Birçok türü var. En meşhuru ve makbulü acve hurması... Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor.
Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: En hayırlı (yararlı) hurmanız “Berni” (hurması) dır. Abdullah İbni Abbas radıyallahü anhüma diyor ki: Peygamberimiz (s.a.v.) en çok berni hurmasını severdi.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir. Dolgun bir meyve olmamasına rağmen kendine has özellikleri ve aroması bulunur.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
İlgili 33 soru bulundu
Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır. Bazılarının çekirdeklerinde ALLAH(c.c)'ın 99 esması yazdığı kabul görmüştür. Bu üründe Payitaht Hurma tarafından %100 Orjinal Acve Hurması garantisi verilmektedir.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir. Ek olarak gece acıktığınızda rahatlıkla yiyebileceğiniz bir besindir.
Hangi Hurma Pahalı? En kaliteli hurma çeşitlerin Acve yani Peygamber hurması pahalıdır. Lezzeti, dokusu ve aromasıyla damakta farklı bir iz bırakan Acve hurması diğer çeşitlere göre yüksek fiyatlıdır.
Acve Hurma; siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
Ebi Hind anlatıyor: Peygamber Efendimize kuru üzüm gönderdi, bunun üzerine şöyle buyurdu: “Kuru üzüm ne güzel yiyecektir. O sinirleri sağlamlaştırır, hastalıkları giderir, kızgınlığı sakinleştirir, ağız kokusunu güzelleştirir, balgamı keser, benzi hoş eyler.” KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir.
Hz. Âdem'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratılması Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. "Halanız olan nahleye saygı gösteriniz. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmın çamurundan kalan artıktan yaratılmıştır."
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
100 gram hurmada ortalama 314 kcal kalori oranı vardır. Özellikle akşam atıştırmalıklarında sağlıklı bir yiyecek için hurmayı tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre; sabah, öğlen ve akşam yemeğinden bir saat kadar önce hurma tüketmek iştahınızı kapatmanıza yardımcı olur.
Hurmanın üzerindeki tozu hurmanın zırhıdır. Hurma yıkandığı zaman, belli bir süre sonra aflatoksin üretmeye başlar. Bu nedenle hurmayı yıkayarak muhafaza etmemek gerekiyor, yıkandıktan sonra da hemen tüketilmesi öneriliyor.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir. Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir.
Enes (radıyallahu anh) anlatıyor:"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm), namaz kılmazdan önce birkaç taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı.
“Ramazandan sonra şevval ayında da 6 gün oruç tutan, anasından doğduğu günkü gibi günahsız olur.”
Muhammed'in (s.a.v.), sahurda hurma ve su tüketmeyi tercih ettiği bilinmektedir. Onun sade ve mütevazı bir yaşam tarzı vardı. Sahurda ve iftarda hafif ve enerji veren besinleri tercih ederdi. Ayrıca, yiyecek bulamadığı zamanlarda yemeyi reddeder ve bulduğu yiyecekleri çevresindekilerle paylaşırdı.
Kudüs hurması Medine hurması farkı: Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. Kudüs hurması ayrıca daha pahalı bir hurma çeşididir. Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
Kansızlığı önler. Trabzon hurması olarak da adlandırılan cennet hurması, içerdiği demir sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin yeteri kadar üretilmemesi sonucu meydana gelen kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Yaş hurma çeşitleri arasında Medjool, Deglet Noor, Barhi, Halawi ve Zahidi gibi popüler çeşitler bulunmaktadır. Medjool hurması, iri ve karamel tadıyla bilinirken Deglet Noor hurması ise daha küçük ve daha tatlı bir tada sahiptir. Barhi hurması ise sarımsı yeşil renkli, tatlı ve sulu bir yapısıyla öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri