Elea Okulu'nun kurucusu olan Parmenides'in doğum tarihi ile ilgili kaynaklarda iki farklı yaklaşım bulunur. Bunlardan biri Apollodoros'un ifadelerine dayanır.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur. Heraklitos ile sürekli yaşadığı varlık ve evren hakkındaki tartışmalarıyla da ünlüdür.
Parmenides, daha önceki Sokrates öncesi filozofların ''İlk Neden'' teorilerini, varlığın değişime izin vermeyen birleşik bir bütün olması nedeniyle "değişimin" imkânsız olduğunu iddia ederek çürütmesiyle ünlüdür.
Yani varlığın gerçekte var olduğunu düşünürler. Bu idealizmin kurucusu Platon için bile geçerlidir, o ideaların düşüncede olduğunu söylemesine rağmen onların dış dünyada var olduğunu düşünürdü. Bu realist tutum Parmenides için de geçerlidir. Varlık esastır ve düşünce varlık hakkındadır.
Herakleitos evrende bulunan tüm şeylerin bir değişim ve oluş içinde olduğunu ileri sürer. Evrenin arkhesinin ateş oldu- ğunu, her şeyin ateşten geldiğini ve yine ona döneceğini ve böylece evrenin varlığını akış içinde sürdürdüğünü savunur.
İlgili 40 soru bulundu
Herakleitos felsefesinde, varlığın bir oluş içinde açıklandığını ve varolan tek gerçekliğin oluş ve değişmeden ibaret olduğunu görürüz. Buna karşılık Parmenides'te öncelikle oluş düşüncesinin inkârına tanık oluruz. Parmenides gerçekliği ebedi, değişmez ve sürekli olan 'Bir' kavramı ile açıklamıştır.
Varlık gerçektir, gerçek ise düşünülebilir olandır ve akılla özdeştir. Bu noktada varlık varlığa nereden gelmiştir diye düşündüğümüzde artık iki seçenek kalmıştır Parmenides'e göre; Artık varlık ya varlıktan meydana gelmiştir ya da varlık yokluktan meydana gelmiştir.
Onlar aynı soruyu farklı arkhe öğretileriyle yanıtlamaya girişirken, Parmenides özdeşlik-değişim gerilimini çözme1yi bu gerilimin iki kutbundan birisi olan değişimin varlığını kategorik olarak değilleme yoluyla reddeder.
Parmenides, Sokrates'in, Platon'un ve Zenon'un öğretmeniydi. Platon, bir felsefi tartışmada bir araya getirdiği Parmenides'i “yaşlı”, Parmenides'in öğrencisi olan Zenon'u “orta yaşlı”, Sokrates'i de genç biri olarak gösterir. Herakleitos, her şeyin değiştiğini savunmuştu.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Bu tez çalışmasında Sokrates-öncesi felsefenin kurucu filozoflarından Parmenides'in (MÖ 5. yüzyıl) felsefesinde önemli bir yer tutan ve yapıtaşı işlevi gören Varlık ve Düşünme ilişkisi konu edilmiştir.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Parmenides, “Varlık var olandır, hiçlik ya da var olamayan ise var değildir” demiş ve sadece var olan bir şeyin düşünülebilir olduğunu ifade edip var olmayan bir şeyi düşünmenin mümkün olmadığını söylemiştir.
Parmenides'in hiçlik kavrayışı; boşluk. Boşluk dediği şeyle hiçlik dediği şeyin aynı olduğunu düşünürsek; hiçlik yoksa boşluk da yoktur.
parmenides homeros gibi lirik bir tarzda yazmaktadır. ama buna rağmen fikirlerini takip ve temellendirme bakımından oldukça akılcıdır. görüşlerini şöyle sunar: varlık-olan vardır. varlık-olmayan yoktur.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Platon'un geç dönem diyaloglarından olan Parmenides'te ise birlik-çokluk temelinde tartışarak ana madde arayışı devam ediyor. Bu diyalogda Platon idealar kuramını yeniden ele alıyor ve orta dönem diyaloglarından biri olan Devlet'te ileri sürdüğü fikirleri sorguluyor. Bu üründen 483 adet satın alınmıştır.
Matematik ile böylesine yakından uğraşan Pisagorcular, sayılardan edindikleri bilgileri genelleştirerek sayıları bütün varlığın ilkeleri (arkhe) yapmışlardır. -Sayıyı temel varlık, yani arkhe olarak duyu-üstü bir ilke ve maddeye zıt, onu sınırlandıran ve biçimlendiren bir ilke olarak kabul etmişlerdir.
Öznel ve nesnel varlık tanımları söz konusudur ve bu varlık kavramı özellikle varlık teorisinde (ontolojide) temel bir rol oynar. Var olanın varoluşu durumu, ancak var olan şeylerle varlık arasında bir ayrım söz konusudur.
Ona göre arkhe; “ezeli-ebedi olan, yaratılmamış ve yok edilemez. O, her zaman var olan ve var kalacak, olandır.” Arkhenin ne olduğunu bulmak, arkhe problemini çözmek evreni anlamak ve gizemlerini çözmek anlamına geldiği için Presokratik dönem filozofları arkhe problemi üzerinde durmuşlarlardır.
Kuşkuculuk, septisizm, skeptisizm veya şüphecilik, her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir kuşku içinde kalınacağını, "mutlak"a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan ...
Latincede "başlangıç", "köken", "hareket kaynağı" gibi anlamlara gelen arkhe, Antik Yunan felsefesinde her şeyi yapan temel yapı taşına verilen isimdir; "ilk prensip" ya da "ilk element" olarak da düşünülebilir.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır. İdeaların gerçeğin kopyası olduğu belirtir.
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
Varlık, bir şeyin yok-lukunun karşıtı olarak var olduğunu dile getirir. Bir şeyin var-lığından ya da yok-luğundan söz ederiz. Dolayısıyla terim olarak varlık: Var olan her şeye yüklenilen en genel tümeldir; şeylerin dışında, kendi başına bir var-lığı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri