdır. Yaşadıkları ülke makamlarınca verilen kimlik belgeleri geçerli değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri