Palet (Fransızca: palette "küçük yuvarlak tahta"), ressamların boya karıştırmak için kullandıkları levha. Üzerinde tutmayı kolaylaştıran bir başparmak deliği bulunur. Genelde cilalanmış tahtadan nadiren de porselen ve metalden yapılır. Ressamlar tarafından özellikle yağlı boya resimde kullanılır.
Tanım olarak bakıldığında ressamların boyalarını karıştırmak için kullandıkları levha palet olarak isimlendirilir. Resim esnasında boyaya kolayca ulaşabilmeyi sağlayan bu levha farklı ebatlarda üretilir.
Boya paleti, renklerin buluşturulması, karıştırılması, farklı tonlar elde edilmesi sonucunda boyama işlemine hazır hale getirilmesi için değerlendirilen fonksiyonel bir araçtır. Genellikle ressamlar ve sanatçılar tarafından kullanılsa da farklı boyut ve tasarımlarda üretilerek çok amaçlı hale getirilebilir.
Bu noktada palet nasıl tutulur sorusuna da yanıt vermekte fayda olacaktır. Palet üzerinde bulunan delikten baş parmağınızı geçirerek paletin uzun kısmını kolunuzun üstüne yerleştirin. Çok sıkı tutarak parmaklarınızı zorlamayın, sakin bir tutuş uzun süren çalışmalarınızda ellerinize kramp girmesini engeller.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Paletin yüzeyini tamamen astarladıktan sonra 24 saat boyunca astarın kurumasını beklemelisiniz. Yağ bazlı ya da su bazlı bir boya türü seçerek rulo ile boyamaya geçmelisiniz. Rulo kullanmak istemeyenler düz fırçayla da boyama tekniğini gerçekleştirebilirler.
Yağlı boya veya sulu boya yapmak istiyorsanız monopol paletlerini tercih edebilirsiniz.
Palet, dış ambalajın en önemli parçası olup, paketlenmiş ürünlerin forklift ya da transpalet aracılığı ile kolaylıkla taşınabilmesi için ahşap, plastik, metal veya bunların bileşiminden hazırlanmış malzemelerdir.
Palet üretiminde kullanılan ahşabın özellikleri; imalatında en önemli unsur, paletin üretildiği ağacın cinsidir. Avrupa Birliği tarafından belirlenen ağaç türü çam ağacıdır. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan çam ağacından elde edilen ahşaplarla Euro palet üretimi yapılır.
Süre içinde gönderilmeye hazır.
Palet aşağıdaki anlamlara gelebilir: Palet (ambalaj), ürünlerin dış ambalajlarında kullanılan ve taşımada kolaylık sağlayan araç Palet (yüzme), hızlı yüzmek için kullanılan araç Palet (resim), ressamların boya karıştırmak için kullandıkları levha.
Geleneksel paletlere %100 geri dönüştürebilen yapısıyla çevre dostu bir alternatif sunan kağıt palet, ahşap paletlere oranla %75 daha hafif yapısı, 1200 kilograma kadar yük taşıma kapasitesi, düşük maliyeti ve suya karşı yüksek dayanıklı oluşuyla hava ve deniz taşımacılığı için en ideal çözümü sunmaktadır.
Renk paletleri bir çok farklı renk arasından birbirleriyle en uyumlu renklerin bir araya gelmesiyle üretilir. Yani tıpkı bir müzik dizisi gibidir. Müziğin armonisi olduğu gibi renklerin de armonileri vardır. Renk paletleri, bu armoniden faydalanarak yapılır ve renklerle ilgilenenler tarafından kullanınırlar.
Lojistik sistemi içerisinde, taşıma ve depolama esnasında ürünlerin zarar görmesini engellemek, taşıma ve yer değiştirmelerini kolaylaştırmak amacıyla, ürünlerin altına konan ahşap sisteme palet diyoruz.
Palet endüstrisinde standart olarak kabul edilen ahşap palet ölçüsü 121.9x101.6 santimetredir. Dünyada en yaygın olarak kullanılan ahşap palet ise Amerikan Bakkal Sanayicileri Derneği (GMA - Grocery Manufacturers' Association) tarafından üretilen palettir.
Paletler genel olarak ahşap olan ürünlerdir. Bu ürünlerin farklı modelleri mevcuttur ve bu modeller çeşitli sektörlerde kullanılır. Paletlerin en fazla kullanıldığı sektör genellikle taşımacılık ve ticaret sektördür. Bu sektörlerde sürekli olarak belirli miktarda ürün hareket halinde olur.
Paletin Kullanım Alanları, Taşıma, lojistik, istifleme, yük taşıma görevlerinin yanı sıra günümüzde dekoratif amaçladar kullanılmaktadır. örneğin; mobilya, masa, sandalye, koltuk, yatak, sehpa gibi günlük hayatta kullandığımız birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır.
Ahşap paletler, tonajı yüksek malzemelerin taşınmasında kullanılır. Ahşap paletler, depolarda nakliye bekleyen malların istiflenmesinde kullanılır. Bu sayede yere temas etmedikleri için temiz ve kuru kalırlar. Ahşap paletler ihracat, ithalat, nakliye ve depolama sektörlerinde yoğun olarak kullanılırlar.
Palet ile ürünlerin temasından kaynaklanabilecek kirlilik ve hasardan ürünlerinizi korur. Seperatör tampon görevi üstlenir ve sert paletin ürüne temasını ve yırtılma/delinme gibi problemleri önler.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir. Organik karışımlardan oluşan akrilik boyalar da vardır.
Boya çeşitlerinde tiner kullanımının nedeni boyanın inceltilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Hobi ve sanatsal çalışmalarda kullanılan, 12 yedek plastik şişe içeren dikdörtgen palet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri