“İslam âlimleri, bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bu işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ki; bu, zorunlu hâller dışında caiz değildir.
İlahiyat Fak.) Din peruğa karışmaz Başörtüsü üzerine peruk takmanın dinen sakıncası yoktur.
Zaruret olunca, avret yerlerini mümkün olan her şeyle örtmek lazımdır. Günahı yalnız saçını vermiş olana ve bakanadır. İnsanın saçını ve herhangi bir organını satması haramdır. Peruk takarak sokağa çıkmak, zaruret olmadan caiz değildir.
Bu sebeple insan saçı haricinde ipek, iplik, yün v.b.den peruk takmayı da, aynı şekilde fıtratı değiştirme ve insanları aldatma bulunduğu için, caiz görmeyenler vardır. Çoğunluk ise bunu caiz görür. Ancak dinen necis sayılan kıl ve tüylerden yapılan peruğun kullanılmasının ise caiz olmadığı brlirtilmiştir.
Estetiğin meşru olan boyutu dinen yasaklanmamıştır. Ama bunun dini boyutunu merak eden birçok kişi vardır. Yine tekrarlayalım saç ekiminin dinen bir sakıncası yoktur, günah değildir, haram sayılmaz.
İlgili 19 soru bulundu
“İslam âlimleri, bir kimsenin, saçına başkasının saçını eklemesini veya başkasının saçından imal edilen peruğu takmasını caiz görmemişlerdir. Çünkü bu işlemlerde saygın olan insanın bir parçası kullanılmaktadır ki; bu, zorunlu hâller dışında caiz değildir.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) saç eklemeyi ve ekletmeyi yasakladığı yönündeki rivâyetler sahih kaynaklarımızda yer almaktadır (Buhârî, Libâs, 83-85 [5935-5942]; Müslim, Libâs, 115-119 [2122-2124]).
Abdestin nasıl alınacağına dair yönergeye bakıldığında ise protez saçın gusül abdesti almaya engel olduğu ortaya çıkar.
Protez saç ile abdest alacağı zaman başın dörtte birini mesh etmek gerekmektedir. Protez saçı çıkarmadan başın dörtte birini mesh edelebiliniyorsa o zaman çıkarmaya gerek yok abdeste mani değildir.
Ancak günümüz alimleri, özellikle saçları tamamen dökülmüş hanımefendilerin veya gerçekten kendisini psikolojikmen rahatsız edecek bir görüntüde olan beyefendilerin, kendi saçlarından alınıp cerrahi bir yöntemle kendi başına ekilmesine cevaz veriyolar. Yani saça kaynak yapılması,eklenmesi caiz değildir.
Peruk ile uyuyan kişilerin hem kafa derileri çok fazla havasız kalmaktadır. Kafa derisinin nefes alamaması ve hava ile buluşamaması kafa derisinde enfeksiyon, yara ve iz oluşmasına neden olabilir. Perukla uyumanın bir diğer zararı da saçın dolaşmasıdır. Özellikle bağlanmadan uyunur ise saç birbirine karışacaktır.
Protez saçların kişinin sağlığına herhangi bir zararı olduğuna dair şimdiye kadar hiçbir çalışma ya da veri yoktur. Protez saçlar kullanılmaya başlandığı ilk haftalarda kişinin kel olan kafa derisinde biraz kaşınmaya sebep olabilir.
Peruk Taktığım Belli Olur Mu? Yüz şeklinize ve ten renginize uyan bir peruk tercih ederseniz kesinlikle belli olmayacaktır.
İşte o dönemde peruklar, bu saç dökülmesini gizlemek için kullanıldı. Uzun saç zenginlik, statü sahibi olduğunu belirtmenin bir yoluydu ve bunun yanında saç dökülmesini, açık yaraları gizlemek için de kullanıldı.
Onu satmak, satın almak haram olduğu gibi takmak da haramdır. Çünkü insan değerli bir varlıktır. Mübtezel bir hale getirilip onun saçını veya herhangi bir uzvunu "zaruret olmadıkça" satmak ve kullanmak haram olur.
İslam dini, insanın yaratılıştan var olan güzelliklerini daha belirgin hale getiren, takı takma, saç tarama, meşru ölçüde süslenme, israfa varmadan güzel giyinme gibi davranışları mubah kılmıştır, yani helaldir. Ancak zaruret bulunmadıkça, yaratılıştan verilmiş özellik ve şekillerin değiştirilmesini yasaklamıştır.
Peruk yıkama süresi periyodik aralıklar ile olmalıdır. Aktif kullanılan perukların yıkanma süresi ile nadir kullanılan perukların yıkanma süresi birbirinden farklı olabilmektedir. Her gün kullanılan peruklar en az 5 günde bir yıkanmalıdır. En fazla ise 2 haftada bir olacak şekilde peruk yıkaması ve bakımı yapılmalıdır.
Kaliteli bir marka yada tercihen bebe şampuanı kullanabilirsiniz. Gerçek Saç Peruk tararken hassas davranmalı özellikle uçları kırmadan nazikçe taramalısınız. Unutmayın ki aldığınız saç ne kadar kaliteli de olsa beslenmediği için özel bakım ister. Bunun için Saç Bakım Spreyi Fön Suyu kullanmanızı tavsiye ederiz.
İslam alimleri bir başkasının saçının başka birine eklenmesini veya bu kişilerin saçlarından imal edilen peruk/protezlerin kullanılmasını caiz görmemişlerdir. Bunun nedeni ise saygın olan insanın bir parçasının kullanılarak bu işlemin yapılmasının zorunlu haller dışında caiz olmadığı aktarılmaktadır.
Peruk denilen takma saç, insanın saçından yapılmış ie kesinlikle haramdır. Onu satmak, satın almak haram olduğu gibi takmak da haramdır. Çünkü insan değerli bir varlıktır. Mübtezel bir hale getirilip onun saçını veya herhangi bir uzvunu "zaruret olmadıkça" satmak ve kullanmak haram olur.
Takma saç deriye suyun geçmesine engel değilse, abdest ve gusle de engel olmaz.
Protez tırnak abdest geçirir mi? Nihat Hatipoğlu konuyla ilgili, '' Protez tırnak abdest ve gusüle engeldir.
Diyanet açıklamasına göre saç boyatmak günah mı sorusunun cevabı şu şekildedir: Saçlara yapılan bakım, temizlik, güzel kokular sürünmek, taramak ya da boyamak, İslam dini peygamberinin teşvik ettiği konulardandır. Buna göre, insanları kandırmak ya da hile amacı gütmeksizin saç, sakal boyanabilir.
Diyanet: Estetik, kaş aldırma, saç ektirme caiz değil.
Belirtmeliyiz ki çoğu hastamız ekim sonrası süreçte ağrı kesiciye gereksinim duymamıştır. İşleme başlandığında lokal anestezi iğneleri yapılırken bir miktar acı hissedebilirsiniz. Hissedeceğiniz acı düzeyi diş hekimine gittiğinizde ağrı hissetmemeniz için yapılan iğnelerin acısına oldukça yakındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri