Hz. Peygamber: “Size iki şey bıraktım ki, onlara sarıldığınız sürece sapıtmazsınız: Allah'ın Kitabı ve Peygamberinin sünneti”14 buyurmuştur.
Peygamber (s.a.s) Ümmetine Bıraktığı İki Miras; Kur'an-ı Kerim ve Sünnetidir - YouTube.
PEYGAMBER'İN ÜMMETİNE BIRAKTIĞI MİRAS OLARAK “EL- KİTÂB”
Resûlullah (asm) vefat etmeden önce, "Lâ ilahe illallah, ruh teslimi ne zor şeymiş!" dedi ve Hz. Âişe (r.anha)'nin kolları arasında "maa'r-refîkil-a'lâ" (en yüce dosta) sözüyle ruhunu teslim etmiştir.
Hadisin metni şöyledir: “Âlimler Peygamberlerin halifeleridir. Şüphesiz peygamberler ne altın ne de gümüşü miras bırakırlar. Peygamberler miras olarak ancak ilim bırakırlar.”; Ebû Bekir Ahmed b.
İlgili 24 soru bulundu
Peygamber efendimiz, Peygamberlerin en üstünü ve sonuncusudur. Allahü teâlânın yarattığı varlıkların en şereflisi Muhammed aleyhisselâmdır. Her şey O'nun hürmetine yaratıldı. O, Allahü teâlânın resûlü, son peygamberidir.
Ebu Bekir'in peygamberimizden "Peygamberler öldükleri yere gömülürler" sözünü nakletmesi üzerine vefat ettiği odada gömülmesine karar verildi. Ebu Ubeyde ve Ebu Talha'ya mezar kazmaları (iki türlü mezar sistemi var. Lahd ve Şakk) için haber gönderildi. Ebu Ubeyde evinde bulunup getirildi ve o mezarı kazdı.
Din kardeşine gelen belâya sevinme; sonra Allah ona âfiyet, sana belâ verir. Öğüt olarak ölüm yeter. Gam çekmeye kabir yeter. İman edip hayırlı işler yapanların son duaları; 'Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun' cümlesidir.
Cebrâil, Hz. Azrail ile birlikte geldi. Resûl-i Kibriyâ Efendimizin hâl ve hatırını sordu. Sonra, "Ölüm meleği Azrail içeri girmek için izin ister." dedi.
Peygamber efendimiz güler yüzlü idi. Tebessüm ederek gülerdi. Gülerken, mübarek dişleri görünürdü. Güldüğü zaman, nuru duvarlar üzerine ziya verirdi.
a) Anne, ölenin oğlu, kızı, bunların oğlu ve kızı; hangi taraftan olursa olsun ölenin birden fazla kardeşiyle bulunursa altıda bir alır. b) Bunlar bulunmazsa anne, üçte bir alır. c) Bir tarafta baba, öbür tarafta koca veya karı ile beraber bulunursa karı ya da koca, hisselerini aldıktan sonra kalanın üçte birini alır.
Peygamberin, 'Biz miras bırakmayız, geriye bıraktıklarımız bir sadakadır' hadisi dolayısıyla bunu kabul etmemiş iseler de, bu hadiste bunun imkansızlığına delil olacak bir taraf yoktur. Ayrıca bu hadis, 'bizim sadaka olarak terk ettiğimiz miras alınmaz' anlamında da yorumlanabilir.
Sual: Vârisin, haram mal olduğunu bildiği halde, mirası alması caiz olur mu? Evet, caiz olur.
Yani ölen kişinin çocukları ve karısı hayattaysa miras onlara kalır. Eğer değillerse kardeşlerine, annesine ve babasına kalır. Ölen kişinin kardeşlerinin, annesinin ve babasının da hayatta olmaması durumunda miras yeğenlere kalır.
Miras Taksimi Kur'an'da Hata Yok.
Kişi Mirasını İstediğine Bırakabilir Mi? Anne baba malını istediğine verebilir mi diye bakıldığında, herkes ölümünden sonra malvarlığının akıbetini düzenleme hakkına sahiptir. Kişi, “vasiyet (belirli mal bırakma)” ya da “mirasçı atama” yoluyla istediği kişilere mirasını bırakmakta özgürdür.
Eğer kişi Müslüman olarak yaşamışsa Azrail (as) ona ışık gibi görünür; yani nurani olarak görünür.
Kur'an'da ise Hz. İdris'in ölmediğini hala yaşadığından söz edilir. Hazreti İdris yaşadığı topluma peygamber olarak gelmiştir.
Tırpan, geleneklerde önemli bir yerde bulunmaktadır, çoğu kez de efsanelerde Kronos, Mahşerin Dört Atlısı ve Azrail gibi mitolojik varlıkların elinde kudreti simgelemektedir. Hindularda ölüm tanrıçası olan Kali de tırpan kullanmaktadır.
Hz.Muhammed (s.a.v.) 'Bana sizin dünyanızdan üç şey sevdirildi: Kadın, güzel koku ve gözümün nûru namaz' buyurmuşlardır.
Alak sûresi Mekke'de Hira dağında nazil oldu. Peygamber Efendimiz (SAV), Hirâ Mağarası'ndayken Cebrail (AS) geldi ve Hz. Peygambere (SAV) "Oku!" dedi.
Peygamberimiz ve ashâbının bütün gayretlerinin özü, Allâh'ın rızâsını kazanmaktır. O'nun rızâsı, en büyük lütuftur.
Sahabi veya çoğulu Sahabe, Ashab (Arapça: الصحابة), bir İslam terimi. İslam peygamberi Muhammed'i görmüş, onunla konuşmuş, arkadaşlık etmiş ve ona inanmış Müslümanlara verilen isimdir. İslam literatüründe bir saygı ifadesi olarak Eshâb-ı Kirâm (Yüce/soylu sahabiler) şeklinde anılırlar.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Hazreti Ali, Kufe'de, Harici Abdurrahman b. Mülcem tarafından zehirli bir hançerle sabah namazında yaralandı, aldığı yaranın tesiriyle 26 Ocak - bazı kaynaklara göre 28 Ocak- 661'de vefat etti ve Kufe'ye (bugünkü Necef) defnedildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri