Bu yolculuk esnasında on beş günden az kaldığı her yerde namazlarını kısaltarak kılar. Yani evinden çıktıktan sonra evine dönünceye kadar namazlarını kısaltır. Sadece on beş günden fazla kalacağı belli olan yerde kısaltmadan tam kılar. Kişi uçakta iken namazlarını kılmalıdır.
Günümüzde, otobüs, tren ve uçak ile seyahat edenler, namazlarını ayakta ve kıbleye dönerek kılmaları genellikle mümkün olmadığından, oturdukları yerde ima ile kılabilirler. Seyahat firmalarının yolcuların dini hassasiyetini gözeterek mola zamanını namaz vakitlerine denk gelecek şekilde düzenlemeleri tavsiye edilir.
Yolculuk yapan ve seferi sayılan kişilerin seferi namazı kılmaları gerekmektedir. Seferi namazları kılınırken farzı dört rekat olan namazların iki rekat olarak kılınması gerekmektedir. Seferi olan kişilerin akşam namazı dışında diğer namazları ikişer rekat olarak kılmaları gerekir.
Böyle bir özürle vasıta içinde ima ile namaz kılmak caiz olur. Namazda oturur gibi yere veya koltuğun üzerine oturarak ve kıbleye dönerek namaz kılınır. Bildirilen özürler yoksa, oturarak vasıtada namaz kılınmaz. Otobüslerin verdiği molalarda kılınabilir.
Kıyam yani namaz kılarken ayakta durmak namazın farzlarından biri olduğıu için, bir mazeret yokken duran bir araba içinde namaz kılmak caiz değildir.
İlgili 43 soru bulundu
Ayaklarını yana veya kıbleye uzatarak da olsa yere oturamayan kişi, ayakta veya tabure, sandalye, sedir vb. yerlere oturarak namazını îmâ ile kılabilir.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Yine de bu konuda zaruret hali göz önünde bulundurularak çok zor durumlarda kalındığında araç içerisinde farz namaz kılmak caiz görülmüştür. Örneğin yolculuk esnasında durulacak bir yer olmadığında veya araç durdurulamaması gerektiğinde bu hususlar zaruret hali sayılabilmektedir.
Bu itibarla bir kadın, tarla, bağ, bahçe, piknik alanı gibi topluma açık bir mekânda da olsa, farz namazlarda kıyamı terk edemez. Aynı şekilde evde erkekler kendisini görecek diye farz namazı oturarak kılamaz.
En iyisini Allah bilir lakin hangi namaz olursa olsun namazı hızlı kılmak eksikliklere ve hatalara yol açacağından doğru görülmemiştir. Özellikle namazda Kur'an okurken ayetlerinharflerini veya kelimesini ihlal eden hızlı bir okuma caiz değildir.
Seferi olan bir kimse, bütün sünnet ve nafile namazları, iki ve üç rekatlı farzları ve vitir namazını aynen kılar. Şafi mezhebine göre, zaman değil mesafe geçerlidir. Bu nedenle 90 km. lik bir yolculuğa çıkan kimse seferidir ve dört rekatlı farzları tam kılması daha iyi olmakla beraber, iki olarak kılması da caizdir.
Hanefi'de sefer mesafesi 104 km, müddeti de 15 gündür. Giriş-çıkış günleri hariç, 15 veya daha fazla gün kalırsa mukim olur. Fakat giriş-çıkış günleri ile beraber 15 gün kalırsa seferi olur. Çünkü giriş-çıkış günleri sayılmadığı için 13 gün kalmış olur.
Mâlik (ra) Peygamber Efendimizin (sas) yolculuktaki namazı nasıl cem ettiğini şöyle anlatıyordu: "Hz. Peygamber (sas), öğle vakti girmeden sefere çıkacağı zaman öğle namazını ikindi vaktine kadar erteler, sonra iki namazı beraber kılardı. Öğle vaktinden sonra yola çıktığında ise namazını kılar yola öyle çıkardı."
SON dönemde adı sık sık skandallarla bir arada anılan Türk Hava Yolları (THY), yeni bir uygulama başlattı. THY'nin Kabin Hizmetleri Başkanlığı, çarşamba günü tüm kabin ekiplerine ilettiği duyuruyla, artık tüm seferlerde yolcuların uçak tuvaletinde abdest alabileceğini ilan etti.
Çünkü temiz olan üst yüzüne basarak namaz kılınmış olur. Ayakkabıda necaset olduğu açıkça görülmüyorsa veya kesin olarak bilinmiyorsa, ayakkabıyı çıkarmak gerekmez.
Uzun mesafeli uçak seyahatlerinde, öncelikle o anda üzerinde bulunulan şehrin namaz vakitleri biliniyorsa buna göre hareket edilir. Aksi halde namaz vakitleri takdiri olarak belirlenir.
Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.
Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
Değerli kardeşimiz, Ayakta duramayacak kadar hasta olan birisi, yatakta ima ile namaz kılabilir. "Bir hasta takatine göre namaz kılmakla mükellef olur.
Sözün özü; ayakkabıyla namaz kılmak câizdir. Fakat ayakkabıların temiz olması şarttır.Eğer ayakkabılarda necâset varsa veya bir onunla pisliğe basılmışsa, insanın ayakkabıyla namaz kılmaması gerekir. Ayakkabının pislik ve necâsete bulaşmamış ve temiz olduğundan emîn olmadıkça onunla mescide girilmemesi gerekir.
"Dijital insan modeli kullanarak namazdaki vücut hareketleri üzerine ergonomik bir çalışma" başlıklı araştırmanın bulguları, namaz kılmanın, yalnızca fiziksel sıkıntıları ortadan kaldırmadığı, aynı zamanda doğru diz ve sırt açılarının, klinik tedavide etkili olabileceğini ortaya koydu.
Soruna gelirsem hayır bir sorun olmaz.
Fetva Kurulu, kadınların çarşaf ve peçe gibi yüzü tamamen kapatan örtülerle namaz kılmasının, fakihlerin çoğunluğuna göre mekruh olmakla birlikte caiz olduğunu belirtti.
Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri göbek ile diz kapağı arası, kadının ise el ve yüz dışında bütün bedenidir. Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri