Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile Öğrenci Kayıt Edecek Özel Okullar kayıtlarını, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 4 Haziran 2023 tarihinde yapılacak Merkezi Sınav'dan alınacak Merkezi Sınav Puanı (MSP) ile onaylı kurum yönetmeliklerinin kayıt- kabul maddelerine göre yapacaklardır.
Buna göre özel liseler 6 Haziran'da yapılacak 2021 LGS puanı sonuçlarına göre öğrenci kaydı yapacak. Geçtiğimiz yıl da aynı sistem uygulandığı için değişikliğe gidilmedi. Özel okullar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınav sonucuna göre öğrenci alacak.
Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih sistemi açılmayacaktır. Tercih yapmak isteyen öğrencilerin özel okullardan kaydını sildirmeleri gerekmektedir.
Özel okula kayıt yapmak için puan önemli. Bugünden itibaren özel okullar kendi puanlarını ilan etmeye başlayacaklar. Önce ön kayıt, ardından kesin kayıt işlemleri yapılacak. Bu nedenle ilk yerleştirmelerde açıkta kalmamak için okulların taban puanlarını dikkatli takip etmek gerekiyor.
Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmacılar, velilerin özel okul tercih etme sebeplerini akademik başarı, sosyal ve sportif faaliyetler, güvenli olması, okul binasının donanımı, güvenlik ve hijyen, dinamik ve genç kadro olarak bulmuşlardır.
İlgili 35 soru bulundu
6) Özel okullarda öğrencilerin eğitim standartları yüksek olduğundan başarı oranı da devlet okullarına göre çok yüksektir. Bu sebeple de devlet okullarından daha avantajlıdır.
- 1. ve 5. sınıf öğrencileri için öğrencilerin kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine talepler iletilerek başvurulur. - 8. sınıfı bitiren öğrencilerin özel liseye kayıt yaptırabilmeleri için merkezi yerleştirme sınavının sonuçlarını beklemeleri gerekir. Daha sonra başvurular, e-okul sistemi üzerinden yapılabilir.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
Yerel yerleştirme listesinde tercih yapmayan öğrencilere merkezi yerleştirme listesi açılmayacaktır.
Devlet okulları ücretsiz bir eğitim imkânı verirken özel okullar, senelik ya da dönemlik ücret talep etmektedirler. Devlet okullarında bir öğretmene düşen öğrenci sayısı daha fazladır. Özel okullarda ise sınıflar en az sayı düşünülerek oluşturulur.
Öyle ki geçtiğimiz yıl 480 taban puanla kayıtlara başlayan Robert Kolej, bu yıl 489 taban puan üzerinden öğrenci alacak. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav sonucuyla girilen devlet liselerinde tercihler devam ederken yabancı kolejler ve özel okullarda da kayıtlar alınıyor.
Özel okullar kimi zaman kolej kavramıyla bağdaştırılmakta kimi zamanda ayrı tutulmaktadır. Bazı okulların özel okul diye geçmesi bazılarının ise kolej olarak geçmesi genel olarak aralarında fark olduğunu düşündürse de aslında hemen hemen aynı anlamlarda kullanılan kelimelerdir.
101-250 arasındakilere 4000 TL, 251-500 arasındakilere 3000 TL, 501-750 arasındakilere 2000 TL, 751-1000 arasındakilere 1500 TL aylık eğitim bursu sağlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığının düzenleyecek olduğu bursluluk sınavından bu yıl 100 soru sorulacağı ve öğrencilerin ise bu soruları cevaplamak için 120 dakikasının olacağını açıkladı. Yapılacak olan sınavda üç yanlışın bir doğruyu götüreceği belirtildi.
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin, üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını geçmesi gerekmeyecek.
Özel okulda okuyan her öğrencinin dil eğitimi konusunda eğitim aldığı bilinmektedir. Bunun yanında sosyal ya da sanatsal anlamdaki tüm faaliyetlere katılmaktadır. Eğitim düzeyi her zaman eğitim farkı gibi konuları gündeme getirmektedir. Sınıf mevcutları çocukların durumlarına göre belirlenmektedir.
Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
İyi okul; öğrencilerin bilgi, beceri, yetenek ve gelişim alanlarını destekleyen okuldur. Bu okullarda demokratik ve hoşgörülü bir iletişim hakimdir, öğrencinin güven içerisinde olması, çok yönlü yetişmesi ve öğrenme stiline uygun eğitim alması önceliklidir.
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dal, MEB'in yeni düzenlemesiyle özel okula kayıt yaptıracak velilerin yemek, kitap ve kırtasiye gibi ek hizmetlerden zorunlu değil, isteğe bağlı yararlanabileceklerini bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri