Cevizi peynirle (Şifadır)Üzümü ekmekle yerdi. Buğday ekmeğine arpa unu karıştırırdı.
Kahvaltılarda ve ara öğünlerde tek başına tüketilebilen ceviz, farklı kuruyemiş ve çekirdeklerle de karıştırılarak çay veya kahveye eşlik edebilir.
Bu nedenle peynirdeki tuzdan gelen sodyumun tansiyon üzerindeki olumsuz etkisi, cevizden gelen potasyum ile dengelenebilmektedir. Bu yüzden peynir ve cevizin birlikte tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Genellikle çiğ veya kavrulmuş şekilde atıştırmalık olarak kendi başına yenir. Ancak çok yönlü bir malzeme olan ceviz, salatalara, makarnalara, kahvaltılık tahıllara, çorbalara ve pişmiş ürünlere de ilave edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ceviz, kalp sağlığını desteklemek için önemli olan omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve lif içerir. Bu bileşenler kan basıncını düzenler, kolesterol seviyelerini kontrol eder ve kalp-damar sağlığını korur.
Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengin olduğu için günlük belirli oranlarda tüketmemiz gerekir. Günde dört adet ceviz içi yemek, vücuttaki yağ oranını artırır. Günde en fazla 3 ya da 4 ceviz içi yenilmesi önerilmektedir.
Ceviz suyunu aç karnına tüketmek, kolestrol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Ceviz suyuyla gargara yapmak, düzenli yapıldığı takdirde var olan diş tartarlarının geçmesini sağlar, yeni tartar oluşumunu önler, dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.
Her gün aç karnına bir bardak akşamdan suda bekletilmiş cevizin suyunu içerek kolesterolünüzü düzenleyebilirsiniz. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde kötü kolesterol dengelenir ve kalp sağlığı korunur. Düzenli ceviz suyu tüketmek, kalp krizi riskini önemli ölçüde azaltır.
Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir. Kalp krizlerine neden olan kan pıhtılaşması riskini azaltabilir.
CEVİZİN FAYDALARI NELERDİR? - İçerdiği omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan ceviz, beyin sağlığı için birebir fayda sağlar. Yağ asitleri sayesinde beynin bilgi toplama bölümü güçlenerek konsantrasyon artar. Uzmanlar cevizin bütün faydalarından yararlanmak için sabah aç karna tüketilmesi gerektiğini vurgularlar.
Sevgili Peygamberimiz (sav) günde iki öğün yediği yemeği yaşamak için gereken bir fizyolojik ihtiyaç olarak görmüş, her zaman az ve öz yemiştir. Sadece et değil, sebze yemekleri ve meyve ile dengeli şekilde beslenmiştir. Rızkı, nimeti, bereketi veren Rabbimiz için her zaman şükretmiştir.
Dünya genelindeki çok sayıda bilim insanı da cevizin faydaları konusunda hemfikir. Ceviz yaz kış en sevilen kuruyemişlerden. Pastalara, keklere, böreklere de eklenen ceviz yoğurtla birlikte tüketildiğinde ise tam bir mucizeye dönüşüyor.
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
9 – 11 ara öğününde ceviz, fındık, badem, kuru incir ya da bir adet meyve yiyebilirsin. Kahvaltıdan 4-5 saat sonra, öğlen yemeğini yemen idealdir.
Günde yaklaşık iki avuç ceviz yemenin genç erkeklerde sperm sağlığını artırdığı gözlendi. Biology of Reproduction (Üreme Biyolojisi) adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, diyetlerine 12 hafta boyunca ceviz ekleyen erkeklerde spermin şekli, hareketi ve canlılığı gelişim gösterdi.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Omega 3 ihtiyacınızı günlük 2 adet ceviz içinden de karşılayabilirsiniz. Eczanelerde satılan omega-3 tabletlerinde önemli olan, balığın karaciğerinden yapılmamış olanları tercih etmenizdir. Çünkü balık karaciğeri yüksek oranda retinol vitamin A içerir ve bu madde doğum sakatlıklarına yol açabilir.
Ceviz, iltihabı azaltır: ceviz içerdiği polifenoller sayesinde kalp rahatsızlıkları, Alzheimer, diyabet gibi birçok hastalığın neden olduğu enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca omega-3 yağı, magnezyum ve arginin amino asidinin de iltihabı azaltabileceği bilinmektedir.
Tiroit hastalığı olan kişiler de bol bol ceviz suyu tüketmelidir çünkü tiroide iyi gelir. Sinir sistemini düzenler. Böylece anti-stres özelliği yaratır denilebilir. Sinir sisteminizi işlemesi gerektiği yönde düzene sokarak sizi rahatlatır.
İçinde yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi bulunduran ceviz, çocukların beyin gelişimini destekler. Yetişkinlerin zihinsel performansı artırır. Yapısındaki bazı biyoaktif bileşenler ile beyin hücrelerini korur. Beynin özellikle de hafıza ve mekânsal öğrenme gibi bölgelerinde iyileştirici etkileri bulunur.
Ceviz, melatonin bakımından zengindir. Uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu uykunun kalitesini arttırır ve uykunun düzene girmesini sağlar. Bu yüzden ceviz gece acıkmasında yenilebilecek faydalı besinlerden biridir. Uyumadan önce biraz şeker beyninin uykudan daha çok verim almasına yardımcı olur.
Beyin sağlığına katkı sunarak hafızayı güçlendirme etkisi bulunan ceviz aynı zamanda kalp sağlığını korur, omega-3 yağ asitleri ve antioksidan içermesiyle yüksek oranda vitamin ve mineral sağlar. Kanser savaşçısı olmasıyla bilinen ceviz kilo kontrolü sağlar, aynı zamanda diyabet tedavisinde de tüketilebilir.
Eğer dengeli bir kahvaltı tabağında ceviz ölçülü miktarda tüketilirse kilo alımına hiçbir etkisi yoktur. Ancak faydalarıyla dikkat çeken ceviz şekerli ve bol yağlı bir tatlı aracılığı ile mideye giderse işte burada bir dur demek gerekir. 1 adet ceviz ortalama 45 kalori içerir.
Strese karşı düzenli ceviz tüketimi fayda sağlıyor
Turan Karadeniz, cevizin içerisinde stresi azaltacak nitelikte önemli miktarda omega 3 yağ asitleri olduğuna dikkat çekerek, "Bebek yaştan ihtiyarlığa kadar, aile içi şiddet ve strese karşı düzenli olarak ceviz tüketilmesinde fayda var" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri