Sigara içmediği halde ortamda bulunan, havayı soluyan kişilere pasif içici denir. Umarım anlamışsındır. Kul Hakkı nedir? Sigarayı içmek istediği halde, o havayı solan ya da kapalı alanda maruz kalmış kişidir buna biz kul hakkı diyoruz.
Sigara içmek, hem içenin hem de etrafındakilerin sağlığını olumsuz etkileyen bir alışkanlıktır. Sigara dumanı, içinde çok sayıda zararlı madde içerir ve pasif içicilik denilen durumda, sigara içmeyenler de bu maddelerden zarar görür. Bu yüzden sigara içmek, kul hakkına girmektedir.
Peygamber (sav) de “Zarar vermek ve zararla karşılık vermek yoktur”7 buyurmuştur. Bundan dolayı, alanında uzman ilim sahipleri, sigara içmenin haram olduğunu söylemiştir. Çünkü sigarada, bizzat onu içenlerin, doktorların ve pasif içicilerin bildiği büyük zararlar bulunmaktadır.
Bu sebeple sigara, insanın kendisini tehlikeye atması demektir. Sigara içmek ayrıca çok önemli bir kul hakkıdır, çünkü içenler içmeyenlere zarar vermekte ve onları rahatsız etmektedirler. Kul hakkının affedilmesi de ancak, hakkı olan insanların bağışlamasına bağlıdır.
Sigara dumanına maruz kalanlar risk altında! Sigara dumanında kalanlar yani pasif içiciler, dumanla birlikte yayılan zararlı maddelere hem nefes hem de cilt yoluyla maruz kalıyorlar. Zararlı maddeler ise emilim sonucunda kana karışıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Sigara içmeyenleri pasif içicilikten tam olarak korumanın tek yolu iç mekanlarda sigara içilmesine izin vermemektir. Sigara içenler ile içmeyenleri ayırmak (restoranlarda sigara içilmeyen bölümler gibi), havayı temizlemek, binaları havalandırmak pasif içiciliği tamamen engellemez.
Yapılan çalışmalar sigara dumanına pasif içici olarak maruz kalan çocuklar ve gençlerin bu duruma maruz kalmayanlara göre 1.5-2 kat daha fazla sigaraya başlama riskinin bulunduğunu göstermektedir” diye konuştu.
Yalnız İslamiyet'e göre en büyük günah içki içmek degil kul hakkına girmektir. Içki bireysel günahtır, affı Allaha bağlıdır, kul hakkı ise kamusal günahtır, affı magdurun rızasına baglıdır.
Sigara veya tütünün haram olduğuna dair bir ayet yoktur. Sigaranın haram olduğunu savunanlar da sigara veya tütün anlamına gelen bir kelimenin Kur'an-ı Kerim'de geçmediğini kabul etmektedirler. O hâlde sigara içilmesi şâri'-i mübin tarafından haram kılınmamıştır.
Bazı alimler; sigaranın "tahrimen/harama yakın mekruh” olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir.
Sigara veya tütün Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz veya müctehid imamlar döneminde bulunmadığı için, hakkında Âyet-i Kerime, Hadis-i Şerif veya müctehidlerin bir sözü yoktur. Bu bakımdan sigara hakkında, ortaya çıkışından bu yana fukahanın mübah, mekruh ve haram şeklinde farklı görüşleri olmuştur.
Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
Pasif içicilik, sigara içmediği halde, sigara içilen ortamda bulunduğu için sigara dumanından etkilenmek, yani “içmiş kadar olmaktır”. Pasif içicilik, sigara içmeyen bir kişinin akciğer kanseri olma riskini en az %25 artırdığı gibi, kanser dışında diğer hastalıkların meydana gelme riskini de yükseltir.
Âlimler, evliyalar sigara içmemişlerdir. Nasıl oluyor da hacı, hoca, şeyh, derviş sigara içiyor. Sigara içmek israf olduğu için haramdır.
Sigara içen bir bireyle aynı evde yaşayanlarda koroner kalp hastalığı riski %20-50'dir. Her yıl 30.000-40.000 pasif içici kalp hastalıklarından ölmektedir. Bu rakam akciğer kanserine bağlı ölümlerin çok üstündedir.
İlk birkaç gün en kötüsüdür, ancak 2-4 hafta içinde çoğu insan için yoksunluk belirtileri sona erer. Nikotin ilaçları veya reçeteli ilaçlar yoksunluk semptomlarını hafifletebilir.
“Sigara mekruhtur!”
01.01.2020 Pazar günü atv ekranlarında yayınlanan Nihat Hatipoğlu ile Kur'an ve Sünnet programında, sigara içmenin hükmü ele alındı. Küçük bir izleyicinin sosyal medyadan sorduğu "sigara sorusu" üzerine Hatipoğlu 'haram' kelimesinin çok ağır bir kelime olduğunu söyledi.
Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir. İlk yıllarda tütün yaprağına daha sonra da ince kâğıda sarılarak içilmeye başlanmıştır. 1881 yılında ABD'de, James Albert Bonsack ilk sigara yapan makinenin patentini almıştır.
Vücuda giren nikotinin ne zaman atılacağına dair bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bir günahtan tövbe etmek için beklenilmez. Bu nedenle sigarayı bırakmak isteyen bir insan hemen terk etmelidir. Ayrıca tövbe etmek için kırk gün beklemek diye bir durum da yoktur.
İçki içip sarhoş olan kimsenin kırk gün namazı kabul olunmaz o durumda ölürse de kâfir olarak ölür.” (Nesai) Ebû Hüreyre'den (ra) rivayet edildiğine göre; Resulullah (asm) şöyle buyurmuştur: ”Kim dünyada içki içer (de tevbe etmeden ölür)se, o kimse ahirette içki içmeyecektir."
“Sarhoşluk veren her şeyden sakınınız.” (İbni Mâce, Eşribe, 14.) Buna göre, birada % 2-8 (Yüzde iki-sekiz) oranında sarhoşluk veren alkol bulunmaktadır. Bundan dolayı içinde az miktarda da olsa alkol olduğundan içilmesi caiz değildir; bir damlası dahi haramdır.
İbnü'l-Arabi ise şöyle demiştir: İçki içen kimse ya tövbe etmeden ölür veya tövbe ettikten sonra ölür.
Her sigara ömürden giden 12 dakika
Hatta yapılan araştırmalarda, içilen her bir sigaranın insan ömründen 12 dakika çaldığı hesaplandı. Dünyada her yıl 4 milyon, Türkiye'de ise 100 bin insan sigaradan hayatını kaybediyor.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri