Fosfor, simgesi P ve atom numarası 15 olan ve insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir.
Fosfor, periyodik tablonun 3. periyodunun 15. grubunda yer alan bir elementtir. Fosforun atom numarası 15'tir. Fosfor, P sembolü ile gösterilir ve ametaldir.
Fosfor, kemiklerin oluşmasına yardımcı olmak için kalsiyum ile birlikte çalışır. Kemik sağlığı için doğru miktarda kalsiyum ve fosfora ihtiyaç vardır. Fosfor ayrıca nükleik asitlerde ve hücre zarlarında önemli bir yapısal rol oynar, vücudun enerji üretiminde de yer alır.
Fosfor döngüsünü, diğer döngülerden farklı kılan çok önemli bir özelliği vardır. Fosfor elementi gaz haline geçemediği için atmosferde bulunmaz.
2.Fosforun değerliği -3'tür. 3.Fosfor – yüklüdür, yani anyondur.
İlgili 22 soru bulundu
Vücuttaki her bir hücrenin normal çalışması için gerekli makro minerallerden biri olan fosfor, insan vücudunda oksijene bağlı olarak fosfat formunda bulunur. İlaç ve takviye formundaki fosfor ise fosfat olarak adlandırılır.
Fosfor insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementtir. Simgesi P ve atom numarası 15 dir.
İnsanlar için son derece zehirli olan beyaz fosfor dumanı, teneffüs edildiğinde ciğerlerde ani yaraların oluşmasına ve nefessiz kalarak boğulmaya yol açabiliyor. Beyaz fosfor, ciltte de ikinci ve üçüncü derece süregelen yanıklara neden olabiliyor.
Fosfor fazlalığı, kemik ve kasların normal fonksiyonlarını yerine getirmesini önleyebilir ve kalp krizi ile felç riskini artırabilir. Ayrıca, kandaki yüksek fosfor düzeyi kalsiyumun dışarı atımını artırarak kalsiyum seviyelerinin azalmasına neden olabilir.
Ölen canlılarda kalan fosfor ise bakteriler tarafından kazanılır ve bu şekilde fosfor döngüsü gerçekleşmiş olur. Görünüş olarak yarı saydam ve sarı renkli bir element olan fosfor özgül ağırlık olarak 1,83 grama denk gelmektedir.
Fosfor yüksekliğinde böbrek fonksiyonları daha düşük çalışıyor. Kanda fosforun birikmesi sonucunda kemiklerinizden kalsiyum çekiliyor. Kan damarlarında, akciğerlerde, kalpte kalsiyum birikmesine yol açıyor. Kardiyovasküler hastalık, damar kireçlenmesi, kalp krizi, felç veya ölük riskini artırıyor.
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak üre, kreatinin, fosfor ve potasyum gibi maddeler kan düzeyinde artar. Vücut için zararlı olan bu maddeler normalde idrar ile atılırken kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu işlem, hemodiyaliz yöntemi ile diyaliz makinesi yardımıyla yapılır.
Kalsiyumdan sonra vücutta en fazla bulunan mineral olan fosfor hücre çalışması için gereklidir. Fosforun yüzde 90'ı kemik ve dişlerde bulunurken vücut sıvı ve hücrelerinde yüzde 10'u bulunur. Aynı zamanda vücut sıvılarının asitlere dönüşmesini önler. Kemik ve dişlerin oluşumda görev alır.
Fosfin (PH3) Gazının Terminolojisi
Fosfin kimyasal formülü PH3 olan, renksiz, son derece toksik ve yanıcı bir gazdır. Kokusuz ve renksiz olması sebebiyle bulunduğu ortamda anlaşılması zordur. Havadan daha ağır bir bileşiktir.
Vücutta fosforun yaklaşık %85'i kemiklerde ve dişlerde depolanırken kalan kısmı da kas dokusunda ve kanda bulunur. Fosfor kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan ikinci mineraldir. Diş minesi ve çene kemiğinde bulunan mineral düzeyinin yoğunluğunu ayarlayan fosfor, ağız ve diş sağlığının korunmasını destekler.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
İnsan vücudunda yüksek seviyelerde P bulunması hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Yüksek seviyelerde P, gözlerin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Daha yüksek fosfor seviyeleri; kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.
- 1 ile 18 yaş arası kişilerde bu oran 460 ile 500 mg/gün olması gerekir. - 9 ile 18 yaş arası kişilerde oran 1250 mg/gün olması gerekir. - 19 yaş ve daha üstü kişilerde bu oran 700 mg/gün olması gerekir. - 18 yaş ve altı gece ve emzikli kişilerde bu oran 1250 mg/gün olması gerekir.
Vücudumuzda yaklaşık 1000gr fosfor mevcuttur. Bunun%85'i kemiklerde, %14-15'i kaslarımızda ve diger dokularımızda bulunur. Ancak %1'i kanda bulunur.Bir günde gıda ile alınan fosfor miktarı 1000-1200mg arasındadır.Bunun yaklaşık600-800mg'ı emilir. Sağlıklı insanlarda böbrek vasıtasıyla atılarak denge korunur.
Organik fosfor bileşikleri asetilkolinesteraz (AChE) ve butirilkolinesteraz (psödokolinesteraz, BuCHe) gibi karboksilik ester hidrolazlar için oldukça güçlü inhibitörlerdir. Esas olarak böceklerin ve memelilerin sinir uçlarında asetilkolinesteraz enzimini fosforile ederek zehirlenmeye neden olurlar.
Rovita Phosphorus. Kullanım Amacı: Fosfor vücudun mineral dengesinin korunmasında önemli bir mineral olması sebebiyle eksikliği başta yatalak hastalığı olmak üzere iştah azalması, yabancı cisim yeme gibi birçok rahatsızlığa neden olur. Rovita Phosphorus Kalsiyumla birlikte fosforu dengeli bir şekilde içerir.
Hennig Brand ( y. 1630 – y. 1692 veya y. 1710 ), Hamburg'da yaşayan ve çalışan bir Alman simyacıydı. 1669'da Brand temel metalleri altına dönüştürdüğüne inanılan bir madde olan " felsefe taşını " ararken yanlışlıkla fosfor kimyasal elementini keşfetmiştir.
Fosfor bitkide mobil özellikte olduğu için noksanlık belirtileri öncelikle yaşlı yapraklarda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri