Çok sayıda rivayet Hz. Muhammed'in yemek öncesinde el ve ağzını yıkadığını, sonra da besmele çekerek yiyip içtiğini bildirir. Bu şekilde yapmak yemeğin bereketini arttırdığı gibi daha az yemekle doymayı sağlamakta.
Hz. Peygamber (sas), ellerini yıkadıktan sonra yer sofrasına oturur ve besmele çekerek yemeğine başlardı. Peygamber Efendimiz (sas), yenen her yiyeceğin Yüce Allah'ın (cc) bir nimeti, lütfu ve ihsanı olduğu bilinci ile daima şükür hâli içinde olmuştur.
Bismillâhillezî lâ yezurru measmihî şeyün fil erzı velâ fissemâi vehüvessemîul aliym. Şifa veren Allah'ın ismi ile başlarım, kâfi olan Allah'ın ismi şerifi ile başlarım. Afiyet veren Allah'ın ismi ile başlarım. Ol bir Hz.Allah'ın ismi ile başlarım ki, onun ismi ile beraber semavaat ve arzda ki hiçbir şey zarar veremez!
🔷Yemeğe besmele ile başlardı. 🔶Sofrada kendisinden büyük biri varsa önce onun yemeye başlamasını beklerdi. 🔷Yemeği her zaman önündeki tabaktan yerdi.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.
İlgili 43 soru bulundu
Sirkeden başka katık yok denildiğinde sirkenin getirilmesini ister ve “Sirke ne güzel katık, sirke ne güzel katık” buyurur. Hz. Muhammed sabah ve akşam yemek yerdi. Ancak öğle yemeği yediğine dair hiçbir rivayet yoktur.
Kavun, karpuz, taze hurma, et
Peygamber kavunla ve karpuzla taze hurmayı beraber yerdi. Eti sever ve "Ehli dünya ve ehli Cennetin yemeğinin efendisi ettir" derdi. Etin bazı kısımlarını diğer kısımlarına göre daha çok severdi.
Tuz antiseptik, yani mikrop öldürücüdür. Tuz dile dokunduktan sonra, tükürük bezleri hemen çalışmaya başlar. Salgı yayar. Bu salgı, hazım için önemlidir, hazma yardım eder ve kolaylaştırır.
Hz Muhammed, sahur ve iftarda genellikle hurma yiyebilir ve su içerdi.
Adına harira dedikleri ve arpa ezmesinden oluşan bir un çorbası yapılıyor, çorbanın unu süt içinde pişiriliyordu. Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu. '
Efendimiz (sav) de güne sabah namazı ile başlardı. Sabaha doğru müezzin, Resûlullah'ın (S.A.V) evine iki defa uğrardı. Birincisinde namaz vaktinin girdiğini haber verir, o zaman Efendimiz tekrar kalkıp sabah namazının iki rekat sünnetini kılar, sağ tarafına uzanıp dinlenirdi.
Hülasa: Yemeğe başlarken Besmeleyi çekmek bazı alimlere göre sünnettir, bazılarına göre de vaciptir. Alimlerin bir kısmına göre, “Rahman-Rahim” kelimelerini okumak daha faziletli değildir. Çünkü hadiste yalnız “Bismillah” denilmiştir.
Allah'a hamd olsun. Sonuç olarak yemekten önce besmele çekmenin en doğru şekli “bismillah” demektir. Ancak “Bismillahirrahmanirrahim” derse alimlerin çoğuna göre bir sakınca yoktur.
kahvaltıda 7 tane zeytin yemek sünnettir. zaten bunu söyledik daha önce. biliyosunuz o zeytinleri de elle alıp yemek sünnettir. sağ elle peygamberimiz zeytinle çatal batırmamış. neden zeytin.
ÜZÜM: Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzümün yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Üzüm, en sevdiği meyvelerden biridir. Üzümü, salkımının altından başlanarak yenmesinin sünnet olduğu rivayet edilir.
Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- elenmemiş arpa unundan yapılan ekmeği yer, salatalığı ise hurma ile yerdi. En sevdiği meyveler; yaş hurma, kavun, karpuz ve üzümdü. Kavun ve karpuzu iki eliyle yerdi.
Hz. Muhammed (SAV) dönemi İslam mutfağında yer alan ve son dönemlerde sıkça yapılmaya başlanan sahine tatlısı yapanların vazgeçilmezi oluyor. Genellikle Ramazan ayında tüketilen sahine tatlısı, bir o kadar da lezzetli.
Peygamber Efendimiz'in (sav) sahurda 4 hurma yiyip bir bardak süt içtiği ifade edilirken Peygamber Efendimiz'ın Hanımı Hazret-i Âişe (ra)'den şu rivayet aktarılıyor: “Yeni doğan çocuklar Resulullah'a (asm) getirilirdi.
Allah'ın Elçisi, Ramazan orucu farz kılınmadan önce Muharrem ayında aşure orucu tutardı. Ancak daha sonra o gün oruç tutmayı serbest bırakmıştır. Kendisi bazı zamanlar iftar etmeksizin oruç tutar yani visal yapardı. Ancak bunu ümmetine yasaklamıştı.
Potasyum, tuz ve magnezyum takviyeleri ile yönetilebilir. Çok sık olarak, tuz isteği stres, yorgunluk, can sıkıntısı veya PMS nedeniyle oluşan tuzlu yiyecek tüketme istekleridir. Bununla birlikte, devam eden tuz istekleri belirli tıbbi durumların bir göstergesi olabilir.
Böbreklerdeki asidin temizlenmesini sağlar. Besinlerin bağırsaklarda emilimini sağlar. Tuz Balgamı ve öksürüğe iyi gelir. düzensiz kalp ritmini ve tansiyonu düzenler.
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Cevizi peynirle (Şifadır)Üzümü ekmekle yerdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri