Kişiyi tıbbi yardım almaya iten başlıca belirti, şiddetli karın ağrısıdır. Pankreasta oluşan iltihaplanma kaynaklı sinir uçları uyarısı, karın ağrısına, hassasiyete ve sırt ağrısına neden olur. Ağrı başlangıçta genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar.
Kişise kötü kokulu dışkı, sarılık, diyabet, üst karın ağrısı gibi semptomlar bulunduğunda pankreas hastalıkları şüphesi ile çeşitli testler istenebilir. Genelde kan testleri, bilgisayarlı tomografi, endoskopik ultrason ve MR ile teşhis konulur. Bazı ciddi durumlarda ise teşhis kesinliği cerrahi yöntemle yapılabilir.
Pankreas iltihabı belirtileri şunlardır: Karın ağrısı: Pankreatit sıklıkla karın üstünde, sol tarafın altında veya arka tarafında ağrı verir. Ağrı genellikle kötüleşir veya artar hareketsiz kalınca ve yemek yendiğinde. Bulantı ve kusma: Pankreatit sıklıkla bulantı ve kusma ile birlikte görülür.
Safra kesesinde taş bulunması, aşırı şişmanlık, aşırı alkol gibi nedenlere bağlı olarak pankreas iltihabı gelişebilir. Göbek üzerinde ve göbek çevresinde çok şiddetli ve sürekli bir ağrı vardır. Vakaların yarısında ağrı bele, sırta ve kasıklara vurur.
Pankreas iltihaplanmasını (pankreatit) takiben hastalar en sık olarak sol-orta karın bölgesinde ağrı şikayetinden yakınırlar.
İlgili 43 soru bulundu
Pankreas Nerededir? Pankreas midenin arkasında ve omurganın önünde yer alır. Safra kesesi, karaciğer ve dalak pankreası çevreler. Vücudun sağ tarafında pankreasın başı bulunur.
Akut Pankreatit Tanısı
Akut pankreatit için doktorunuz pankreas tarafından üretilen iki sindirim enziminin (amilaz ve lipaz) seviyelerini ölçen bir kan testi isteyebilir. Bu enzimlerin yüksek seviyeleri akut pankreatiti gösterir.
Akut pankreatit, midenin arkasında yer alan ve sindirime yardımcı küçük bir organ olan pankreasın safra kesesi taşı ve alkol kullanımına bağlı olarak kısa süre içinde ani bir şekilde iltihaplanıp şiştiği durumdur.
Akut pankreatit hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir ancak ciddi vakalarda tedavi gerektirir. Pankreasın iltihaplanması olan bu rahatsızlık şiddetli karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde hayati risk taşıyan komplikasyonlara yol açabilir.
Barsak gazları nedeniyle karın üzerinden yapılan ultrasonda pankreası görmek zordur. EUS mide ve barsak içinden yani 3-5 cm mesafeden inceleme yaptığı için pankreası çok detaylı görebilmektedir. Pankreasta birçok hastalık EUS ile tanınabilmekte ve hatta son yıllarda kısmen de olsa tedavi edilebilmektedir.
Safra kesesi veya pankreas sorunları adı altında toplanan safra kesesi taşları ve iltihabında pankreas iltihabı olan kişiler göğse yansıyan karın ağrısı şikayeti yaşayabilir.
Pankreasın bu en ağır iltihabı hastaların yaklaşık %15'inde görülür. Burada pankreas dokusunun aniden, geniş kapsamlı bir hasarı söz konusu olur. Bu diğer organların işlevinin geçici kesintisi ile bir sepsise (kan zehirlenmesine) ve böylece akut hayati bir tehlikeye yol açabilir.
Lipaz testi, pankreas hastalıkları, akut (ani) pankreatitlerin teşhisi için kanda bulunan lipaz seviyesini ölçen bir kan testidir. Kistik fibrozis, crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hastalıkların tespitinde de lipaz testinden yararlanılır.
Pankreas, karnın en arka bölümünde bulunan ve yaklaşık 15 cm uzunluğundaki mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsakla komşu olan vücutta çok önemli görevleri bulunan bir organdır.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Pankreas ağrısı genellikle üst karın bölgesinde veya sırtta hissedilir. Pankreas kanserinde kaşıntı nerelerde olur? Pankreas kanserinde kaşıntı genellikle cildin herhangi bir yerinde olabilir; ancak en çok ellerde ve ayaklarda görülür.
Hayati kayıplara neden olan kanserlerin başında ilk sıralarda gelen pankreas kanseri, erken evrede yakalanması daha güç bir hastalık olarak biliniyor. Özellikle 60-80 yaş aralığında karşılaşılan bu kanser türü, 40 yaşın altında daha az görülüyor ve erkeklerde kadınlara oranla daha sık ortaya çıkıyor.
Pankreas enzimlerinin eksik olması halinde karbonhidratlar (nişasta vs.), proteinler ve yağlar tam olarak ayrıştırılamaz ve bağırsak besin bileşenlerini kana aktaramaz. Bunun sonucunda sindirilmemiş besinler bağırsakta kalmış olur. Bu durum ishal, şişkinlik ve de karın kramplarına neden olabilir.
Kronik pankreatit belirtilerinde ise bulantı, kusma, hazımsızlığa ek olarak kötü kokulu dışkılama ve hızlı kilo kaybı görülmektedir. Tedavi edilmediğinde daha ciddi sonuçlara yol açarak böbrek ve kalp gibi organlarda bozulmalara sebep olabilir.
CA 19-9 ve CEA değerleri genelde hastada tümör belirteçleri olarak değerlendirilir ve pankreas kanseri hastalarının kan değerlerinde bu belirteçlerin yüksek olduğu gözlemlenir.
Akut Pankreatit: Akut pankreatit, pankreasın aniden ve hızlı bir şekilde iltihaplanması durumudur. Genellikle safra taşı, yüksek trigliserid seviyeleri veya enfeksiyonlar gibi nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı, kusma, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterir.
Hastaların genel durumuna ve yandaş hastalıklarına bağlı olarak, pankreas kanserinin vücutta diğer organlara yayılım gösterdiği hastalarda ortalama yaşam süresi 3 ile 6 ay arasındadır. Hastalığın lokal olarak yayılım gösterdiği hastalarda ise ortalama yaşam süresi 6 ile 10 aydır.
Kan testlerinde ise amilaz ve lipaz yüksekliği, karaciğer enzim yükseklikleri, beyaz küre yüksekliği, CRP ve Sedimentasyon gibi inflamasyonu gösteren testlerde yükseklik görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri