Platon'un Mağarası'nın Temel Öğeleri Ateş ise sistemin bilgi ve algıları çarpıtan en önemli değişkenidir. Platon'un Mağarası'nın dışındaki dünya ise sonsuz bilgi, deneyim ve gelişmeyi temsil eder. Her şeyi aydınlatan güneş ise bilimin gücüdür.
Platon'un mağara alegorisinde de gölgelerin yanıltıcı özelliği üzerinde durulmaktadır. Mağarada bulunan tutsakların tüm gerçekliği ve hayatı duvardaki gölgeler olarak algılaması ve daha sonra bazı tutsakların mağaradan kurtulma şansı yakalaması gerçek hayatla karşılaştıklarında bocalamaları anlatılmaktadır.
Böylece gölge en genel tanımıyla “varlığın kanıtı” olarak anlam kazanmaktadır. Gölge ile varlık arasındaki bu ilişki, Platon'un 'Mağara Alegorisinde ve İbn-i Arabi'nin dünyayı Allah'ın gölgesi olarak kabul ettiği düşüncesinde görülmektedir.
Alegoriye göre bazı insanlar karanlık bir mağaraya zincirlenmişlerdir ve bu insanlar başlarını sağa ve sola çeviremezler sadece karşılarındakini görebilmektelerdir. Doğuştan beri bu mağarada bulunan insanlar mağaranın girişinden yansıyan nesnelerin gölgelerini görür ve bunları gerçeklikleri olarak algılarlar.
Bu yazıda, Platon'un idealar öğretisine ve bu öğretinin en pür hâli olan meşhur mağara alegorisini (mağara benzetmesi) konu edineceğiz.
İlgili 37 soru bulundu
Mağara benzetmesiyle Platon, bulanık düşüncelerden doğadaki şeylerin gerisinde yatan gerçek idealara uzanan felsefe yolunu anlatır. Bu şekilde mağara benzetmesi filozofun cesareti ve pedagojik sorumluluğunu anlatan bir benzetme olur.
Mağaralar dünyada yerleşmiş güçlerle bağlantı kurma yerleriydi ki inanışa göre, bu daha sonra orada inzivaya çekilenleri ışığa götürecekti. Mağara sembolü, aydınlanmamış dünyayı simgeler.
Platon, bilgi (episteme) ile sanı (doksa) arasında ayrım yaparken, bilginin ancak mutlak, değişmez bilgi nesneleri varsa olanaklı olduğunu savunur. Duyulur nesneler varlıklarının değeri bakımından idealardan daha sonra gelirler, çünkü varlıkları idealardan pay almalarına bağlıdır.
Ona göre, gerçek bilimin konusu iyi ideasıdır; tüm bilinen şeyler bilinme özelliğini İyi'den aldığı gibi iç ve dış varlıklarını da ona borçludurlar, ama İyi buna rağmen varlıktan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçekliğini, kafaya da bilme gücünü veren İyi ideası kendine eş olarak güneşi yaratmıştır.
Değerlerin kişisel duygu ve eğilimlerden bağımsız, ne ise o olduklarını söyleyen Sokrates'e göre değerler, nesnel bir varlığa sahiptirler. Aynı düşünceyi büyük bir kararlılıkla savunan Platon da her türlü değerin, özellikle ahlaki değerlerin bağımsız ve mutlak olarak doğru veya yanlış olduklarını iddia etmektedir.
Platon'un Devlet isimli kitabında geçen Mağara Alegorisi hakkında Sokrates'in muhabbetlerinde yer alan Platon ondan öğrendikleriyle Mağara Alegorisini yazar. Bu alegoriye göre, kendimizi bir mağarada buluruz.
platon'un mağara alegorisine göre; felsefeden yoksun olanlar, bir mağarada bağlandıkları için yalnızca tek yöne bakabilen, arkalarında ateş ve önlerinde bir duvar bulunan mahkumlarla karşılaştırılabilir.
Buna göre; devlet, insanların bir araya gelerek kendi iradeleri ile kurduklan bir kurum olmayıp, doğal ve biyolojik yasalara göre kendiliğinden ortaya çıkan bir organizmadır. “Devlet” adlı yapıtında, Platon, “toplum bir tek insandan daha büyük birşeydir'^ diyerek insan ile toplum arasında bir paralellik kurar.
-Aristoteles 17-18 yaşlarındayken Platon'un Akademisine girmiş ve filozofun ölümüne kadar (367-347) 20 yıl onun derslerini dinlemiştir. Platon'un öğrencisi iken ruhun ölümsüzlüğüne ve ideler nazariyesine inanmaktadır. Daha sonra kendi düşünceleri geliştiği oranda Platon düşünce ve mistisizminden uzaklaşmıştır.
Hocası Sokrates ve öğrencisi Aristoteles ile birlikte felsefe tarihinin en etkili ismidir ve iddialarının büyük bir kısmı bugün hâlâ önemini korumakta, tartışılmakta ve çoğu düşünceye katkıda bulunmaktadır.
2. Platon iki evren ayırımı yapar.
Dolayısıyla Platon'a göre iki dünya vardır: biri gerçeklerin dünyası, di- ğeri ise o dünyanın temsilleri olan gölgeler ve metaforlar dünyasıdır.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Platona göre ahlak, 'iyi ideasına' ulaşmakla mümkündür. Mutluluğun kaynağı, en iyi olandır. En iyiye ulaşmanın yolu ise erdemlerden; doğruluktan ve adaletten geçer.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır. İdeaların gerçeğin kopyası olduğu belirtir.
Arapça'da "p" sesi yoktur ve yerine "f" sesi gelir. Ayrıca "o" sesi de yoktur ve "u" sesine evrilir. Kelime başında iki sessiz (pl gibi) harf telaffuz edilmez, başına veya artasına sesli bir harf eklenir. Bu üç nedenden dolayı Araplar bu isme Felatun veya Eflatun demişlerdir.
Mağara, yüzeyle bağlantısı olan ve gün ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve en az bir insanın sürünerek girebilmesine olanak verecek genişlik ve yüksekliğe sahip olan yeraltı boşluklarıdır. Speleoloji mağaraları inceleyen bilim dalıdır.
Mağara, özellikle menşe/türeyiş mitlerinin veya efsanelerinin mekânıdır ve yeniden doğuşu simgeler. Türk destanları mağara imgesinin farklı işlevlerle karşımıza çıktığı folklor ürünlerinden biridir. Eski Türk inançlarında mağaralar yer altı dünyalarına açılan kapılar olarak düşünülmüştür.
Mağara adamı, popüler kültürde tarih öncesi devirlerde mağaralarda yaşayan ilkel insan anlamına gelir. Mağara adamı sözcüğü ile aşağıdakilerden biri kastedilmiş olabilir: Neandertal adamı, ilkel insan türlerinden biri.
Platon'un Bölünmüş çizgi analojisi (Yunanca; γραμμὴ δίχα τετμημένη), Platon'un Devlet isimli eserinin VI. kitabının son bölümünde yer alan, hangi bilgi edinme türlerinden geçildiğinde mutlak olan 'İyi'nin bilgisi'ne ulaşılabilineceğini gösteren derecelendirme, çizim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri