Lavinia, muhteşem zarif bir çiçektir, nam-ı diğer ölüm çiçeğidir. Bir diğer anlamı da "Hayalimdeki muhteşem sevgili"dir. Özdemir Asaf'ın Lavinia şiirini yazdıran isim Mevhibe Meziyet Beyat'tır. 2 Mayıs 1925'te İstanbul'da doğmuş hepimizin Lavinia diye tanıdığı Mevhibe Beyat.
Özdemir Asaf, Lavinia'yı okul yıllarında aşık olduğu bir kız için yazar. Aşkı platoniktir. Lavinia, Asaf'ın karşılıksız aşkını anlatır. Asaf şiirini, daha sonra bir yarışmaya gönderir ve derece alır.
Uğruna şiir yazılan bu kadın Mevhibe Meziyet Beyat'tır.
Lavinia, Roma imparatorluğunun başkomutanı olan Titus'un güzeller güzeli kızıdır. Ölünce şehrin uzağında bir tepeye gömülür. Aylar sonra mezarının üzerinde bir çiçek çıkar. O çiçeğe de bölgede yaşayanlar "Lavinia" ismini verir.
Lavinia, ölüm çiçeği olarak bilinen zarif, pembe bir çiçektir. Özdemir Asaf'ın Lavinia isimli şiiri mevcuttur. Ölüm çiçeği olmasından dolayı, ulaşılamayan, erişilemeyen anlamlarında kullanılır. Diğer bir anlamı ise 'Hayalimdeki muhteşem sevgilidir'.
İlgili 27 soru bulundu
Peki, Lavinia ne demek? Lavinia, muhteşem zarif bir çiçektir, nam-ı diğer ölüm çiçeğidir. Bir diğer anlamı da "Hayalimdeki muhteşem sevgili"dir.
Latince kökenli olan ve birçok şiire konu olan Lavinya isminin üç farklı anlamı vardır: İlk Anlamı: Ay yüzlü, güzel sevgili.
Latince kökenli bir kelime olan Lavinia'nın farklı birkaç anlamı vardır. Misk çiçeği ve tarla uyuzu olarak bilinen bir çiçeğin adıdır. Kelime anlamı bakımından, 'özgürlük' ile bağdaştırılır ve 'hayal edilen ideal sevgili' anlamını taşır.
Özdemir Asaf'ın evlenmediği fakat aşık olduğu üçüncü kadın ise "Lavinia" şiirini ithaf ettiği Mevhibe Bayat'tır.
Lavinia Kelimesi TDK Sözlük Anlamı
İsim, Ay yüzlü, güzel sevgili anlamına gelmektedir.
"Lavinia - Aşk Şiirleri" adlı kitabı neden okumalısınız? Lavinia - Aşk Şiirleri, her bir sayfasında usta şair Özdemir Asaf'ın kalbe ve ruha dokunan şiirlerini sunuyor. Toplamda 80 sayfadan oluşan eserde kitaba da adını veren Lavinia şiiri ön plana çıkıyor.
Asaf, adını gizlese de, edebiyat okurlarınca kimliği bilinen “Lavinia”ya “...ama gitme” der. 1957 yılında yazılan şiir, bugünlerde yeniden gündeme geldi.
''Özdemir Asaf hangi akım etkisinde kalmıştır?'' sorusunun cevabı Garip ve İkinci Yeni Akımları olmaktadır.
“Sen kendini ne sanıyorsun Lavinia ? Altı üstü her şeyimsin.” Özdemir Asaf'ın kendi şiirine ithafen söylediği bir söz.
Lavinia, Cyprinidae familyasına bağlı bir hayvan cinsidir.
Pek çok duygusal içerikli mesajlara, mektuplara esin kaynağı olan Lavinia şiiri; Özdemir Asaf'ın en bilinen şiirlerindendir. Özdemir Asaf'ın severleri tarafından oldukça merak edilen yazılma sebebi olarak okul yıllarında bir kıza karşı olan şairin karşılıksız hislerini kaleme aldığı şiiri olarak bilinir.
Son yıllarda ülkemizde popüler olan Lavinya ismi Latince kökenlidir.
Lavinya kelimesi Kur'an-ı Kerim'de geçmez. İslam'a göre çocuklara konulmaması gereken isimler arasında yer almaz. Kız çocuklarına Lavinya ismini koymak isteyen anne ve babalar için dini bir yükümlülük bulunmaz.
Lavinia çiçeği misk çiçeği ya da ölüm çiçeği olarak da bilinmektedir. Son derece dikkat çekici güzelliğe ve özelliklere sahip olan bu bitki çiçek açan bir türdür.
Çünkü Lavinia gömüldükten sonra mezarının üzerinde bir çiçek yetiştiği rivayeti kulaktan kulağa yayılarak günümüze kadar gelmiştir. İşte mezarda açan bu çiçeğin adına Lavinia yani ölüm çiçeği adı verilmiştir. Latince adı Artemisia vulgaris olan Lavinia misk otu olarak da bilinmektedir.
LAVİNYA İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Lavinya ismini kullanan 226 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Lavinya ismini kullanan 49 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Lavinya ismini kullanan 8 kişi bulunmaktadır.
Lavinia Amerikalı yazar Ursula K. Le Guin'in 2008 yılında ABD'de ( Harcourt United States yayınevi) yayınlanmış olan kitabıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri