Aynı zaman Peygamber Efendimizin ( yine kaynağının sahihliği araştırılmamış olmakla birlikte ) öd ağacıyla tütsülendiği aktarılmaktadır. Bu sebeplerden ötürü öd ağacı tesbihiniz keyifle çekeceğiniz bir tesbihtir renk tonu ve harleri hoş bir kıvama sahiptir.
Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.
Kuka meyvesinin son derece sert olmasından dolayı, süs eşyası ve tesbih yapımında tercih edilen hammaddelerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Peygamber Efendimizin sandukasını yaptırdığı ve öd ağacından yapılan tespihin kendisinin en çok sevdiği tespih olduğunu anlatan Adil Dağ, “Şu anda benim en çok hoşuma giden tespih ise öd ağacından yapılan tespihtir. Bu tespih Peygamber Efendimizin sandukasını yaptığı bir ağaçtır.
Kuka, abanoz, yılan ağacı, pelesenk, narcıl, andız, begote, ceviz ağacı ve öd ağacı kategorilerimize göz atın, ağaç tesbihleri daha yakından inceleyin.
İlgili 37 soru bulundu
Öd Ağacı Tesbihlerin Özellikleri
Çektikçe renk değiştirmesi ve koku vermesi ile sıradan boncuklu tesbihlerden farklı olan ürün, kahverenginin farklı tonlarını bir arada bulunduran ahşap boncukları ile şık görünüm sunar.
Kehribar, çamgiller (Pinaceae) familyasından, bir çam türü olan Pinus succinifera ağaçlarının fosilleşmiş reçinesidir.
Peygamberimiz (asm) sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çekerdi.
yolculuğu esnasında altında gölgelendiği Bukaviyye. ağacı. Ağaç Ürdün'ün kuzey doğusunda Suriye, Irak ve Suudi. Arabistan sınırlarının kesişme noktasında..
Kutsal emanetler Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Has Oda'nın Mukaddes Emanetler Dairesi'nde korunmakta ve sergilenmektedir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Doğal taşlar arasında en güzel tesbih taşı nedir diye soracak olursanız kaplan gözü, kehribar, akik, oniks, firuze, sedef, inci, oltu taşı, kuvars, ametist taşlarını söyleyebiliriz.
Türkiye'de ise az da olsa Bayburt, Erzurum, Erzincan gibi bölgelerde kehribar bulunuyor. Hatta yıllarca Bayburt'ta yerel halk buldukları kehribarı kömür ve çıra diyerek yakmışlardır. Kehribarlar deniz kıyılarında, akarsularda, bataklık ve alüvyonlar arasında toplanmışlardır.
Zikir, gün boyunca onun (sas) dilinde, gönlünde ve zihninde idi. Yemeğe başlarken mutlaka besmele çeker, sonunda da hamd ve senâda bulunup şükrederdi. Gece Allah'ı zikrederek yatar, yine Allah'ı zikrederek kalkardı.
Allah'ı çok zikredin (anın) ve O'nu sabah akşam tesbih edin." (Ahzab, 33/41, 42). Bu ayette Yüce Allah, imân sahibi olan insanlardan hem Allah'ı zikretmelerini ve hem de tesbihte bulunmalarını taleb etmiştir. Zikir ve tesbih, berâber işlenmiştir. Zaten tesbih, zikrin bir çeşididir.
Namazın tüm rekatları kılındıktan sonra oturulur ve Ettehiyyatü ayeti okunur. Sonrasında tespihler 33 er adet olmak üzere Peygamber Efendimiz SAV buyurduğu gibi 33 kere Subhanallah, 33 kere Elhamdürillah, 33 kere ise Allahü ekber çekilerek tesbihat yapılmaktadır.
İbnü Mesut'dan asma, üzüm ağacı ve bazılarından incir tabiri vârid olmuştur. Bu meyanda şu tabir de vardır: "Bu öyle bir ağaçtır ki, melekler hulûd (ölümsüzlüğe ermek) için bununla kaşınırlar." Bunların bir temsilî mânâyı ifade ettikleri de açıktır.
"Sidre ağacı, Arabistan kirazı olarak bilinen bir ağaç türüdür. Aynı zamanda cennetteki son ağaç olarak da tabir edilmektedir. Sidret'ül Münteha, yükselişteki son durakta yer alan ve cennetin girişinde bulunan ağaç olarak tabir edilmiştir.
Mezar taşlarında en yaygın olarak kullanılan bir ağaç motifi var ki, adı “Hayat Ağacı”dır. Hayatı Ağacı, eski Türklerde “Bolluk-bereket” simgesidir. Mezar taşlarında pek sık olmasa da meyveli ağaçlar da kullanılır: O mezarda yatanın verimli (meyveli) bir hayat yaşadığı, eser verdiği anlamına gelir.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir. Tüm namazlardan sonra bu şekilde sayılara uyarak tesbih yapılmaktadır.
Muhammed'in tesbih taşıdığına dair bir kayıt yoktur. Hatta belki Osman Gazi, belki de Fatih Sultan Mehmet'de tesbih kullanmadılar.
Bu nedenle çeşitli fıkıh kitaplarında yer alan bilgiler göre bu değerli taşın faydalarından insanların yararlanmasında hiçbir sakınca görülmemiştir. Öyle ki şifayı veren Allah olduğuna göre buna vesile olan ister taş olsun ister başka nesne bunda bir sakınca yoktur.
Farsça “samankapan” anlamına gelen Kehribar, fosilleşmiş bir reçineden oluşmaktadır. Bazı kaynaklarda ise “sürtünme sonrası elektriklenen sarı madde” olarak geçmektedir. Kehribar'ın bilinen diğer adı ise Amber olarak karşımıza çıkmaktadır.
Taşın temizlenmesi için yapılması gereken kehribar boncuklarını akan su altında 5 dakika süreyle tutmaktır. Bu sayede tüm negatif elektrik taştan arındırılarak faydaları yerine gelmekte ve taş yeniden eskisi gibi etki etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri