Platon, 'var olan bilinebilir'; var olmayan hakkında hiçbir biçimde bilgi ortaya konamaz demiştir.
Platon'un varlık anlayışı "idealar Kuramı'na dayanır. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır.
Varlığın maddesel olduğunu savunanları 'Toprağın Oğulları' diye selamlayan Platon, onun ruhla ilgili olduğunu ileri sürenleri ise 'Kavramlara/İdealara Dost Olanlar' olarak niteler. İdea dostlarına göre düşünme kuvvetimiz aracılığıyla gerçek ve değişmez olan varlıkla irtibat halindeyizdir.
Platon duyulur evrene aşkın bir varlık âleminin; İdeaların olduğunu; aşkın bir aklın varlığını savunur. Ancak, burada duyulur evren ile bu evrene aşkın varlık âlemini arasında bir ilişki bulunmaktadır. İnsan, bu aşkın evrenden pay almış olarak duyulur evrende yer almaktadır.
Duyulur varlıklar değişirler, devinirler, oluş ile bozuluşa tabidirler. Bunlar hakkında insanların sanıları vardır. Düşünülür varlıklarsa düşünme konusudurlar; insanların böyle şeyler hakkında bilgisi (episteme) vardır. Bilginin iki temel özelliği vardır: doğru olmak ile varolan hakkında olmak.
İlgili 44 soru bulundu
Platon'a göre hayatta yapılan iş ne olursa olsun, erdem olmayınca elde edilecek her şeyin, yapılacak her işin sonunda utanç ve kötülük olacaktır. Platon, felsefenin yegâne amacının da kişiye bu saflık seviyesine ulaştırarak bir nevi ruhsal anlamda arındırma amacını güttüğünü savunmuştur.
İkinci olarak, Aristoteles, asıl anlamda var olanı duyusal ve düşünsel olarak iki türe ayırırken, aslında “asıl anlamda varlık” ifadesini de iki ayrı anlamda kullanır. Asıl var olan: a) var olmak için başka bir şeye gereksinim duymayan tek tek var olanlardır; b) asıl var olan: bir şeyin özü veya neliğidir; onu o şey ...
Platon her şeyden önce rasyonalist bir filozoftur. Yani o bilginin yegâne kaynağının zihin olduğunu düşünür.
Sokrates'e göre, insan, doğasına dair bilgiye diyalog yoluyla ya da diyalektik düşün- ceyle ulaşabilir. Dolayısıyla onun felsefesinde insan, kendisine sorulan rasyonel bir soruya rasyonel bir cevap verebilme yete- neğine sahip bir varlıktır, diye tanımlanabilir.
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Platon , ahlakı 'Devlet' adlı eserinde ele almış ve tek tek bireylerden değil toplum üzerinden anlatmıştır. Platona göre ahlak, 'iyi ideasına' ulaşmakla mümkündür. Mutluluğun kaynağı, en iyi olandır. En iyiye ulaşmanın yolu ise erdemlerden; doğruluktan ve adaletten geçer.
Platon bunu mağara örneğiyle açıklar: Bir mağaranın girişinde durup arkası güneşe dönük olan kişi, güneşi hiç görmemiştir. Yalnızca önündeki mağara duvarına yansıyan kendi gölgesini görmektedir. Bu kişi duvardaki gölge ve ışığı gerçekliğin kendisi zanneder. Oysa gerçek, Güneş ve kendi bedenidir.
Platon özellikleri
Antik Yunan filozofu Platon'un asıl adı Aristokles'dir. Sokrates'den önceki filozoflar, doğa filozofları olarak materyalist görüş ürettiler. Eflatun kurguladığı ürünlerini ustalıkla ve şiirsel özelliklerle süsleyerek asırlara ulaştırmayı başarmıştır. Ruhun ölümsüzlüğüne inanmaktadır.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır. İdeaların gerçeğin kopyası olduğu belirtir.
Ontoloji adıyla da bilinen varlık felsefesi, Antik Yunan'da ortaya çıkmıştır. Bu felsefenin temel soruları arasında ''varlık nedir'', ''varlık var mıdır'' ve ''var oluş bir nitelik midir yoksa bir olgu mu?'' soruları yer alır.
Öz (felsefe) - Felsefede varlığın aslını kuran temel özellik, bir şeyin bireysel ve gerçek olan kendine özgü biçimi. Öz (edebiyat) - Ruh anlamında edebiyat terimi.
Ona göre ne varlık vardır ne de varlığın bilgisi mümkündür; bilginin bir başkasına aktarılması söz konusu değildir. Sofistler insanları yetiştirmek üzere onlara bilgi ve hitabet sanatını öğretmeye çalışmışlardır. Onlar aracılığıyla felsefe dış dünyadan insan dünyasına yöneltilmiş olmalıdır.
Değişik tanrı kültlerini, töreleri, ahlak anlayışlarını, hukuku ve devlet düzenini inceliyor, ortak bir Tanrı anlayışının, devlet düzeninin söz konusu olamayacağını savunarak, bunca çeşit norm ilke varken, tek bir norma ya da ilkeye bağlı olunamayacağını vurguluyorlardı.
Bu bağlamda metafizik varlık anlamının saf halini, kaynak ve ilkesini, varlık (vucud) bireylerinin bu ilkeden nasıl çıktığını, gerçek kıldığı mahiyetlerle hangikısımlara ayrıldığını incelemektedir. Diğer deyişle metafizik, mevcutolmak bakımından mevcudun genel durumlarını ve varlığın ilkeleriniincelemektedir.
Sonuç olarak, Platon'a göre bilginin konusu, bizi kuşatan dünya hakkındaki olağan yargılarımıza konu olan tikel şeyler, duyusal, maddi, oluş ve yok oluş içinde olan şeyler, yani “sanı” nesneleri değil, konusu mutlak ve değişmez özelliklere sahip olan “bilgi” nesneleridir.
Platon'un idealar düşüncesinde iki dünya vardır. Bunlardan birisi duyu organlarımızla algıladığımız, “görülen dünya”dır. Görülen dünyada; oluşlar, yokoluşlar, tüm değişiklikler yaşanır. Gelip geçici ve ikincil bir dünyadır görülen dünya.
Özellikle Devlet adlı eserinde Platon için erdem, bireye ilişkin bir kavram olmasının yanı sıra toplumsal içeriğe sahip olan bir kavramdır. Bu eserinde bilgelik, cesaret, ölçülülük ve adalet gibi temel erdemlerden bahsetmesi ve bu erdemlerin toplum açısından önemini vurgulaması tesadüf değildir.
Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea Okulu'nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır.
Felsefe tarihinin en büyük filozoflarından birisi olan Aristoteles bu bağlamda varlık felsefesini “ilk felsefe” olarak isimlendirmiş ve ilk felsefeyi de “Var olanı, var olan olarak, saf hâlde ele almak” olarak tanımlamıştır. Varlık felsefesi varlığın ilk nedenlerini ve ilk ilkelerini konu edinir ve onu araştırır.
Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri