8. yüzyıl Arap tarih bilimcisi İbn-i İshak'ın siyer kaynaklarındaki anlatımlarına göre Peygamber Muhammed, 12 yaşındayken amcası Ebu Talib ile birlikte Şam kentine ticaret için giderken, Busra bölgesine geldiklerinde Bahira, yolda kafileyi durdurmuştur.
Abdülmuttalib, yaş itibarıyla seksen yaşını aşmış bir ihtiyardı. Muhammed sekiz yaşında iken, dedesi de hastalandı ve öldü. Dedesi ölmeden önce, onu yetiştirmesi için, oğlu Ebû Tâlib'e emanet bıraktı.
Muhammed Kaç Yaşında Vefat Ermiştir? Peygamberimiz Hz. Muhammed 63 yaşında vefat etmiştir.
Bu acılı günlerin hemen ardından küçük yaşta himayesinde kendisini büyüten, her daim kendisine destek olan amcası Ebu Talib vefat eder. Peygamber efendimiz, amcasının üzüntüsünü yaşayamadan 1 ay sonra O'nun tüm sıkıntılarını paylaşan, peygamberliğini ilk tasdik eden eşi Hz.
Hazreti Muhammed, peygamber olduktan sonra 13 yıl kadar Mekke'de kaldı. Peygamber hicret ettiği zaman Aişe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Aişe ile evlendiğine göre, demek ki evlendiği zaman Aişe en az 15 yaşındaydı.
İlgili 41 soru bulundu
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
Hatice bint Hüveylid
Mekke'nin ticaretle uğraşan en varlıklı ailelerinden birine mensup olan Hatice Muhammed'e önce iş daha sonra da evlenme teklif etti. Evlendiklerinde Muhammed'in 25, Hatice'nin ise 40 yaşlarında olduğu ifade edilir.
Annesi de 577'de, Ebva adlı bir köyde, Muhammed daha 6 yaşındayken öldü ve oraya defnedildi. 6 yaşında öksüz kalan Muhammed'i, dedesi Abdülmuttalib himayesine aldı. 8 yaşında da dedesini kaybedince, evlendiği yaş olan 25'e kadar öz amcası Ebu Talib'in koruması ve gözetimi altında büyüdü.
Abdülmuttalib bin Haşim'in on oğlundan biridir. Muhammed'in, 8 yaşından evlendiği yaş olan 25'e kadar bakımını üstlenmiş ve onu büyütmüştür. Muhammed evlendikten sonra dahi onu koruyup kollamaya hep devam etmiştir.
Peygamber Efendimizin yedi çocuğu vardır. Bunlardan üçü erkek, dördü kızdır. Erkekler: Kasım, Abdullah ve İbrahim'dir. Kızlar: Zeynep, Rukiyye, Ümmü Gülsüm ve Fatıma'dır.
Hz. Muhammed (s. a. v)'de akrep burcuymuş. Özellikle bakımından bu bura mensup insanlar çok şanslı bence. Kimler akrep burcu?
Aradaki bu farkları dikkate alacak olursak, Peygamber Efendimiz Hazretlerinin (asm) yaşı, ay yılına göre 63'ü bulur ve hesap doğru çıkar. Demek ki, Kur'an'ın 23 yılda inmesi, güneş yılına göre değil ay yılına göredir. Güneş yılına göre ise, Peygamberimiz 61 yaşında ahirete irtihal buyurmuştur.
Değerli kardeşimiz, Peygamberimizi (asm) rüyasında görenin gerçekten onu görmüş olması, dünyadayken görmüş gibi anlamında değildir. Yani sahabelerin görmesi gibi değildir. Rüyada görülenin Peygamberimiz (asm) olduğunu ve şeytanın onun şekline giremeyeceğini anlatmak içindir.
Peygamber (s.a.v.), dünyaya gelmeden önce babası Abdullah'ı, altı yaşında iken de annesi Âmine'yi kaybetmişti. Yetim ve öksüz bir şekilde büyüyen Rasûlullah (s.a.v.), zaman zaman Mekke'den Medine'ye gidiş ya da Medine'den Mekke'ye dönüşte Ebvâ Köyüne uğrayarak annesi Âmine'nin kabrini ziyâret ederdi.
Peygamber 35 yaşından sonra Hira'da uzlete çekilmiştir. O burada vahiy alana kadar zaman zaman tek başına kalmıştır. Vahiy meleği ilk vahyi burada iken getirmiştir.
Doğduktan sonra 4 yaşına kadar süt annesi Halime'nin yanında, daha sonra 2 yılda annesi Amine'nin yanında kaldı. 6 yaşında iken annesi onu akrabalarıyla tanıştırmak ve babası Abdullah'ın kabrini ziyaret için Medine'ye götürdü.
Bir rivayete göre, peygamber efendimiz, “Her kim beni rüyasında görürse, o kişi mutlaka, hak ve gerçek olarak beni görmüştür.” buyrulmuştur. Aynı zamanda Hz. Enes'den gelen başka bir rivayete göre ise, “Beni rüyasında gören kimse, cehenneme girmeyecektir.” buyurmuştur.
Peygamber efendimiz güler yüzlü idi. Tebessüm ederek gülerdi. Gülerken, mübarek dişleri görünürdü. Güldüğü zaman, nuru duvarlar üzerine ziya verirdi.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
Osman, Talha Bin Ubeydullah, Zübeyr Bin Avvam ve Ebi Vakkas sıralanabilir.
♣ Doğmadan önce babası, 6 yaşındayken annesi, 8 yaşındayken de dedesi vefat etti. ♣ Annesi vefat ettikten sonra dedesi Abdulmuttalip‟in yanında, dedesi vefat ettikten sonra da amcası Ebu Talip‟in yanında kalmıştır.
Alak sûresi Mekke'de Hira dağında nazil oldu. Peygamber Efendimiz (SAV), Hirâ Mağarası'ndayken Cebrail (AS) geldi ve Hz. Peygambere (SAV) "Oku!" dedi. Peygamberimiz (SAV): "Ben okuma bilmem!" cevabını verdi.
25 yaşına kadar bekâr; 25-50 yaş arasında tek evlilik hayatı; 50-60 yaş arasında çok evlilik hayatı; 60 yaşından sonra ise hiç evlenmedi. (Turan Dursun'un) diğer yapıtlarında ileri sürüldüğüne göre Muhammed aynı anda dokuz kadınla evli olmuş. Taberî gibi bazı tarihçiler, 15 kadınla evli olduğunu söylerler.
*Aile hukuku ve kadınların değişik halleri ile ilgili bütün ayrıntıların ortaya çıkıp cevaplandırılması için, Resulullah'ın çok evlenmesi bir ihtiyaçtı. Müslüman kadınlar, bir erkeğe sormaktan çekinecekleri değişik halleri konusunda, Hz. Peygamber'in hanımlarına müracaat ederek bilgi sahibi olmuşlardır.
Cennette Peygamber Efendimiz (asm) Hz. Asiye ve Hz. Meryem ile evlenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri