Yurt dışına çıkış yasağı ceza davası açılmadan önce veya dava açıldıktan sonra savcılık makamının talebi ve Sulh Ceza Hâkimi onayı ile kaldırılabilir. Sanık ya da şüpheli cezanın kaldırılması yönünde istemde bulunmalıdır. Yapılan incelemede istemin delillerle desteklenmesi gerekir.
Yurt dışı çıkış yasağı, soruşturma evresinde Cumhuriyet savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesi halinde kendiliğinden hükümsüz olur ve ortadan kalkar.
Soruşturma evresinde Cumhuriyet Savcısının talebi ile, Sulh Ceza Hakiminin kararı ile bu türden adli kontrol verilebilir. Yasa koyucu yurtdışı çıkış yasağı kaldırma yetkisini de, sulh ceza hakimliklerini ve mahkememeler vermiştir. Yargılama aşamasında davanın görüldüğü mahkeme bu yönde tedbire hükmedebilir.
İdare tarafından gerçekleştirilen pasaport tahdidi işlemi, kişinin pasaport kullanımının sınırlanması, kısıtlanması anlamına gelmektedir. Yurt dışına çıkış yasağı ve pasaport tahdidi işlemi, başta seyahat hakkı olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlamaktadır.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
CMK m.110'a göre; yurtdışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkemenin hakimi tarafından verilen kararla koyulabilir.
ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir” ifadesinden, gerekse Pasaport Kanununun10 22. maddesindeki “yurtdışına çıkmaları mahkemelerce yasaklananlara” pasaport verilmeyeceğini belirten hükümden hareketle, yurtdışına çıkarmama da ceza muhakemesinde bir koruma tedbiri olarak kabul edilmekte ve ...
Pasaport Alınamayan Durumlar
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Sebepler
Tutuklama kararına alternatif olarak düzenlenen bu yasak şüpheli ya da sanık hakkında oluşan kuvvetli suç şüphesi, kaçma ihtimali ya da delil karartma endişesi durumlarında uygulanır.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde adli kontrol süresi en çok iki yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçesi gösterilerek bir yıl daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, adli kontrol süresi en çok üç yıldır.
Adli kontrol kararları itiraz edilebilir nitelikte olduğundan bu karara karşı itiraz kanun yolu açıktır. İlgili mercie yapılacak olan itirazın ardından karar incelenir. Bu inceleme kapsamında karar gerekli görülürse ortadan kaldırılabilir, yerine başka bir karar uygulanabilir ya da ek kararlar uygulamaya konur.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
OHAL rejiminin bakiyesi olan ve yaklaşık altı yıldır süregelen hukuka aykırı idari pasaport yasakları, 14/7/2021 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan ve bu tarihten bir yıl sonra yürürlüğe giren Anayasa Mahkemesi'nin 2019/114 E. 2021/36 K. sayılı kararıyla tamamen kaldırılmıştır.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İK) m. 105/A'da düzenlenen denetimli serbestlik (DS) tedbirlerinden yararlanabilmeleri, denetim süresi boyunca Türkiye'de bulunmaları koşuluna bağlıdır. Konsolosluklarda imza ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi olanaksızdır.
1- Hususi veya hizmet damgalı pasaport hak sahipliğinin sona ermiş olması durumunda kurum tarafından kurumun bulunduğu yer il nüfus ve vatandaşlık müdürlüğüne bildirilir ve ilgili pasaport geçersiz hale getirilir. gönderilir, Başvuru merkezince fiziksel iptal işlemi uygulanan bu pasaportlar ilgili kuruma iade edilir.
Türkiye'den çıkış yapmak için sınır kapısına gelen araçlar gümrük araç tescil bölümünde işlemleri sırasında trafik cezası varsa, gümrükteki veznelere ödeme yapmadan yurtdışına çıkamayacak.
Ülke dışında uzun vadeli seyahat planlarınız varsa ancak henüz vatandaş veya daimi ikamet sahibi olmadığı, önceden şartlı tahliye belgesi talep etmek için I-131 formunu doldurmanız gerekebilir. Vatandaşlık veya daimi ikamet başvurunuzdan vazgeçmeden yurtdışına seyahat edebilir ve bu belge ile geri dönebilirsiniz.
— Yurt dışına çıkışın amme alacağının takip ve tahsilini olumsuz etkilemeyeceği, kanaatine varılması halinde, borca yetecek miktarda teminat gösterilmese dahi borçluların içinde bulundukları bu zor durumlar nedeniyle gecici olarak yurt dışına çıkışlarına izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Devlete Borcu Olan Pasaport Alabilir Mi? Alabilir. Yasal bir engel yoktur.
15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin ardından çıkan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile; Kamu görevinden ihraç edilen kamu çalışanları, Kapatılan dernekler, okullar, şirketler, vakıflar vb. tüm tüzel kuruluşlarda çalışanlar pasaport alamamakta.
Ancak ilk kez, yargılandığı davada örgüt üyeliğinden ceza alan ancak hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı doğrultusunda 5 yıl boyunca suç işlememesi halinde bu kararın ortadan kalkmasına hükmedilen kişiye de pasaport verilebileceğine hükmedildi.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Konsolosluklar tarafından resmi olarak yetki verilmiş kuruluşların internet sitelerinden vize sorgusu yapmak mümkündür. Pasaport numarası ve barkod numarası gibi bilgileri girerek kısa süre içerisinde vize sorgulama işlemi tamamlanmaktadır.
Hakim, buna sanıktan, olaydan ve dosyadan edindiği kanıya göre karar "verebilmektedir". Neticeten: HAGB kararı verilmesi halinde, bir adli kontrol kararı olan yurtdışına çıkış yasağı uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri