"Hz. Peygamber rükuunda 'sübhane rabbiyel azim'; secdesinde de 'sübhane rabbiyel a'la' derdi." (Ebu Davud, II/30).
Secde halinde iken "Sübhane Rabbiyel Ala" tesbihi okunur. Allahu ekber denilerek secdeden kalkılır.
Rükuda ise 3 kere Sübhane Rabbiyel Azim okunmaktadır. Sonrasında Semiallahülimenhamideh diyerek rükudan kalkılır. Ardından tekrar Allahüekber diyerek secdeye gidilir. Secdede ise 3 kere "Sübhane Rabbiyel Ala" okunur.
Peygamber rükuunda 'sübhane rabbiyel azim'; secdesinde de 'sübhane rabbiyel a'la' derdi." (Ebu Davud, II/30). Kaç defa söylenileceği hakkında da ölçü alınan hadis şudur: Abdullah b. Abbas bildiriyor: "Sizden biriniz rükû yaptığı zaman üç defa 'sübhaneke rabbiyel azim' desin.
Secdede Allah'ı tâzim amacıyla en az üç defa “sübhâne rabbiye'l-a'lâ” demek çoğunluğa göre sünnet, Hanbelîler'e göre ise bunu bir kere söylemek farz, üç kere söylemek sünnettir.
İlgili 40 soru bulundu
Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsatı yok ise “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbenâ ve ileyke'l-masîr” demesi müstehaptır.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Rüku ve secdede bir defa "subhane rabbiyel azim" veya "subhane rabbiyel a'la" diyecek kadar beklemek farzdır. Rükuda üç defa "subhane rabbiyel azim" demek, secdede ise üç defa "subhane rabbiyel a'la" demek sünnettir. Bu sayı, rükû ve secdede yapılan tesbihlerin en azıdır.
Bu aynı zamanda sünnettir. Secdede bildiğiniz duaları yapabilirsiniz. Farz namazlarda Arapça olarak, Kur'an'da ve hadislerde geçen duaları okuyabilirsiniz. Namazların sonunda okuduğunuz 'Rabbena' duaları veya Kur'an'da ve hadislerde olan diğer dualar secde de de okunabilir.
"Allahü Ekber" diyerek secdeye varılır. Burada üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allahü Ekber" diyerek secdeden kalkılıp dizler üzerine oturulur.
Secdeden kalkarken “Semi'nâ ve eta'nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke'l-masîr” âyetinin okunması (el-Bakara 2/285) müstehaptır.
Bu kapsamda sübhane rabbiyel azim tesbihatı da “Büyük olan Allah (rabbim) her türlü kusur ve eksiklikten uzaktır” anlamına gelmektedir. Hz. Muhammed'e gelen ilk emirlerden biri Rabbini anmasıdır.
Özellikle İslami açıdan ele alındığında Sübhane rabbiyel ala cümlesinin karşılığı olarak 'Yüce olan rabbim her türlü noksan sıfatlardan uzaktır' anlamına gelmektedir. Bu anlamı üzerinden en başta namaz olmak üzere ayrıca gündelik yaşam içerisinde de kullanılabilmektedir.
Değerli kardeşimiz, “Rabbiğfir lî” veya “Allahümme'ğfir lî ve'rhamnî” duasını iki secde arasında söylemek güzeldir. Şafii, Hanbeli ve Maliklere göre sünnettir. Hadiste “bir kimse secdeye vardığında bunu okursa...” ifadesinden farz ile sünnetler birlikte anlaşılmaktadır.
Rabbena Atina ve Rabbenağfirli duası, vakit namazlarında okunan dualar arasında yer alır. Namazlardaki son oturuşlarda Allahümme salli ve Allahümme barikten sonra, Rabbena duaları okunmaktadır.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kuran'da ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür.
Farz, vacip, sünnet ve nafileden yani her namazdan sonra, selamı müteakip "Allahümme entesselam ve minkesselam tebarekte ya zelcelali vel ikram" denir. Son sünnet kılındıktan veya en son namaz kılındıktan sonra, üç kere (Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh) denir.
Yasin suresinin okunup bitirilmesinden sonra şu dua okunmaktadır: "Allahümme Rabbena ya Rabbena tegabbel minna duaena vekti hacetena bi hurmeti sureti yasin ve ecirna minennari ve min azabil kabri ve min şerri sualin bi fadli sureti yasin.
1-) Duaya eûzü besmele, Allah'a hamd ve Peygamber'e (SAV) salât ile başlanmalıdır: Peygamberimiz (SAV) şöyle buyuruyor: "Biriniz dua ettiği zaman, Allah'a hamd ve övgü ile başlasın, sonra Peygamber (SAV)'e salât etsin, sonra dilediği duayı yapsın."
Secde: İmamın veya bireysel olarak "Allahu Ekber" diyerek secdeye varın. Secdedeyken tesbih çekmek isterseniz, ellerinizi yanınıza bırakarak tesbih çekebilirsiniz. Genellikle "Subhanallah" (Allah'ı tenzih etmek) veya "Subhanallah ve bihamdihi" (Allah'ı tenzih etmek ve O'na hamd etmek) zikirleri tercih edilir.
Sübhane Rabbiyel azim, Arapça bir cümledir ve Türkçe'de "Büyük olan Rabbim her türlü noksanlıklardan uzaktır" anlamına gelir. Bu cümle, namazda rükuya giderken ve secdeden kalkarken söylenir. Rükû ve secde, Allah'ın büyüklüğünü ve azametini ifade eden ibadetlerdir.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Tilavet secdesine başlarken kıbleye doğru namazlık serip tilavet secdesine ' niyet ettim Allah rızası için Secde-i Tilavete' diye niyet edilir. Ardından Tekbir getirerek (Allahuekber) direkt olarak secdeye varılır. Secdeye inilir ve secdeye varılır. Secdede 3 defa S'übhane rabbiyel ala' denir.
Kuran-ı Kerim'i okumaya başlamadan önce niyet edilir ve hatmettikten sonra dualar edilir. Kuran-ı Kerim'in baştan sona okumasının ardından okunman dua ise hatim duasıdır.
Aynı mecliste tekrarlanan aynı secde ayeti için tek secde gerekeceğinden, yine buna da sadece "tilavet secdesine" diye niyet edilir. İki, üç, dört defa niyet etme diye bir şey yoktur. Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar secde eder. Bu nedenle "iki defa, üç defa" diye niyet etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri