Patoloji hastalıklar hakkında bilgi sağlayan bir bilim dalıdır. Patoloji bilimi hastalıkların nedenlerini, etkilerini ve ilerleyiş biçimlerini birlikte inceleyerek hastalıklara ışık tutar. Hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak için ise patoloji testlerinden yararlanılır.
Patoloji sonucu, hastadan alınan hücre ve dokuları mikroskop altında inceleyerek belirlenen tanıyı içeren rapordur. Patoloji sonucu aynı zamanda çıplak gözle tanımlanabilecek alınan parçanın boyutu, şekli ve görünümü ile ilgili bilgileri de içerir. Patolog incelemeyi yapan ve patoloji sonucunu yazan doktordur.
Patoloji (hastalıkbilim) özellikle altta yatan hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenir. Hekimliğin en zor ve disipline sahip bölümlerinden biri olan patoloji, klinikler arasında bir nevi köprü görevi görür.
Patoloji testleri, çoğunlukla kanser teşhisi ve evresini belirlemek amacıyla yapılır. Vücuttaki bütün dokulardan örnek alınabilir ve incelenip pek çok hastalığın teşhisi yapılabilir. Patoloji raporu, test sonucundan edinilen bilgiler doğrultusunda tanı belirlenmesinde ve hastalığın evresinin tespitinde kullanılır.
Pozitif olması, kanserin saldırgan bir karakterde olduğu yönünde bir belirtidir. Kanserin, çecresindeki kan damarlarını (vasküler invazyon) işgal etmesidir.
İlgili 16 soru bulundu
Patolojik incelemeler sonucunda negatif sonuç elde edilmesi, biyopsi yapılan dokuda kanser bulgusuna rastlanmadığı anlamına gelmektedir.
Patoloji sonucunu öğrenmek isteyen kişiler sağlık ocağı ya da hastane üzerinden sonuçlarına ulaşmaktadır. Daha kısa ve hızlı bir yol isteyen kişiler ise web sitesi olan e-nabız üzerinden patoloji sonucunun ne olduğunu görebilmektedir.
Genellikle kanser hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın tanısı ile ilgilenmektedir. Hastalıkların kesin tanısı, takibi, tedavi yanıtı, organ nakli kararı ve çeşitli mikrobik hastalıkların tanınması için de patolojik inceleme gereklidir.
Patoloji sonuçları alınan hücre ya da dokunun niteliği, şüphe duyulan hastalığın tanı güçlüğüne bağlı olarak tanı elde etme süresi değişmektedir. Sıklıkla kesin tanı için ek istenilecek testlere bağlı 2-10 gün arasında sonuçlar elde edilmektedir.
Patolojik incelemelerde de radyo- lojik incelemelerde olduğu gibi hem negatif hem de pozitif yanlış sonuçlar verilebilir.
Hastalık bilimi olarak tanımlanan patoloji, bir tıp alanıdır. Hücrelerde ve dokularda oluşmuş rahatsızlıkları, özel testler ile tanılar. Patoloji testleri, genel olarak kanser teşhisi ve evresini belirlemek adına yapılmaktadır.
Patoloji laboratuvarında yaygın olarak kan, idrar ve diğer vücut sıvıları üzerine testler gerçekleştirilir ve hematoloji, mikrobiyoloji, immünoloji ve immünohematoloji gibi alt alanlar için de tedavi planında kullanılmak üzere çeşitli bilgiler elde edilir.
Standar uygulamada; biyopsi anında iğne içine alınan doku formol sıvısı içeren bir kaba yerleştirilerek patoloji laboratuvarına gönderilir. Burada patoloji laboratuvarlarının çalışma hızı ve teknik yeterliliğine göre 1 ila 3 gün içinde patoloji uzmanı tarafından mikroskobik inceleme yapılarak ve sonuç rapor edilir.
Şüphe duyulan meme dokusuna yapılan biyopsi işleminde alınan parça laboratuvara gönderilmektedir. Uzman patoloji doktoru tarafından gerekli incelemeler yapılmaktadır. Doktor, biyopsi sonucunu pozitif saptarsa kanserin varlığı söz konusudur. Sonuç negatif ise kanser yok demektir.
Biyopsi örneğine 1'den 3'e kadar bir derece verilir. Normal meme dokusuna daha çok benzeyen kanserlerin daha yavaş büyüme ve yayılma eğilimleri vardır. Genellikle, düşük derece yavaş büyüyen kansere, yüksek derece ise hızlı büyüyen kansere işaret eder. Derece, sonucun (prognoz) tahmin edilmesine yardım eder.
Kanserin evrelerinin belirlenmesinde ve kanserin teşhisinde kullanılan başlıca tanısal yöntemler; biyopsi, MR, BT, ultrason, PET-CT'dir. Eğer kanserli doku uygunsa, bir parçasının alınarak incelenmesine biyopsi adı verilir. Vücuttan alınan örnekler patoloji laboratuvarlarında değerlendirilir.
Hastaneye gitmeden biyopsi sonucunu öğrenmek için yapacağınız ilk şey internet üzerinden e-nabız sistemine giriş yapmaktır. Bunun için T.C. kimlik numaranız ve oluşturduğunuz şifre yeterli olacaktır. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra tahlillerim menüsünde biyopsi sonucuna ulaşabilmeniz mümkündür.
Bazı durumlarda incelenen dokuya ve hastalığa bağlı olarak bu süre 2 güne kadar düşebilir. Ancak hastadan alınan dokunun niteliği, hastanedeki doluluk oranı ve olası hastalığın tanı güçlüğü gibi farklı etmenler bu sürenin 15 güne çıkmasına sebep olabilir.
Patolojik inceleme süresi birçok etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-7 gün arasında değişmektedir. Bunda dokunun niteliği, şüphelenilen hastalığın tanısal güçlüğü, merkezdeki vaka yoğunluğu büyük rol oynamaktadır. 2 günde çıkabilecek vaka olduğu gibi tanı verme süreci 10-15 günü bulabilen vakalar da olabilir.
Patoloji materyalinin incelenme süresi, birçok faktöre bağlı değişiklik göstermektedir. Bu süre sitoloji materyali için 2-3 gün, doku içeren materyaller için 2-7 gündür.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir.
Enstitünün sorumluluk alanına giren İl ve İlçelerde etiyolojisi ortaya konamamış veya tedaviye cevap vermeyen vakalar ile salgın hastalık şüphesi durumunda gönderilen veya getirilen her türlü hayvan materyalleri ve biyopsi materyallerinin patolojik teşhisini yapar.
Bu uygulamaya internet sitesi ya da telefon uygulaması üzerinden erişilebilir. e-Nabız üzerinden bütün sağlık durumuna, tahlil sonuçlarına, test sonuçlarına ulaşabilmek mümkündür. e-Nabız sistemi aracılığıyla öğrenilen tahlil sonuçları arasında patoloji sonuçları da yer alır.
Yapılan patolojik incelemenin sonucunda, hastanın doku ya da organında var olan değişiklikler ve anormallikler, patologlar tarafınca incelenerek raporlanır. Böylece uygun tedavi için gerekli olan tanı netleşmiş olur.
Gerek tarama ve tanı testleri sonrasında, gerekse serviksten alınan veya dökülen parçaların patoloji laboratuarına gönderilmesi sonrasında gelen patoloji raporunda KARSİNOM tanısının olması rahim ağzı (serviks) kanseri tanısı koydurur. Artık kanser durumu oluşmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri