Bilindiği üzere Mekkeliler, erkek çocuklarının ardı ardına vefatı üzerine Hz. Peygamber'e ‚nesli kesik‛ manasında ‚ebter‛ demiş ve böylelikle O'na itibar kaybettireceklerini planlamışlardı.
Peygamber'i erkek çocuklarını birer birer kaybettiği için soyu kesik (ebter) olarak itham etmeleridir. Ebter, soyu kesik demektir. Cahiliye döneminde bir insanın soyu kuruyunca davasının da kuruyacağına/kesileceğine inanılırdı.
Tefsirlerde anlatıldığına göre Hz. Peygamber (asm)'in erkek çocukları ölünce müşrikler onu da "ebter" lakabıyla anmaya başlamışlar ve "Bırakın onu; o, sonu gelmeyecek, soyu kesik bir adamdır!" diyerek hakaret etmek istemişlerdir(Taberî, Tefsir, XXX, 212).
İnne şanieke hüvel'ebter. “Ey Muhammed!” Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Adını ilk âyette geçen kevser kelimesinden almıştır. İkinci âyette kurban kesmeden söz edildiği için bazan Nahr sûresi adıyla da anılmıştır.
İlgili 36 soru bulundu
Kim Kevser suresini okursa, Allah-u Teala ona cennet nehirlerinden su içirir. Kulların her bir kurban bayramı gününde kesmiş oldukları her kurban veya Allah'a manen yaklaşmak için kesilen nafile kurbanların sayısınca kendisine on hasene yazılır.
Okuyan kişinin dilekleri yerine gelir. Kişi yaptığı iş öncesinde Kevser Suresi okur ve gereği gibi çalışırsa, o işte muvaffak olur. Hayırlı kısmet arayan kişilerin okuması halinde, Allah ona istediği hayırlı kısmetleri gönderir. Okuyan kişinin malına bereket gelir.
Faziletli surelerden olduğu bilinen Kevser sık okunması alim ve ulemalar tarafından tavsiye edilen sureler arasındandır. Bu nedenle sure ile ilgili olarak abdestsiz okunabilir mi konusu merak edilmektedir. Kevser suresini ezberlemiş kişilerin ezberden abdestsiz olarak okumasında bir sakınca yoktur.
Fesalli Rabbike Venhar, cümlesi Kevser Suresinin 2. ayetinde geçer. Bu cümle Rabbin için kurban kes ve salat et anlamına gelir. Bazı tefsirlerde ise Fesalli Rabbike Venhar cümlesi, ''namaz kılarken yüzünü kıbleye dön ve öyle secde et'' şeklinde yorumlanmıştır.
Şüphesiz, biz sana Kevser'i verdik. (Ey Rasûlüm), gerçekten biz sana (cennetdeki Havz-ı) Kevseri = pek çok hayırları verdik. Biz, gerçekten sana bol bir hayır (sevap, etba, bereketli bir nesil ve Cennet) vermişiz.
Bilindiği üzere Mekkeliler, erkek çocuklarının ardı ardına vefatı üzerine Hz. Peygamber'e ‚nesli kesik‛ manasında ‚ebter‛ demiş ve böylelikle O'na itibar kaybettireceklerini planlamışlardı.
Sûrede Hz. Peygamber'e dünya ve âhirette verilen nimetlerden bahsedilmekte, kendisine Allah'a kulluk etmesi ve kurban kesmesi emredilmektedir. Ayrıca ona düşmanlık edenler kınanmaktadır.
Kevser kelimesi “çokluk” mânasına gelen “kesret” kökünden türemiş olup çok değerli ve çok önemli şeyleri ifade eder. Tefsirlerde kevser, “çok hayır, Kur'ân-ı Kerîm, Kur'an'la ilgili ilimler ve mümine dinî hayatında tanınan kolaylıklar, peygamberlik, makam-ı mahmûd (bk.
Sonsuz zaman, zihnen son bulması düşünülemeyen süre, varlığın gelecekte sonsuzca devam etmesi anlamında felsefe ve kelâm terimi. Başlangıçsız zaman, zihnen başlangıcı düşünülemeyen süre, varlığın geçmişte sonsuzca devam etmesi anlamında felsefe ve kelâm terimi. Ebediyet ve ölümsüzlük anlamında bir Kur'an terimi.
Kur'an'ı Kerim'de Kevser kavramı, indiriliş itibarıyla 15. ve Mushaf'taki sırası itibarıyla 108. sırada bulunan “muhakkak ki biz sana Kevser'i verdik. O halde Rabbin için namaz kıl ve kurban kes. Asıl ebter olan sana buğzededendir”11 şeklindeki Kevser suresinin ilk ayetinde geçmektedir.
“İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” cümlesi Arapça bir cümledir. Aslında bu cümle Kur'an-ı Kerim'de bulunan Bakara suresinin 156. ayetinde bulunuyor. Bu nedenle bu cümle bir ayet sözüdür. Herhangi bir musibete karşı okunur ve koşulsuz şekilde Allah' a teslimiyeti içerir.
Kevser Suresi'ndeki 've'nhar' kelimesini 'kurban' diye tercüme eden tefsirci kimse, bir ümmeti toptan kasap yapan odur.
“Fe-salli” kelimesine tefsirler; şükür için kılınan namaz,18 beş vakit namaz,19 sabah namazı, bayram namazı”20 gibi anlamları vermektedir.
Cünüp haldeyken yapılması haram olan bazı şeyler vardır. Bunun dışındaki yapılan hayırlar geçerlidir ve yapana sevap kazandırır. Mesela, bir kişi cünüpken bir muhtaca sadaka verse, sadaka sevabı kazanır, dua etse duasına icabet edilir. Ama bu hâldeyken Kur'an okumaya kalksa veya namaz kılsa, günah işlemiş olur.
Cünüp olarak uyumak, yemek ve içmekte bir sakınca var mıdır? Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur'ân okumak gibi ibadetleri ve taatleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Cünüp kimse, Kur'an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.
Hergün 100 kere kevser suresini Şaban ayında okuyalım. Günde 100 defa Kevser Suresini okuyanın her isteği olur. Çok okuyan ve okumaya devam eden Peygamber Efendimizi S.A.V. rüyasında görür.
Kevser suresi 100 defa okuyan, salavat getirerek ve inanarak okuyan bir kimse, Peygamber Efendimizi rüyasında görür. Bir oturuşta 1000 kere okumak çok faziletlidir.
Halk inanışları arasında bir kimsenin sevgisini kazanmak için yiyeceği bir yemeğe 71 kere Kevser suresi okumak ve üflemenin faydalı olduğu inancı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri