Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir.
Borçlar Kanununun 317. Maddesi gereğince kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından ödenmelidir. Kiracılık hukuku kapsamında Borçlar Kanununa göre demirbaşların iyi tutma halinde ki masrafları kiracıya ait olmaktadır.
Kombiler, evin demirbaşları arasındadır. Bu nedenle kombi bakım masrafları genelde ev sahipleri tarafından karşılanıyor.
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
İlgili 26 soru bulundu
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. kombi temizleme makinası ile petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
Petek temizliği kaç yılda bir yapılır şeklinde bir soru için en doğru cevabın 1 ve 2 yıl arasında olması gerektiği aşikardır. Kalorifer tesisatındaki malzeme kalitesinin de etkilediği bu durum için süre ortalama yukarıda verilen süredir. Oksijen bariyerli mobil borularda bu süre daha uzun da olabilmektedir.
Isınma verimini arttırmak ve ısı seviyesini yükseğe ulaştırmak için peteklerin temiz ve suyun saf olması germektedir. Isınma verimini düşüren tortu, çamurlaşmış tesisatın içerisindeki diğer maddeler ısı seviyesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenledir ki petek temizleme oldukça önemli olmaktadır.
Buna benzer kullanıcı kaynaklı olmayan tüm arıza durumlarında masrafı “ev sahibi” karşılamalıdır. Konuyu en kısa hali ile özetlemek gerekirse; Kullanıcı kaynaklı meydana gelen her tür arızada masraf her zaman için kullanıcıya yani kiracıya aittir.
Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Ev demirbaşları arızalandığında bunların masraflarının karşılanması gayrimenkul sahibine aittir.
Kiralama gerçekleştirilen ev içerisinde bulunan eşyalar evin demirbaşları kabul edilir. Bunlar taşınmaz olarak da bilinmektedir. Bir evde taşınması mümkün olmayan fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo ve petek gibi sökülüp götürülmesi mümkün olmayan ürünlere evin demirbaşları denir.
Düzenli petek temizliği hem faturaların yüksek gelmesini önler hem tasarruf sağlar hem de kalorifer sisteminin daha randımanlı çalışmasını olanaklı hale getirir. Petek temizliği tasarruf sağlar mı sorusunun yanıtı bu noktada devreye girer.
sorusuna ise vereceğimiz cevap; evet, petek temizliği yaptırmak gereklidir diyebiliriz. Petekler uzun süre temizlenmezse; tesisat zamanla tortu ve kireçle birleşerek tesisatın içindeki sıcak suyun bütün bölgelere ulaşmasını engeller. Bu nedenle petekler ısınmıyor demeye başlarız.
Kombi petek ve tesisat sistemi, pas, kireç ve tortulaşma sebebi ile zamanla ısınma maya ve görevini yapamamaya başlar. Petek ve tesisatın kaliteli ısı vermesi ve kullanım ömrünün uzaması için her iki yıl da bir mutlaka temizlenmesi gerekmektedir.
Petek Temizliği Yaptırmam Gerektiğini Nasıl Anlarım? 1 - Daha önce ısındığınız halde zamana ve kullanıma bağlı olarak, peteklerin altı ısınmıyor üstü ısıtıyor ise yada peteğin her tarafı eşit aynı ısıtmıyorsa temizlenme zamanı gelmiştir.
Kış mevsimi öncesi kombi ve baca temizliği kadar kalorifer peteklerinin bakımı da önemli. Zamanında yapılan temizlik yakıtta yüzde 30, ısınmada ise yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Soğuk hava kendini hissettirmeye; kalorifer ve kombiler de yanmaya başladı. Yakıt tasarrufunda kalorifer peteklerinin bakımı oldukça önemli.
Kombi kapatılır. 2. Kombi su giriş vanaları kapatılır. 3. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.
Buradasınız: TETRAD® ALÜMİNYUM RADYATÖR > Blog > Faydalı Bilgiler > PETEKLERİN İÇİNDEKİ SİYAH SU NEDİR? Kısaca bu kirli sudur. Diğer adıyla manyetit adı verilir. Sistem içerisinde suda bulunan kir partikülleri, pasla (demir oksit) birleşir.
Temizleme işlemini profesyonel kişilerin yapması önerilir. Kalorifer peteği temizliği için yaz ayları daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kış aylarında düzenli ve yoğun ısı kullanımından dolayı peteklerin temizlenmesine olumlu bakılmaz. KALORİFER PETEĞİ NASIL TEMİZLENİR?
Doğru teçhizat ve prosedürler ile petek temizleme işlemi yaklaşık 1- 1,5 saat sürer.
Bu yollar şunlardır: İki ihtarla tahliye: Aynı kira yılına ait iki kira bedelinin ödenmemiş olması halinde kiracıya iki tane ihtarname gönderilmelidir. 2 tane ihtarname gönderildikten sonra kira yılının bitiminden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir.
Bu gibi durumlarda kanun maddesi açık olup kiracının kiralananda meydana gelen olağan eskime ve bozulmalardan sorumlu olamayacağı belirtilmekte olduğundan bu sözleşme maddesine dayanarak ev sahipleri kiracıdan evi boyatmasını talep edemeyecekler ve sözleşme maddesi kanun hükmüyle beraber geçersiz hale gelecektir.
Evin elektrik veya su tesisatındaki kusurlardan dolayı kombi bozulabilmektedir. Bu durumda kiracının herhangi bir sorumluluğu yoktur, kombi tamir masrafları ev sahibi tarafından ödenmelidir. Özetle kombi evin demirbaş malzemelerinden kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri