Doğrama aşamasına geçmeden önce tuzlu soğuk suda bekletin. Dilimledikten sonra tekrar tuzlu soğuk suyun içerisinde bekletin. Ardından fazla suyunu süzün ve pişirirken yağ sıçratmaması için kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Pişirme işlemini 2-3 dakika olacak şekilde ayarlayın.
Kızartma yapımında genellikle ayçiçek yağı kullanılsa da, aslında zeytinyağı besinlerin daha az yağ çekmesini sağlar. Yüksek ısılara dayanabildiği için, lezzeti de yerinde olacaktır. Yağın içerisine 1 çay kaşığı sirke ekleyin. Sirkeyi, yağ kızmadan ve yağı ocağa almadan önce eklemeniz önemli.
Patlıcanları sudan çıkarın ve kağıt havlunun üzerinde tüm sularından arındırın, kurulayın. Üzerine tuz ilave edin.Yağ kızınca kuruladığınız ve tuzladığınız patlıcanları yağa atın ve kızartın. Orta ateşte ya da yüksek ateşte kızartmaya özen gösterin. Kısık ateşte yağ çekecektir.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Bunun temel nedeni ise patlıcan bitkisinin meyvelerinde biriken alkaloid solanin bileşiğidir. Ancak patlıcanın acısının çıkarılması için tuzlu suda bekletme gibi yöntemler tercih edilebilir.
Patlıcanların kabuklarını soyup dilimleyin. Daha sonra bir miktar tuz eklediğiniz su içerisinde bekletin. Patlıcan dilimlerinin suyunu iyice süzüp kağıt havlu ile kuruladıktan sonra kızartmaya başlayın. Bu yöntem sayesinde patlıcanların yağ çekmesi ve acı lezzeti azalır.
İyice soğuyan suyu süzülen patlıcanlar tuzlanır ilk olarak una daha sonra çırptığımız yumurtaya ve mısır ununa iyice bulanır. Ardından tavaya yeterli miktarda çok az sıvı yağ ekleyip kızdıktan sonra patlıcanlar kızartılır. Yağımızı iyi kızdırmazsak patlıcanlar yağ çeker.
Çıtır çıtır patates kızartması yapmak sanıldığı kadar zor değil. 1 tatlı kaşığı sirke sayesinde kızartmanız çıtır çıtır olacak.
Bir kap içine yeteri kadar su ve tuzluluğu belli olacak şekilde 2-3 yemek kaşığı tuz konur, karıştırılır. Patlıcanlar su içinde en az 30 dakika dinlendirilir. Süre bitiminde suyu sıkılarak kurulanır ve kızartma yağı içinde pembe renk alıncaya kadar kızartılır.
Ayrıca sebze kızartırken daha az yağ çekmesini isterseniz içerisine 1 tatlı kaşığı kadar sirke koyabilirsiniz. Bu şekilde yağ sebzelerin içerisine işlemeyecek ve nefis bir kıvamları olacaktır.
Hamurun kızartma aşamasında yağ çekmesinin başlıca nedeni, yağın yeterince ısınmamış olmasıdır. Soğuk yağın içine atılan hamur, daha fazla yağ çeker ve kıvamı dilediğiniz gibi olmaz. Yapım aşamasında hamurun kıvamını tutturamamak da yağ çekmesine sebep olur.
Fırında Patlıcan Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Tepsiye yağlı kağıt koyulur ve üzeri fırça ile hafif yağlanır. Ardından patlıcanlar tepsiye dizilir ve üzerleri tekrar fırça ile hafif yağlanır hafif de tuzlanır isteğe bağlı. 200 derece fırında üzeri kızarasıya kadar pişirilir.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır. Kızaran sebzeler peçete serilmiş tabaklara alınır ve yağı emdirilir. Soğuk olarak servis tabağına alınır, ılık yada soğuk olarak servis yapılır.
İlk olarak kemer patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve halka şeklinde doğrayın. Üzerine tuz serperek 10 dakika bekletin ve soğuk sudan geçirerek kurulayın. Hazırladığınız patlıcanları, kızgın yağda kızartarak kağıt havlu üzerine alın.
Limonu patlıcanın kesilmiş her yerine değdirdiğinizden emin olun. Çünkü limonla temas etmeyen noktalar kararmaya devam eder. Limon ile ovaladığınız patlıcanların bulunduğu kabı da kapalı tutun. Böylece patlıcanın kesilen yüzeylerinin hava ile temasını engelleyerek kararmasını önlemiş olursunuz.
Patlıcanları yuvarlak şekilde kesin. Süt, un ,yumurta ve tuzu çırpın. Patlıcanları bu sosa batırın sonra mısır ununa bulayın. Ve kısık ateşte kızartın.
Önce çatalla ya da bıçakla her yerinden minik delikler açın. Sonra güzelce tuzlayın ve soğuk suda bekletin. 15 dakika kadar suda bekledikten sonra sudan çıkarıp kurulayın ve közleyin. Patlıcanı yemek yapacaksanız küp küp ya da işte yemeğinize göre dilimleyecekseniz acısını almak şart.
Patlıcanları yıkayıp uygun şekillerde kestikten sonra tuzlu su dolu bir kap içinde bir saat kadar bekletmeniz sebzenizin kararmadan kurumasını sağlar.
Patlıcanı pişirmeden önce uygulanan ilk yöntem sebzeyi soyup bol tuzlu suya basmak. Bu işlemin ardından suyun rengi kahverengiye dönüşür ama yine de etkisizdir. Patlıcanları sudan süzdükten sonra maksimum 5 dakika içerisinde kararmaya başlayacaktır.
Patlıcanlarınızı kuruttuğunuza kararmalarını önlemek istiyorsanız, kurutmaya başlamadan önce tıpkı patlıcanlı yemekleri pişirmeden önce yaptığınız gibi 1 saat kadar tuzlu suda bekletip siyah sularının çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri