Penaltı atışı Penaltı noktası kale çizgisinden 11 metre (ya da İngiliz birim sistemine göre 12 yard = 10,9728 metre) uzaklıktadır. Penaltı atışı sırasında vuruşu yapacak oyuncu ile rakip kaleci dışındaki bütün oyuncular oyun alanının içinde, ceza sahasının dışında bulunmak zorundadır.
Ceza sahası içinde yine kaleden uzaklığı 12 yard (11 metre) olan ve kalenin tam orta noktasının izdüşümünde bulunan penaltı noktası bulunmaktadır. Ceza sahasının kaleye uzak tarafında penaltı noktasından 9,15 metre olacak şekilde bir yay bulunmaktadır.
Ceza yayı, futbolda ceza sahası dışında yer alan ve ceza sahası çizgilerinde sonlanan, penaltı noktası merkezli 9,15 metre (10 yarda) yarıçapındaki çizgi. Bu çizgi, penaltı atışlarında oyuncuların topun 9,15 metre gerisinde olmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Penaltı atışları, ceza sahası içerisinde yer alan ve kalenin ortasından 11 m (12 yd) uzaklığındaki penaltı noktasından kullanılmaktadır.
Penaltı atışını kaleci kurtarır ya da top direkten dönerse, savunma yapan takım serbest atışla karşılaşmaya devam edecek. Oyundan çıkan oyuncunun maçın süresinden çalmaması için sahanın dışına çıkması en yakın yerden sağlanacak.
İlgili 15 soru bulundu
Eğer tüm oyuncular penaltı kullanmış ve eşitlik yine bozulmamışsa, vuruşlar tekrar en baştan sırayla başlar. Seri penaltı vuruşlarında atıcının yalnızca bir vuruş hakkı vardır. Vuruşunu yaptıktan sonra atıcı topa ikinci defa vuruş yapamaz. Top ilk vuruşun aksiyonu ile kale çizgisini geçerse gol kararı uygulanır.
Penaltı atışları paslaşarak kullanılabilir. Ancak bunun şartları var. 1-) Pası veren oyuncu topu ileri doğru vurur. 2-) Pası veren oyuncu, top başka bir oyuncuya dokunmadan önce topla ikinci kez oynayamaz.
Kale alanı veya diğer adıyla altıpas, futbol sahasında ceza alanı içinde bulunan ve kaleye 5,5 metre (6 yard) uzaklıktaki çizginin içinde kalan bölgedir. Alanın boyutu 18,32 x 5,50 metredir. 6 yard olduğu için altıpas adını almıştır.
Kalede iki direk arasındaki mesafenin 7,32 metre, üst direkle zemin arasındaki mesafenin ise 2,44 metre olması gerekir. Tüm direklerin boylarının eşit olması ve 12 cm'i geçmemesi gerekir.
Ceza Sahası: Futbol sahasında kale önünde bulunan, kalenin orta noktasından 11 metre uzaklıktaki penaltı noktasını da içine alan saha. Kalecinin topu elle tutabildiği alan, ceza alanı olarak da biliniyor. Alan içinde altı pas denilen ve kale vuruşlarının kullanıldığı bir bölge de bulunuyor.
Ama resmi müsabakalardaki mesafe 105×68 metredir. Peki futbol sahası uzunluğu kaç metre karedir şimdi onu hesaplayalım. Uzun kenar 105 metre ve kısa kenar 68 metre ise bunların çarpımı bize metrekareyi verir. Yani 105×68=7140 metrekaredir.
Futbolda takımlardan bir tanesinin oyuncusuna faul yapılması durumunda faul yapılan kişi takım arkadaşları ile birlikte topun arkasında durmaktadırlar. Sonra takım arkadaşları topa dokunduktan sonra şut ya da pas verip orta açabilmektedirler. İşte bu endirekt serbest vuruş veya çift vuruş olarak bilinmektedir.
Bazı sistemler, başka bir oyuncunun gol atması hâlinde penaltı veya serbest vuruş yaptıran oyuncuya, veya kendi kalesine gol atmasına neden olan forvet oyuncusuna da asist yazdırabilmektedir. Bir gol genellikle asistsiz veya bir asistle olsa da; bazı sistemler iki asiste izin verebilmektedir.
1.Maç berabereyken kazanılan penaltının gol olma oranı %95 iken, beraberliği getirebilecek penaltının gol olma oranı %55'tir. 2.Defans oyuncularının başarılı penaltı atma oranı %68 iken, hücum oyuncularında bu rakam %80 civarındadır.
Futbol kalesi kaç metredir? Futbol kalesi iki direk arasındaki mesafe 7,32 metredir. Üst direkten zemine olan mesafe 2,44 metredir. Tüm futbol direklerinin boyu eşittir ve 12cm'dir.
Ceza Alanı (Ceza Sahası)
Kale direklerinin iç kenarlarından 16,5 m. (18 yarda) uzaklıkta kale çizgisine dik iki çizgi çizilir. Bu çizgiler, saha içine doğru 16,5 m. (18 yarda) dik uzatılır ve kale çizgisine paralel bir çizgi ile birleştirilir. Bu çizgiler ve kale çizgisi ile sınırlı bu alan ceza alanıdır.
Halı sahaların ölçüleri araziye göre belirlenmektedir. Yani halı saha yapımı için 18*36 metre, 20*40 metre veya 25*45 metre gibi farklı ölçüler bulunmaktadır.
2. bölge olarak geçen alan ise; aslında “orta saha” olarak tabir edilen, sahanın ve oyunun merkezini oluşturan, topa sahip olan takımın oyunu rakip sahaya kısa ve seri paslarla yıkmaya çalıştığı veya daha direkt oynayan takımların iç ve dış koridorlara yaptıkları topsuz koşular ile karşı sahaya geçmeye çalıştıkları ...
FIFA'ya göre, bir oyun alanının sahip olabileceği minimum boyut 45m x 90m, maksimum boyut ise 90m x 120m'dir. Öte yandan FIFA müsabakalarının resmi veya uluslararası maçları için minimum 64m x 100m ve maksimum 75m x 110m olarak belirlenir.
Kaleci Nereye Kadar Topu Eline Tutabilir
Kaleci, topu ceza sahası içinde veya dışında elle tutabilir. Ancak, bu konuda bazı sınırlamalar vardır: Ceza Sahası İçinde: Kaleci, topu herhangi bir yerden elle tutabilir.
Bunun sebebi, kalecinin elindeki topun "kontrol altında" olduğu kabul edilmesidir. Bir oyuncu, kontrol altındaki topa kafayla müdahale ederse, bu tehlikeli bir hareket olarak değerlendirilir ve faul çalınır. Kuralın istisnaları: Kaleci topu yere düşürdükten sonra kafayla müdahale edilebilir.
e)Tüm oyuncular penaltı atışını yapmasına rağmen eşitlik bozulmazsa penaltı atışlarına eşitlik bozuluncaya kadar devam edilir. Bu durumda daha önce penaltı atışı yapan oyuncular tekrar atış yapabilir.
Bir müsabakada hakem, ilk yarının sonunda yapılacak bir penaltı vuruşu (temdit) için gerekli süreyi vermiş, penaltı vuruşunda top kale direğinden döndükten sonra kale alanı içinde patlamıştır.
Eğer top, penaltı vuruşu sırasında veya penaltı noktasından yapılan vuruşlar sırasında ileri doğru hareket ederken, bir oyuncuya, kale direklerine veya kale üst direğine dokunmadan kusurlu hale gelirse, penatı vuruşu tekrar edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri