3- Peygamber (a.s.) Efendimiz sabah namazını daha çok ortalık henüz karanlıkken kılardı. 4- Bazan da ortalık ağarınca kıldığı olurdu. 5- Daha çok kış mevsiminde sabah namazını erken, yani ortalık henüz karanlıkken kılmak, yaz mevsiminde ise ortalık ağarınca kılmak müstehabdır.
Peygamber'e (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrâil sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve, “… Bu, senden önceki peygamberlerin (namaz) vaktidir ve (namazlar için) vakit bu iki vaktin arasıdır.”
Resûlullah (asm) Efendimizden bu konuda şu hadis rivayet edilmiş ve sahih kabul edilmiştir: "Sabah namazını ortalık ağarıncaya kadar geciktirin! Çünkü bunun sevabı daha büyüktür." (Ebû Dâvud - Tirmizî - îbn Mace, Nesâi : Rafi' b, Hudayc'den.)
Sabah namazı iki sünnet ve iki farzdan oluşur. Öncelikle iki rekat olan sünnet daha sonra ise iki rekat farz kılınır. Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar (imsak saati ile güneş doğum saati arasında) kılınabilmektedir. Ancak imsaktan 30-40 dakika sonra kılınması önerilmiştir.
İlk uyanan Rasûlüllah olmuş ve Bilâl'ı uyarmıştır. Kafilenin ilerlemesinden bir müddet sonra Ashab'a abdest almaları emredilmiş, Hz. Peygamber (asm) iki rek'at namaz kılmış, sonra Bilâl kamet getirmiş ve sabah namazı cemaatle kaza edilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
Şeytanın "Kalk namaz kıl" diye uyandırdığı zat! Şeytanın "Kalk namaz kıl" diye uyandırdığı zat! Bayezid-i Bistami hazretlerine bir gece uyku bastırıp sabah namazını kılamadı. O kadar inleyip, telaş ve korku oldu ki, bir ses işitti!..
Artık yatsı namazı kılınamaz sadece kazası kılınabilir. Ancak sabah namazının okunmasını beklemeden imsak vaktinin girmesiyle birlikte sabah namazı kılınabilmektedir. Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Sabah namazının vakti, güneşin doğuşu ile birlikte çıkmaktadır.
Bir kimse sabah namazına kalkamamış ve sabah namazı kazaya kalmış ise o günün kazasını kerahet vakti çıktıktan, yani güneş doğup bir mızrak boyu yükseldikten sonra öğle namazı vaktine kadar kılması gerekir. Öğleye kadar o günün sabah namazını kaza ederse hem farzını hem de sünnetini kılar.
Güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman diliminde, güneş tam tepe noktasındayken ve güneşin batma zamanında namaz kılmak hadislerde yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir.
''Sabah namazını aksatmadan kıl çünkü sabah namazı şahitlidir.'' Peygamber efendimizden aktarılan bir hadise göre, sabah namazı, namazlar arasında en hayırlı olanıdır. Uykusundan feragat edip namaz kılan mümin kulların tüm duaları ve tövbeleri kabul olur.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.
Sadece sabah ezanlarında, uyuyanlara son bir hatırlatma olarak “es-Salâtü hayrun mine'n-nevm (Namaz uykudan daha hayırlıdır!)” diye seslenilir. Bu çağrıyla ezan, sadece uykudan değil, aynı zamanda türlü arzuların yatağından insanı çekip alır.
Hanefi mezhebinde olanlar hava hafif aydınlanana dek sabah namazını erteliyor. Şafi mezhebinde olanlar ise sabah namazını hava karanlıkken kılmayı tercih ediyor. Onlara göre hava aydınlanmadan sabah namazını kılmak çok daha faziletlidir. İmsak vaktinin girmesi ile sabah namazını kılma vakti başlamış olur.
Rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur.
Sabah namazını kıldırdıktan sonra Hz. Peygamber'in günlük faaliyet çizelgesinde sıra, en çok önem verdiği ve vakit ayırdığı hususlardan birisine, yani ashabı ile meşgul olmaya gelirdi. Namazı kıldırdıktan sonra mescitten çıkmaya yeltenmez, yüzünü ashâbına dönerek güneş doğuncaya kadar oturmaya devam ederdi.
Şimdi sabah namazına kaldıran meleğin adı KEYTEREZEC ' tir.
“Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. O'nu ne uyuklama tutar ne de uyku! Allah'ım, gözümü uyanık kıl, kalbimi nurlandır, benden çok uyumayı ve gaflet ağırlığını gider!” duâsını okuyup erkenden uyanmak niyetiyle yatar ise bi-iznillahi teâlâ dilediği saatte uyanır.
Şüphesiz ki münafıklar insanlara gösteriş yapıp, Allah Teââ'nın onlardan haber verdiği gibi Allah'ı az zikreden kimselerdir. Onların tembellikleri yatsı ve sabah namazında ortaya çıkar. Çünkü bu iki namaz karanlıkta kılınan namazdır. Namaz kılanlara bu namazlarda gösteriş yapamazlar.
İmsak vakti ile başlayan sabah namazı güneş doğana kadar kılınabilir. Ancak sabah namazı güneş doğduktan sonra kerahat vakti çıkana kadar kılınmaz. Kerahet vaktinden öğle namazı vaktine kadar ise farzı ve sünneti kaza edilir. Öğle namazı vakti de geçti ise sadece farzı kılınarak kaza edilmektedir.
İmsak ile sabah ezanı aynı şeyler değildir. Sadece birbirleriyle bağlantılı iki kavramdır. Sabah ezanı imsak denilen bu zamandan 30 ya da 45 dakika sonra okunmaktadır.
İddialara bakılırsa dakikalarla değil neredeyse bir saatlik gecikme gösteren bir yanlışlık var. İddialara bakılırsa Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takviminde İmsak saatleri yanlış. Diyanetin imsaki erkene alan Ramazan takviminde İstanbul bugün için 03,46 akşam ezanıyla başlayan iftar saati ise 20,43 olarak belirleniyor.
Melekler, sabah namazı vaktinde gökyüzüne çıkar, ikindi namazı vaktinde de yeryüzüne inerler. Namaz ibadetlerin en büyüğüdür. İnsan her an Allah'ın gözetimi altındadır.
“Her kim sabah namazını kılarsa, o kimse Allah'ın koruması altındadır.” Hadis-i Şerif | M1494 Müslim, Mesâcid, 262.
Yalnız namaz kılanı hızlandırır, namazı bozar. Cemaatle namaz kılanın başına gem vurur. İmamdan evvel secdeye götürür, rükû'dan kaldırır. Namaz kılanı şaşırtmak ve namazı bozmak için var gücüyle çalışan şeytan hiçbir şey yapamazsa bu defa namaz kılana parmaklarını çıtlatmasını emreder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri