Ciddi alerjik reaksiyonlar, solunum yollarında tıkanma, astım krizleri gibi şikayetler ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücret istenmemektedir. Yüksek tansiyon sebebi ile özel hastanelerin acil servislerine gidildiğinde ücretsiz tedavi görülmektedir.
Özel hastaneler muayene ücretinin dışında katılım payı almaktadırlar. Sigortalı olan kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için prim ücreti ödemekle yükümlüdürler.
Özel hastaneler ayrıca SGK'nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200'ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK 33.48 lira ödeme yapıyor.
Karar vermeleri için son tarih 7 haziran. Sosyal Güvenlik Kurumu, özel hastane - devlet hastanesi ayrımını ortadan kaldıracak bir adım attı. Özel hastanelere, "ya tamamen SGK kapsıma gir ya da çık" dedi. SGK ile anlaşan özel hastenelerde tüm branşlar devlet hastanelerinde olduğu gibi ücretsiz olacak.
İlgili 19 soru bulundu
Özel hastanelerde ücret alınmayan durumlar da bulunmaktadır. Özellikle acil sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi, kanser tedavisi (Radyoterapi, kemoterapi, Radyo izotop tedavileri gibi), yeni doğan sağlık hizmetleri ve doku, organ ve kök hücre nakilleri gibi tedavilerde ücret alınmamaktadır.
Özel hastaneler muayene tutarlarını Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre belirler. Bu tebliğe göre özel hastaneler en fazla yüzde 200 oranında ücret talep edebilir.
“Özel hastanelerde muayene ücreti kaç gün geçerlidir?” diye merak eden kişiler için bu soruyu şu şekilde yanıtlayabiliriz. Özel hastanede kontrol süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Yani 10 gün içinde aynı branş ve uzmana ikinci kez muayene olduğun takdirde bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsin.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
SGK tarafından belirlenen taban tutar özel hastanelerde sgk muayene ücreti 15 TL'dir. Özel hastaneler minumum 15 TL muayene ücreti almakla beraber muayene birimi, doktor, branş gibi durumlara göre ücretler farklılık gösterebilir.
Tahmini Özel Bir hastanede Serum Takma Ücreti Olarak, 280TL ile 2.700TL arasında değişmektedir. Bu masrafların yanında ek olarak, ulaşım, zaman gibi önemli harcamaları dahil etmek ve en önemlisi konfor kısmını değerlendirmek gerekir.
Malullük sigortası kapsamında malullük aylığı, Yaşlılık sigortası kapsamında yaşlılık aylığı ve toptan ödeme, Ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi ve aylık almakta olan kız çocuklarına evlenme ödeneği ile cenaze ödeneği verilmektedir.
Yönetmelik kapsamında özel hastanelerin acil servislerine başvuranlardan ücret talep edilmemektedir. Bazı sağlık problemleri mevcut ise ödeme yapmalarını gerektiren bir durum yoktur. Bunun yanı sıra ambulans talebinde bulunduklarında da ücret talep edilmemektedir.
Acil servislerde tedavilerin ücretleri talep edilemez. Bu karar sağlık yönetmeliğince verilmiştir ve bu nedenden dolayı da acillerde görülen hiçbir tedavi için vatandaşların ücret ödemek gibi yükümlülükleri mevcut değildir.
-Yoğun bakım hizmetlerinden özel hastaneler ücret alamazlar. -Yanık tedavisi hizmetlerinden özel hastaneler ücret alamazlar. -Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), -Yeni doğana verilen sağlık hizmetlerinden ücret alınamaz.
Özel hastanelerde muayene ücreti 10 gün geçerli ve bu sadece ikinci ve kontrol muayenesi için geçerlidir. özel hastanelerde 10 gün içinde 2. muayene için özel hastane kontrol muayene ücreti alınmaz ancak aynı sürede 3'üncü ve sonrası kontroller için ücret talep edilebilir.
SGK'ya bağlı kişiler, SGK anlaşmalı özel hastanelerden fark ücretini ödeyerek yararlanabilirler. SGK'lıların fark ücreti ödemeden özel hastanelerden ücretsiz yararlanması ise tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS) ile mümkün.
2) Özel Hastaneler sadece (ssk.gov.tr) adresinde yayınlanan branşlarda SSK ile anlaşmalıdırlar. 3) Bazı Özel Hastaneler anlaşmaları olmadığı branşlarda da SSK hastalarına reçete yazmaktadırlar. Bu reçeteler SSK tarafından geri ödenmeyecektir.
Özel hastaneler de randevu sistemiyle hizmet veriyor.
Özel hastane tarafından sizden tahsil edilen fazlaya ilişkin ücreti Tüketici Hakem Heyeti'ne internet ortamından başvuru yaparak geri alabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresine T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifrenizle giriş yaptıktan sonra Tüketici Başvuruları linkine tıklayın.
Verilen hizmetin daha özenli ve özel olmasından dolayı, devlet hastanelerine göre daha farklıdır ve bunun için burada tedavi olmak isteyen hastaların fazladan bir ücret ödemesi gerekmektedir. Tabi ki devlet hastanelerinde de aynı özen gösterilmektedir. Fakat özel hastanelerde gösterilen ilgi ve alaka daha fazladır.
Türk Kızılayı Samsun Şubesi Başkanı Mustafa Keskin, “Hiçbir özel veya kamuya ait hastane kişiden kan parası adı altında para alamaz.
Devlet hastanelerinde sigortasız muayene ücretleri, muayene olunacak bölüme göre değişiklik göstermektedir. Sigortası olmayan kişiler devlet hastanelerinde en az 30 TL, en fazla ise 50 TL olacak şekilde ücretlerini ödeyip muayene olabilirler. Aynı zamanda gidilen bölümde muayene ücreti dışında ek bir ücrette çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri