Dünya çapında yaygın olan gübreleme programı, ekimden 2 ay önce iyi yanmış gübre uygulaması haricinde, 4 ana gübreleme uygulaması içermektedir: ekimden 30 gün sonra hektar başına 0,2 ton 20-20-20 gübreleme yapılır. Ekimden 55 gün sonra hektar başına 0,5 ton 14-7-21 + 2MgO gübreleme yapılır.
Patatese Hangi Gübre Atılır? Patates çiftçileri, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini karşılamak için azot, fosfor ve potasyum içeren uygun gübreleri kullanmalıdır. Bu besin maddeleri, bitkinin kök gelişimini, yaprak büyümesini ve çiçeklenme sürecini destekler.
Patates çiftlik gübresinden çok hoşlanır.Dekara 1,5-2,0 ton çiftlik gübresi verilmelidir. Üreticilerin toprak analizi yaptırarak bunun neticesine göre gübre kullanmaları en iyi yoldur.Toprak analizi yaptırılmamış ise saf madde olarak dekara 14-16 kg azot,8-10 kg fosfor,8-10 kg potasyum verilebilir.
Çeşitli farklı saha denemelerinde, patates bitkisi üzerine KTS® (Potasyum Tiyosülfat) sıvı gübresinin yaprak uygulanmasıyla hasat edilen patateslerin verim ve kalitesinin arttığı gözlemlenmiştir. Bu denemede, KTS®' nin yapraktan uygulamaları, uygulanan doza bağlı olarak verimi %52-63 arasında arttırmıştır.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.
Yumruların şişmeye başladığı dönemde patatesin suya olan ihtiyacı artar. Bu zamandan itibaren patates yumrularına 4-5 gün arayla su verilmesi gerekir. Hasat zamanından 15 – 20 gün önce yumruların olgunlaşması ve kabukların sertleşmesi için su verilmesi bırakılır.
Toprağın pH değerinin azaltılması için ince öğütülmüş toz kükürt veya toprağın pH değerini yükseltmek için kireç veya tarım kireci (dolomit) kullanılacak ise taban gübreleme ile birlikte veya daha önce uygulanmalıdır.
Sulamanın çok sayıda yapıldığı kumsal topraklarda ise, üst gübre olarak amonyum sülfat şeker gübresi patates için önerilmelidir.
Patateste Toprak İsteği Nasıldır? Patates bitkisinin kök sistemi zayıf olduğundan derin profilli, havadar, yumuşak, kabarmış, iyi ısınabilen ve süzek topraklarda bol verimli olur, düzgün ve kaliteli yumrulu ürün verir. Ağır yapılı topraklar kök gelişmesini engeller, yumruları çürütür.
Patates bitkisinin kökleri toprağın derinlerine inemediğinden ve kuraklığa oldukça hassas olduğundan sulamada sık olarak ve az miktarda su vermeye uygun yöntemler kullanılmalıdır. Bunun için en uygun yöntem damlama sulamadır. Ardından sırasıyla yağmurlama ve karık sulama yöntemleri gelir.
Üre gübresi: %45-46 azot içeriğiyle en yüksek azot içeren azotlu gübre olma özelliği taşıyor. Tarım araçlarında az paslandırma yaptığı için tercih edilen gübre, suda hızlı çözünüyor ve hızlı uygulamaya imkan tanıyor.
sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesten ortalama 2.500 – 3.000 kg/da verim alınabilir.
Patates fideliklerin 1 m2'sine 0,4-0,5 kg miktarında yedirilir. Ayrıca Bioneks-1 (Resim no. 5) mayalanmış tavuk gübresinden yapılan yumuşak gübre de aynı oranlarda kullanılabilir.
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar.
Asit oranı yüksek topraklarda şeker gübresi yerine %33 amonyum nitrat gübresi tercih ediliyor. Ancak halihazırda kireçli olan topraklar, şeker gübresi ile bereketli birer tarım alanına dönüştürülebiliyor.
Patates hasadından sonra bu topraklarda Yonca veya diğer baklagiller de yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde patates yetiştirilen tarlalarda ikinci nöbet mahsulü olarak yonca yetiştirmek çok yaygındır.
Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir.
Patates haşlarken suyuna tuz atılır mı diye merak ediyorsanız tuz ilavesinin özellikle zaman kazandırdığını belirtelim. Kaynamayı hızlandırmak için haşlama suyuna mutlaka bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Tuz eklenen patates hem daha lezzetli haşlanır hem de kaynama süresini azaltır.
Kalsiyum Oksit formülü, nötralizasyon gücü en yüksek olan tarım kireci formudur. İçinde sadece Kalsiyum ve Oksijen vardır. Karbonat formlarda oldugu gibi topraga karbondioksit bırakılmaz. Karbonat formülündeki tarım kireçlerine oranla ciddi bir dozaj avantajı vardır.
Toprakta aşırı nemin olması, patatesin çürümesine neden olabilir. Patates Ne Sıklıkla Sulanır? Patates yetiştiriciliğinde sulama oldukça kritik bir konudur. Toprağın altında yumrular halinde büyüyen patates fazla sulamada çürüyebilir.
Patateste hasat zamanının geldiği yaprak ve sapların sararıp kuruduğu, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığı ve kabuğun kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Kabuk tırnakla kolayca soyulmaz. Yumrunun kesiti ıslak değil, koyu bir görünümdedir. Patatesin hasadında çok dikkatli olmak gerekir.
Ekimi tamamladıktan sonra da işiniz bitmiyor tabii. Patates çuvallarınızı güneş görebilen ama çok da sıcak olmayan bir alanda tutmanız, toprağının da hep nemli kalmasını sağlamanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri