Hepimizin panik atak yaşama ihtimali vardır. Çocuklukta yaşanan bir ayrılığın veya aile üyelerinden birinin kaybının panik atağı tetikleyen durumlar olduğu yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra genel olarak evhamlı, endişeli yapıya sahip kişilerin panik atağı yaşayan gruba girdiklerini görüyoruz.
Bazı hastalar yardım alamama endişesini yoğun yaşarlar ve bu sorun yüzünden yaşamlarını sınırlarlar. Panik Bozukluk en sık kimlerde görülür? Bu hastalık en çok 20-40 yaşları arasında, kadınlarda, dullarda ve şehirde yaşayanlarda görülür.
Panik atak herkeste görülebilir. Ancak daha çok verici, mükemmeliyetçi veya kontrolcü kişilerde daha fazladır.
Kafein, sigara, alkol ve bazı uyuşturucular (LSD, esrar ve kokain gibi) panik ataklara sebep olabilirler. Sakinleştirici etkisi olan herhangi bir ilacı ani olarak bırakmak panik atağın ortaya çıkmasına yol açabilir. Amfetamin, kortizon ve astım tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da panik atakları tetikleyebilir.
Hastalar, evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da kontrolünü kaybederek çıldırıp intihar etmekten , kendisine ya da yakınlarına zarar vermekten, başkalarının bulunduğu ortamlarda çılgınca ve garip davranışlarda bulunarak rezil olmaktan şiddetle korkarlar.
İlgili 24 soru bulundu
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
Bu his gergin, stresli veya tehlikeli durumlara karşı verilen doğal bir tepkidir. Ancak panik atak bozukluğundan muzdarip bir kişi için anksiyete, endişe, panik ve stres duyguları hem düzenli olarak, hem de genellikle belirgin bir sebep olmaksızın ortaya çıkar.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Oldukça yaygın bir hastalıktır. Her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen en sık 20'li yaşlarda ortaya çıkar. Panik bozukluk hastalığının temel belirtisi olan panik atak aslında ani bir alarm reaksiyonu olarak düşünülebilir. Her insan stres veya korku verici bir durumla karşılaştığında benzer tepkiler verir.
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer.
Yaptıkları araştırmada panik atağın en sık 24-25 yaşlarında görüldüğünü anlatan Erdoğan, “Çocuklarda ise 12-13 yaşlarından itibaren ortaya çıkıyor. 50 yaşından sonra panik atak çok nadir yaşanıyor. 20 yaşında panik atak olan birisi bu durumu 30-40 sene yaşayabiliyor.
Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Ortalama 5 ila 30 dk. süren panik atak, bu sürenin ardından kendiliğinden geçer. Şiddetli fiziksel belirtilere yol açan panik atak varlığında kişi, kendini aşırı kaygılı ve korku içinde hisseder.
İlk zamanlar nöbetler durup dururken ortaya çıkabilmektedir. Daha sonraları hastanın kendisi, bir atağın fiziksel belirtilerine tepki vererek başka nöbetlere neden olabilmektedir.
Panik atak geçiren bir kişinin kalp atışları hızlanır, göğsü sıkışır, denge kaybı ve baş dönmesi yaşar. Ani gelişen bu korku nedeniyle kişi kendisini ölecekmiş gibi hisseder, kalp krizi ya da kısmi felç geçirdiğini düşünür.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Yaşanan bu atakların ne zaman oluşacağı belli değildir. Fakat gece uykuda görülen panik atakları genellikle uyku sırasında oluşur. Kişiler gece uyurken aniden uykudan uyanabilir ve uyanmayla birlikte birçok belirti yaşar.
Şiddetli bir panik ataktan sonra yaşanan fiziksel ve duygusal belirtiler vardır. Panik atak sırasında vücuttaki adrenalin seviyesinin hızla yükselmesi, canlı refleksler, artan enerji seviyesi ile uyanıklık düzeyi ile vücudun güvenlik için koşmaya veya yaşamak için savaşmaya hazır hale gelmesiyle sonuçlanır.
Panik atağı olanların beslenmelerine çok dikkat etmeleri gerektiğini biliyor muydunuz? Koyu çay, kahve, kolalı içecekler, alkol, aşırı sigara içimi, aşırı yemek yemek, tatlılar, uzun süre aç kalmak panik atağı tetikler.
Panik bozukluk sonucunda ara sıra veya sık sık panik ataklarınız olabilir. Panik atakların birçok varyasyonu vardır, ancak semptomlar genellikle dakikalar içinde zirve yapar. Panik atak geçtikten sonra kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.
Panik atakların ne zaman nerede geleceği belli olmaz ve baskın belirtiler kişiden kişiye değişebilir.
3-3-3 kuralını uygulama: Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3-3 kuralını uygulayarak sakinleşebilirsiniz. Etrafınızdaki üç şeyin ismini söyleyin. Duyduğunuz üç sesi söyleyin. Vücudunuzu üç bölümünü; parmaklarınızı, bileklerinizi ve kolunuzu oynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri