Tarihçe. Fatih, Güney Kore'nin Ulsan kentinde Hyundai Heavy Industries tarafından yaklaşık 860 milyon ABD dolarına inşa edildi ve 25 Kasım 2011'de denize indirildi. Mart 2016'da 210 milyon $ bedelle Chalfont Shipping'e satıldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), 2013 yılında Norveç'ten satın aldığı gemi, Karadeniz ve Akdeniz'deki faaliyetlerde kullanılıyor. Gemide, yaklaşık 50 personelin bulunduğu belirtildi.
Kanuni sondaj gemisi
Türkiye'nin üçüncü sondaj gemisi olan Kanuni'nin yapımı 2012'de Güney Kore'de tamamlandı. Yapılan açık artırmayla 2020'de TPAO tarafından 37,5 milyon ABD doları karşılığında satın alındı. Gemi, 11 bin 400 metre derinliğe, 3 bin metre sondaj açabilme kapasitesine sahip.
6. nesil ultra derin deniz sondaj gemisi Fatih, Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir. 25 Kasım 2011 tarihinde Hyundai Heavy Industries tarafından üretilen gemi, 860 milyon dolara inşa edilmiştir.
Mayıs 2019'da Northern Drilling gemiyi satın aldı ve geminin adını West Cobalt olarak değiştirdi ancak bu sözleşme de Ekim 2019'da sonlandırıldı. Gemi, Kasım 2021'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığında satın alındı.
İlgili 25 soru bulundu
Abdülhamid, Kanun-ı Esasî'nin 113. maddesiyle kendisine tanınan "idari sürgün yetkisi"ni kullanarak daha meclis toplanmadan ve 93 Harbi başlamadan önce Midhat Paşa'yı sadrazamlıktan alıp sürgüne yolladı.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Türkiye'de Fatih, Yavuz ve Kanuni isimli üç derin deniz sondaj gemisi petrol ve doğal gaz araştırmalarında kullanılıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye rüzgâr, petrol ve doğal gaz gibi denizlerden de elde edilebilen enerji kaynakları açısından potansiyele sahip olan bir ülke.
Türkiye Fatih, Yavuz ve Kanuni'nin ardından dördüncü sondaj gemisini alıyor. Norveç'ten gelecek gemi için ön anlaşma yapıldı. Norveçli Dolphin Drilling firmasından büyük bir gaz sondaj gemisi satın alma işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğu aktarılıyor.
Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz sondajı için yola çıktı. Geminin ilk sondaj görevi olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.
RV Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi.
Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi. Türkiye'nin ilk operasyonel sondaj gemisidir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirme ihalesinde 490 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Turkuaz Petrol satın alma için imzayı attı.
Kanuni, önceki adıyla Sertão, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.
Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir.
Sondaj Operatörü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sondaj Operatörü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.700 TL civarındadır.
6. nesil seviyeye sahip olan Fatih sondaj gemisi, sunduğu özellikler ile ülkemizde enerji kaynakları rezervi açısından oldukça önemli adımlara imza atmıştır. 200'den fazla personele sahip olarak çalışmalarını gerçekleştirmekte ve aktif bir şekilde deniz sondajını yürütmektedir.
Türkiye'deki petrol yatakları fazla zengin değildir. Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır.
En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
2021 yılı itibarıyla küresel ölçekte toplam ham petrol rezervi 244,4 milyar ton olup Venezuela %20'lik pay ile ham petrol rezervleri dağılımında en büyük orana sahip ülke konumundadır. 2021 yılı üretim verilerine göre, dünyadaki en büyük ham petrol üreticisi ülke ABD olup dünya üretiminin %17'sini karşılamaktadır.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Bir uçak gemisi değil çıkarma gemisi olan TCG Anadolu'nun güverte uzunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-16 tipi uçakların iniş ve kalkışı için yeterli değil.
Geminin tasarımında İspanyol deniz kuvvetleri envanterinde bulunan Juan Carlos isimli geminin tasarımından esinlenilmiştir. TCG Anadolu, LHD-400 den esinlenerek imal edilen bir proje. İspanya'dan alınan projede Türkiye kendi istekleri yönünde bazı geliştirmeler yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri