peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Peteklerin üst kısmının ısınmasını engelleyen şey kaloriferin içinde biriken havadır. Hava kimyası gereği suyun üzerinde duracağı için peteklerin alt değil üst kısımlarında birikir.Peteklerin arasında biriken hava o kısımlardan sıcak suyun geçişini engeller.
Aşınma sonucu petek içinde tortu birikmesi meydana gelir. Peteğin su çıkış kısmında tortu birikirse peteğin ısınmasını engeller. Kombiden gelen su petek içinde dolaşarak peteğin ısınmasını sağlar. Petek içindeki tortular suyun çıkış kısımda birikmişse ve suyun çıkmasını engelliyorsa, petek soğumaya başlar.
Öncelikle kalorifer tesisatında bulunan peteklerin ortamı daha iyi ısıtması için, belirli aralıklarla peteklerin havası alınmalı, kaloriferlerin reglaj ayarı yapılmalı ve perdelerin boyunun petekleri örtmemesine dikkat edilmeli.
Yerden ısıtma sistemlerinde tıkalı kalorifer borusunu açmak için, kolektörün olduğu kısma kammak petek temizleme makinası bağlanır. Kolektörün sıcak su kısmına tesisat temizleme makinesi bağlanır. Soğuk su kısmı en yakın gider borusuna aktarılır. Kammak petek yıkama makinası çalıştırılır.
İlgili 34 soru bulundu
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Radyatör peteği tıkalı olan bir araçta hararet göstergesinde ani yükseliş olması ihtimali artar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, motor henüz sıcaklığını kaybetmemişken soğutucunun kapağını açmak yerine motorun soğumasını bekleyip öyle müdahale etmek daha doğru olacaktır.
Üst vananın rekorunu gevşeterek hava alabilirsiniz. Böylece döküm peteklerde hava alma işlemi gerçekleştirilir. Unutulmaması gereken bir nokta da; hava alma işleminde üst vana kapatılır, alt vana açık bırakılır.
Üst bölümde bulunan vananın işlevi, sıcak su girişini sağlamaktır. Alt kısımda bulunan vanaysa peteklerin içinde dolaşımda olan suyun soğuması ve alt vana yardımıyla çıkış sağlamaktır.
Hava biriken kalorifer kendini hemen belli eder. Eğer kaloriferin yarısı sıcak yarısı soğuk ise, o zaman kalorifer havasının alınma vakti gelmiş demektir. Hava alma işlemini kaloriferler çok ısınmadan yapmanız yanma ihtimalini azaltır çünkü hava çıkışı sırasında sıcak su çıkışı da olabilir.
peteğin üstü sıcak altı soğuk, peteklerin yarısı soğuk
Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
– Peteğin dibinde biriken tortu ve kireçler, Bunlar peteklerin ısıtmasına engel olan ana nedenlerdir. İlk önce ısı vermeyen petekleri ısıtabilmek için, peteklerin havasını almayı deneyebilirsiniz. Peteklerin köşelerinde purjör tapası bulunur.
Vanayı Kontrol Edin: Petek vanalarının üzerinde çoğu zaman açma kapama yönü yer alır. Eğer bu bilgilendirme yoksa vanayı saat yönünün tersine çevirin. Bir nevi sola doğru çevireceksiniz. Bu işlemden sonra petek ısınmaya başlayacaktır.
Biriken hava ve kirli su, peteğin ısınmasını engelleyebilir. Peteğin hava tahliyesi işleminden sonra daha iyi ısınırsa bu sorun çözülür. Kalorifer peteğinden hava tahliye edildikten sonra kazana mutlaka temiz su ilave edilmelidir. Kazan içerisinde yeterli su yoksa arızalanmaya başlar.
Radyatörler evinizin içindeki havayı iki prensipte ısıtır: radyasyon ve taşınım. Bir radyatör, bir soba veya açık ateşten gelen ısıya benzer şekilde elektromanyetik dalgalar yoluyla ısıyı havaya aktarmak için radyan enerji kullanır. Ancak radyatörün en büyük ısı katkısı konveksiyondur.
Reglaj ayarı yapmak için üst vana yani sıcak su girişi vanası kullanılır. Her iki vanası da altta olan radyatörlerde yine sıcak su giriş vanasından ayarlama yapılır. Vana ayarını yaparken kombi açık olduğu halde vanalarının tamamen kapatılması, kombiye ya da pompasına hiçbir şekilde zarar vermez.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Termostatik petek vanaları kadran 0'ı gösterecek şekilde saat yönünde döndürülerek kapatılır. Termostatik vana yoksa radyatörün sağ tarafında yer alan ikinci vanayı bulup daha fazla dönmeyene kadar saat yönünde çevirerek de petekleri kapatabilirsiniz.
Ortamın ısınmasını sağlayan peteklerin üzerine elinizle dokunduğunuzda üst kısmın soğuk olması hava birikiminin habercisidir. Peteğin üst sol kenarının sıcak iken sağ kenar kısmında soğukluk görülmesi de peteklerin hava yaptığını gösterir.
Kombi açık veya kapalı olması petek havası almanızda aranan şart değildir ancak kapalı olursa daha iyi olur. Kombi çalışırken petek havası alınır bunda da bir sorun yok. Önemli olan nokta şudur. Petek havaları alınınca kombi su eksilteceği için petek havalarını aldıktan sonra kombide eksilen suyu tekrar doldurun.
Petek Havası Alınmazsa Ne Olur
Petek içerisinde biriken hava boşlukları sebebiyle, petek içerisinde bulunan sıcak su, petek yüzeyine eşit bir şekilde yayılmayacağından ısınma sorununu meydana getirir. Bu da; oda sıcaklıklarında azalmaya, kombinin daha çok çalışmasına ve daha çok enerji harcamasına neden olur.
İşte motorun hararet yapmasındaki en temel sebebi: Radyatördeki su azalırsa. Radyatördeki petekler tıkanırsa.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz. Yapılması gereken şey reglaj ayarı olarak da bilinen özel bir düzenlemeyle gerçekleştirilebilir.
Bu işlem için ilk olarak radyatör temizleyici kimyasallar eklenir. Ardından kalorifer sıcak bir konumda iken araç belirli bir süre çalıştırılır. Bu çalıştırılma süresi içerisinde temizleyici kalorifer radyatörü kanalları içerisinde dolaşır ve gerekli temizleme işlemi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri