Kombi kapatılmalıdır. Balkon veya banyoda bulunan vanalar suyun boşaltılmasını sağlar. Bu vanalara suyu boşaltmalısınız. Boşaltma işlemi bitince kombi giriş vanaları olarak bilinen 2 filtre bulunur.
Dolayısıyla alt vana ve üst vana kombiniz ve kalorifer peteklerinin arasındaki su aktarımı ve ısı dengesi açısından oldukça önemlidir. Peteğinizi kapatacaksanız hem alt vana hep üst vanayı birlikte kapatmanız gerekir. Bunun dışında normal kullanım dengesini gözetmek için sadece alt vananın kapatılması tavsiye edilmez.
Petek vana ayarları yapıldığı sırada su çıkış vanası yani alttaki vana tam olarak açık kalır. “Kalorifer peteği hangi vanadan kısılır?” Sorusu sıkça sorulur. Doğalgaz petek vana ayarı üst vanadan yani sıcak su giriş vanasından ayarlanır.
Bu etapta ise yapmanız gereken ilk iş kombinizi kapatmak olacaktır. Kombi ve petek temizliği nasıl yapılır diye sorulduğunda, problem tesisat ise önce kombinizi kapatmanız gerekiyor. Ardından tesisat içerisinde yer alan suyu boşatmanız elzem.
Kalorifer peteklerinde 2 adet vana bulunur. Bu vanalar çoğu zaman alt ve üst vana olacak şekildedir. Kalorifer peteklerinde alt vana, petekten çıkan suyun kontrolünü sağlar. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
Petek temizleme kimyasalları artık formule edilmiş kimyasallardır. Bu sayede kombi yada sisteminide delme, aşınma gibi tahribatlara yol açmaz. Ancak asit ile yıkanan petekler zarar görebilir bu sebeple petek temizliğin de kapalı kimyasallar kullandırınız.
Doğru teçhizat ve prosedürler ile petek temizleme işlemi yaklaşık 1- 1,5 saat sürer.
Petekler 2 yılda bir temizlenmeli
Petek temizliğinin 2 yılda bir yapılması gerekiyor. Bu sayede ısı kaybının yüzde 40 önüne geçiliyor, enerjide ise yüzde 30 tasarruf sağlanıyor. Uzmanlara göre sıcak bir kış geçirmek için petek temizliği şart.
Basıncı arttırmak adına gerekli olan suyu basmak için cihazınızın altında yer alan ve genellikle mavi ya da siyah renkte olan vanaya benzer aparatı bulmanız gerekir.
Havaların soğumasıyla birlikte petekleri açmanızın vakti gelmiş demektir. Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açarak evinizin en iyi şekilde ısınmasını sağlayabilirsiniz. Termostatik petek vanaları saat yönünün tersine yani sola doğru çevirdiğinizde açılır.
Diğer yandan su vanası hangi yöne kapanır yazmışsınız, su vanaları sağ tarafa çevirilerek kapatılmaktadır(saat yönüne doğru çevirilecek kapatılır), ters yöne çevirerek de tekrar açabilirsiniz.
Yaz konumuna almak için yukarı-aşağı tuşlarına basarak "MOD" ekranına gelin ve “Ok” yazan tuşa basın. Ekrana gelen "Kombi" seçeneğini seçip “Ok” tuşuna basın. "Sıcak Su" seçeneğindeyken “Ok” tuşuna bastığınızda yaz konumuna almış olacaksınız.
Yaz mevsiminde kombiyi aç kapa yaparak kullanmaktansa sürekli açık durmasını öneririm. Yine bu kullanımlarda radyatör vanalarının kapatılması da yapılmaması gereken bir uygulamadır.
Sisteme petek temizliği değil, bilinçsiz işçilik zarar verir. Petek temizliği rutin olarak 2 yılda 1 temizliği yapılmalıdır. Çünkü ısınan su zamanla kapalı tesisat hattında kireç, çamur, yosun, bakteri gibi çamurlaşmış bir tabaka oluşturur. Yoğunlaşmış verim kaybına sebep olurken yakıt maliyetini de arttırmaktadır.
Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıkları görülürse: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde toz ve kir parçacıklarının bulunması, peteğin kirli olduğunu gösterir. Kalorifer peteğinin verimliliği azalmışsa: Kalorifer peteğinin dış yüzeyinde biriken toz ve kirler, peteğin verimliliğini azaltabilir.
Peteği uygun bir bölgeye, peteğe zarar vermeden taşıdıktan sonra vana girişlerine çeşme suyu tutarak yıkayabilirsiniz. Çeşme suyunun basıncı ve oldukça tazyikli olması önem arz etmektedir.
Kalorifer peteğinin aralarını ve arkasını önce elektrikli süpürge ile temizledikten sonra ardından bir sopaya bez geçirerek silin. Peteğin önünü ise sabunlu su ve temiz bez yardımı ile temizleyin. Ardından kuru bir bez yardımı ile kurulamalısınız. Bu sayede kaloriferleriniz paslanmaz.
Temizliği yapılmayan petekler daha fazla enerji harcar ve bizi daha az ısıtır. Oysa temizlenen petekler gereksiz enerji kullanımının önüne geçer ve daha iyi ısınmayı sağlar.
İki Yollu Vanaların Avantajları:
1- Merkezi sistemdeki farklı dirençlerden oluşabilecek su sirkülasyonu farklılıklarını, fazla su geçen yerleri kısarak dengeleyecektir. 2- Dönüş suyu sıcaklığı düşük olacağı için dönüş borularındaki ısı kaybı daha azdır.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Özetle radyatörleri vanalarından kısmak ya da tamamen kapatmak tasarruf sağlamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri