Ticari faaliyetin yürütülmesinde tacirin hizmetinden yararlandığı ya da onunla işbirliği yapan kişiler, bizce isabetli olmamakla birlikte “tacir yardımcıları” olarak kabul edilmekte ve iki sınıfa ayrılmaktadır: Bağımlı tacir yardımcıları: ticari temsilci (mümessil), ticari vekil ve pazarlamacı.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu (YBK), işletmenin dışında tacir adına aracılık eden veya sözleşmeler yapmak üzere yetkilendirilen bağlı tacir yardımcısını “pazarlamacı” olarak isimlendirmiş ve ayrıntılı olarak düzenlemiştir.
Pazarlamacı, pazarlamacılık sözleşmesine uygun olarak atanan tacir yardımcısıdır. Pazarlamacılık sözleşmesi ise ilk kez 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda, hizmet sözleşmesinin özel bir türü olarak 448 – 460 maddelerinde düzenlenen bir sözleşme tipi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çalışma esaslarına göre tacir yardımcıları bağımlı tacir yardımcıları ve bağımsız tacir yardımcıları olarak ikiye ayrılır. Bağımlı tacir yardımcıları; ticari temsilci, ticari vekil ve pazarlamacıdır. Bağımsız tacir yardımcıları; acente, simsar ve komisyoncudur.
C- tacire yapılan ihtar ve ihbarları kabul eder. Pazarlamacının da acentenin de tekel hakkı vardır. Pazarlamacının bölgesinde işlem yaparsa pazarlamacı para isteyemez.
İlgili 39 soru bulundu
Bağımlı tacir yardımcıları: ticari temsilci (mümessil), ticari vekil ve pazarlamacı. Bağımsız tacir yardımcıları: acente, simsar, komisyoncu ve tek yetkili satıcı.
Tacir yardımcıları genellikle bağlı ve bağlı olmayan tacir yardımcıları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ticari temsilci, ticari vekil ve pazarlamacı bağlı tacir yardımcıları; acente, simsar, komisyoncu ise bağlı olmayan tacir yardımcıları arasında sayılmaktadır.
İnsihar (Tekel) Hakkı: TBK m. 453/1 hükmü gereği Pazarlamacıya belirli bir pazarlama alanında veya belirli bir müşteri çevresinde faaliyette bulunma yetkisi verilmiş ve aksine yazılı anlaşma da yapılmamışsa işveren, başkalarına aynı alan veya çevrede faaliyette bulunma yetkisi veremez; ancak, kendisi üçüncü kişilerle ...
TBK'nın 448. maddesinde verilen tanımdan da anlaşılacağı üzere, pazarlamacının yaptığı faaliyet süreklilik arzetmelidir19. Dolayısıyla geçici olarak veya tek bir işlem için faaliyet gösteren kişi yerine göre simsar veya vekil sayılır20.
Pazarlamacı, sürekli olarak bir ticari işletme sahibi işveren hesabına ve işletme dışında her türlü işlemin yapılmasına belli bir ücret karşılığında aracılık etmektedir.
Türk Ticaret Kanunu madde 12/1 uyarınca bir ticari işletmeyi kısmen de olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir. Gerçek kişinin bu sıfatı kazanabilmesi için bir işletmenin varlığı ve bu işletmenin kendi hesabına işletiliyor olması gerekir.
Tacir yardımcıları içerisinde, taciri temsil yetkisi en geniş olan kişi ticari temsilcidir. Genel müdür, genel müdür yardımcısı ve banka şube müdürleri ticari temsilci sayılmaktadırlar. Ticari temsilci sadece ticari işlemlere atanabilir.
Devlet, il özel idaresi, belediye ve köy ile diğer kamu tüzel kişileri, bir ticari işletmeyi, ister doğrudan doğruya ister kamu hukuku hükümlerine göre yönetilen ve işletilen bir tüzel kişi eliyle işletsinler, kendileri tacir sayılmazlar.
Bağımsız tacir yardımcıları tacir ile arasındaki ilişki temelde bir vekalet ilişkisidir. Bağımsız tacir yardımcıları; simsarlık, acentelik, komisyonculuktur.
Bağımsız tacir yardımcılarından komisyoncunun taciri doğrudan temsil etme yetkisi bulunmazken, hem aracı acente hem de sözleşme yapan acente bu yetkiyi haizdir (TTK m. 105, 107).
Satış ve pazarlama uzmanı; şirketin sorumluluğunda olan ürün ve hizmetleri, portföyde yer alan ya da yeni kazanılacak olan müşterilere tanıtmak amacıyla projeler hazırlayan, hedef strateji doğrultusunda hizmet veren, müşteriyi şirkete kazandırmak için satış faaliyetleri yürüten kişiye verilen mesleki unvandır.
Sözleşmenin kurulması genel hükümlere tabii olup şekil zorunluluğu da bulunmamaktadır. Ancak aracı-pazarlamacı niteliği dışında sözleşme ile işveren hesabına işlem yapan pazarlamacı niteliği tanınan sözleşmelerin yazılı şekilde yapılması mecburiyeti bulunmaktadır.
Bağımsız tacir yardımcılardan biri de dolaylı temsil yetkisine sahip olan komisyoncudur. Komisyoncu, esas itibariyle Türk Borçlar Kanununda düzenlenmiştir.
Pazarlamacılık Sözleşmesi Nedir? Pazarlamacılık sözleşmesi, pazarlamacının bir ticari işletme sahibi işveren hesabına ve işletme dışında, belirlenen işlemlerin yapılmasına aracılık etmeyi üstlendiği; işletme sahibi işverenin de buna karşılık ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.
Ticari Temsilciyi Kimler Atayabilir? Ticari temsilci, bir işletmenin işlerini idare etmek adına atanmaktadır. Ticari temsilci atanabilmesi için bu işletmenin ticari işletme olması ve bu işletmenin ticaret siciline kayıtlı olması gerekmektedir. Dolayısıyla esnaf işletmeleri adına ticari temsilci atanamamaktadır.
Esnaf, ticari işletme işletmediğinden tacir sıfatına sahip değildir ve bu nedenle TTK hükümleri kural olarak esnaflara uygulanmaz. Bununla birlikte, TTK' da, tacirlere ilişkin bazı imkanlardan esnafların da yararlandırılmasının uygun olacağı düşünülmüş ve bu yönde özel bazı düzenlemeler yapılmıştır.
a. Ticaret şirketleri: Ticaret şirketleri, ticaret siciline tescil ile birlikte tacir sıfatı kazanır. Ticaret şirketlerinin, tüzel kişi olarak tacir sıfatı bulunduğundan şirket ortak ve temsilcileri tacir değildir.
Tacir sayılmak için ortada gerçek anlamda işletilen bir ticari işletme olmalıdır. Bu işletme kimin adına işletiliyor ise tacir odur. İşleten tacir sayılmaz. Bir şirketin ortağı tacir değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri