"Çok önemli taşıyıcı görevini görür" Perde betonun kalınlığı en az 40 ila 50 santim arasında olması gerekmekte ve perde betonlu duvarların içerisinde kolonlar da vardır. Yapı denetimin çizelgesine göre belirlenen ölçüler ve aralıklarla perde betona kolonlar konulur." dedi.
Perde duvarlar, plandaki kalınlıkları boylarına göre oldukça büyük olan düşey taşıyıcı elemanlar olup görevleri döşemelerden ve kirişlerden aldıkları yatay ve düşey yükleri zemine aktarmak ve özellikle deprem ve rüzgar gibi yanal yükler etkisinde yapıların yatay ötelenmesini sınırlamaktır.
Bu kapsamda, yeni yapılarda kullanılan perde beton yöntemi depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruyor. Depremi göğüsleyen diğer yapı kolonlardır ancak kolonlar, beton perde duvarlara göre daha kolay hasar alabilirler bu yüzden deprem anında yatay kuvveti kesen perde betonlardan yararlanmak gerekir.
Perde betonlar; sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgârlara maruz kalma ihtimali olan yüksek katlı yapılar için kritik bir yapı malzemesi. Perde betonlar, deprem anında tüm enerji ve yükü taşıyarak, depremin şiddetine göre hasar görmeden veya az bir hasarla depremden çıkmanızı sağlayabiliyor.
Perde duvar delme çeşitli cihazlarla mümkündür. En uygun yöntem belirlenerek, fiyat saptanması gerçekleştirilmektedir. Binanın proje yapılandırılması göz önüne alınarak, gerekli cihazların temini sağlanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Perde duvarlar yatay yük taşıyan yapı elemanlarıdır.
Kesilecek alan dışındaki beton alanda zarar vermeden kesme işlemi gerçekleştirilebilir. Bitişik yapılarda, kesim alanı dışındaki yapıya zarar vermez.
Standartlara uygun yapılan perde betonun yaklaşık 100 yıllık ömrünün olduğunu aktaran Avcı, "Demirinden, çimentosundan çalınmazsa perde betona ortalama 100 senelik bir ömür biçiliyor.
Çoğumuz kulaktan dolma bilgilerle de olsa perde beton duvar ile mukavemeti artan binaların depremde büyük hasar almadığını öğrendik.
Hidrolik Çekmeden Oluşan Çatlamalar
Açık havada bırakılan beton, genellikle sertleşme sürecinde büzüşür. Bu büzüşme betonun içerisindeki havanın buharlaşması sonucu meydana gelir. Çatlama, büzüşme kuvvetinin betonun dayanıklılık kuvvetinden büyük olması durumunda gerçekleşir.
Binanın yan yüzeyine aldığı yükleri taban aktarmakla görevli olan perde duvarların içinde bulunan demirler, paspayı elemanları türlerinden olan perde paspayı ile paslanmadan uzun yıllar binanın ayakta kalmasına yardımcı olur.
Perde beton duvar sismik kuvvetlere ve güçlü yanal rüzgarlara maruz kalma ihtimali olan yüksek yapılar için çok önemlidir. Sismik sarsıntıyı taşımak, yatay kuvvetlerin oluşturduğu kesme kuvvetini kontrolde tutmak perde beton duvarın görevleri arasındadır.
Betonarme perde kalınlığı en az kaç cm olmalıdır? TBDY 2018'e göre betonarme perde kalınlığı en az 25 cm olmalıdır. Bu da en küçük betonarme perde boyutunun 25x150 cm olması anlamına geliyor.
Perde beton, duvarın düzlemine paralel olarak kullanılmaktadır. Yanal kuvvetlere direnmeyi sağlayan bu yapı malzemesi, yatay kuvvet dirençli sistemlerde düşey şekilde uygulanır. Hem yan rüzgar yüklerinin hem de sismik hareketlerin yatay ötelenmesini sınırlandırıyor.
Ülkemizde ve dünyada son yıllarda meydana gelen şiddetli depremlerin ardından binalarda yapılan incelemeler doğrultusunda, perdeli binaların depreme karşı olan direncinin çerçeveli sistemlere oranla çok daha iyi olduğu ve daha az hasar gördüğü tespit edilmiştir (Öztürk, 2005).
Yapıya etkiyen deprem, rüzgar gibi yanal yükleri karşılayan; döşeme, kiriş ve binanın ağırlığından dolayı meydana gelen yükleri zemine aktaran yapı elemanına perde duvar denir. Üzerine fazla yük binen ve kullanılacak taşıyıcı elemanın çok kalın olması istenmeyen noktalarda perde duvarlar kullanılır.
toki tarafından sağlamlığı nedeniyle benimsenen 'radye temel' ve 'tünel kalıp' sistemleriyle inşa ediliyor. radye temel yükün binanın zeminine yüzeysel biçimde yayılmasını sağlamaktadır. buna ek olarak perde beton yöntemi de depremde yıkımı önlemektedir.
Perde duvarlar betonarme yapılarda kiriş ve kolonla benzer taşıyıcı nitelikleri taşır ve betondan yapılır. Öncelikle kırılacak duvarın taşıyıcı nitelikte olmaması zorunludur. Binanın taşıyıcı elemanlarına zarar vermek istemezsiniz, aksi takdirde yapı çökebilir, ileride problem çıkaracak çatlamalar gerçekleşebilir.
Uzmanlar 7 kattan fazla olan betonarme binalarda durumun değiştiğini belirtiyor. Yapılan bu açıklamaların doğrultusunda 1999 yılından sonra yeni yönetmeliğe uygun 7 kattan alçak binaların 7.6 şiddetine kadar olan depremlerde yıkılmayacağı öngörülüyor.
Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı İçin Öneriler
Beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Kaliteli ve dayanıklı beton olmadan depreme servis ömrü süresince dayanıklı sağlam betonarme yapılması mümkün değildir. Deprem yönetmeliğine göre en az C25 olan beton sınıfı C30 olarak değiştirildiğinde beton dayanımı %20 artacaktır.
Perde beton, genellikle yüksek binaların temelinde ve taşıyıcı duvarlarında kullanılır. Bu beton türü, bina yüklerini taşıyan ve zemindeki taşıma kapasitesini artıran bir yapı elemanı olarak öne çıkar. Temeldeki yüksek çekme mukavemeti sayesinde, bina yükseklikleri arttıkça perde beton kullanımı daha yaygın hale gelir.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
bu duvarlar depreme yönelik olarak büyük bir dayanım sağlasalar da yapıyı ağırlaştırmaları nedeniyle yapının normalden daha büyük bir deprem kuvvetine maruz kalmasına neden olurlar. ancak ülkemizde kullanılmamalarının başlıca sebebi masraflı olmalarıdır.
Perde beton yapıların pencere açıklıkları için de özel olarak boşluklar bırakılır. Pencere kesme işlemi yapılacaksa, öncelikle pencere boyutuna uygun bir boşluk açılır. Daha sonra, özel bir testere kullanarak kesme işlemi yapılır.
Betonarme yapılarda perde kullanımı zorunlu değildir. Ancak yapıların kat sayısı arttıkça yatay deprem kuvvetleri dolayısı ile göreli kat deplasmanları artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri