Çiçeklenme ve meyve olgunlaşma döneminde de uygulama yapılıyor. Eğer killi topraklarda kullanılacaksa, potasyum gübresinin ekimden önce verilmesi önem taşıyor. Kil bakımından oldukça düşük olan topraklarda ise ekim sonrasında gübre uygulaması tavsiye ediliyor.
Sebzelerde ise potasyum; dikim öncesi, çiçeklenme ve meyve olgunlaşma başlama döneminde uygulanmalıdır. Bunların haricinde kil bakımından zengin bir toprakta ekim öncesinde, kil bakımından düşük bir toprakta ise ekim sonrasında potasyum gübre verilebilir.
Çilek ve muz bitkileri, meyve tutumundan itibaren potasyum nitrat gübresi alabilirler. Bağdan elde edilen bitkilerin, kivinin ve narenciye bitkilerinin potasyum nitrat gübresi verilmesi için en uygun zaman dilimi; meyvelerin fındık iriliğini aldığı dönemden, hasada 15-20 gün kalana kadarki zaman zarfıdır.
Klasik sulamada ilk su öncesi 8 - 10 kg/da verilir. PATATES 100 litre suda 1,5 kg PN eritilip, çiçek başlangıcı, çiçek sonu ve yumru döneminde uygulanmalıdır. Ara çapada 10 kg/da ve ilk suda 15 kg/da verilmelidir. Yağmurlama sulama: Her sulamada 4 kg/da verilmelidir.
Ürünün iri, dolgun, sert ve renginin canlı olmasını sağlar. Yapraktan önerilen dozlar 10-15 gün ara ile, damla sulama ve topraktan önerilen dozlar ise haftalık olarak uygulanır.
İlgili 38 soru bulundu
Potasyum sülfat gübresinin en doğru kullanım zamanı: sebzelerde ya da meyve ağaçlarında çiçek oluşumu, meyve oluşumu gibi zamanlar olarak farklı zamanlarda kullanılabilir.
Genel olarak, herhangi bir infüzyon sıvısı miktarında maksimum 10 mEq/sa potasyum klorür hızı aşılmamalıdır. Ciddi potasyum eksikliği durumunda (serum potasyumu 2 mEq/L'nin altında), 20 ila 40 mEq/saat hızında aşırı dikkatle verilmelidir.
Hasada 15-20 gün kala kullanılabilir. Kullanılacak miktar ise 20-25 kg aralığında olabilir. Potasyum sülfat gübresi kullanılacağı zaman meyvelerin ceviz iriliğine ulaşmış olmasına dikkat edilmelidir.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
Potasyum Noksanlık Belirtileri
Yaşlı yaprakların uçlarında ve kenarlarında sararma daha sonrada kuruma şeklinde görülür (yaprak yeşil rengini korur). Yaşlı yapraklar daha küçüktür. İlerlemiş durumlarda yaprağın büyük bölümü kurur ancak düşmez. Bitkide genel bir su stresi görülür.
Süs bitkilerinde kaliks çatlamalarını engel olmaya yardımcıdır. Meyvelerin ve süs bitkilerinin renk, koku, tat, depolama gibi kalite kriterlerinde oldukça önemli bir elementtir.
Meyve ağaçları toprak PH'sı 6,5-7,5 arasında organik ve inorganik besin maddelerince yeterli topraklarda gelişir. Toprağın organik madde kapsamı yeterli değilse, bir dekara 3-4 ton yanmış ahır gübresi tavsiye edilir. Ahır gübresi kıtsa, her fidan çukuruna bir kova yanmış gübre toprakla karıştırılarak kullanılabilir.
Potasyumun 3.6 mmol/l'nin altında olması potasyum eksikliğidir. Böbrekler potasyum dengesinin sağlanmasında kilit roldedir. Potasyum fazlası böbrekler tarafından idrar yoluyla atılır ve böylece kan seviyeleri korunabilir. Potasyum dışkı ve ter yoluyla da atılabilir.
POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır. İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir.
Meyve büyüme döneminde yüksek potasyum ihtiyacı olan bitkiler için geliştirilmiş, potasyum ve kükürt bileşimine sahip özel sıvı bir gübredir. Olumsuz yetişme koşullarına, yatmaya ve hastalıklara karşı bitkiye dayanıklılık kazandırır.
· Zeytin, ayçiçeği, kanola, yer fıstığı ve soya gibi yağlı bitkilerde potasyum sülfat kullanmak faydalıdır. · Ayrıca hububatta sap kalitesini arttırarak verim kayıplarına neden olan ekin yatmalarını engeller. Potasyum sülfat her türlü tarımsal üretimde kullanılabilir.
Potasyum nitrat gübresi meyve ve sebzelerde büyümeye, şişirmeye yardımcı olur. Potasyum sülfat ise meyve ve sebzede olgunlaşamaya etki eder. Her iki ürünü de vejetasyon dönemi boyunca yaptıkları işler bakımından değerlendirip kullanmanız gerekir. Hasat sonrası TSP gübresi ile potasyum sülfat gübresini kullanınız.
Vücut, potasyum yüksekliğini belli bir süre dengeleyebilir fakat kandaki değeri 6.5 mmol ve üzeri olduğunda nefes almada zorluk, düzensiz kalp atımı, kaslarda kramp ya da felç gözlenebilir.
Potasyum klorür, düşük kan potasyum düzeylerini (hipokalemi) önlemek ve tedavi etmek ,inme geçiren hastaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca ilaç endüstrisinde diyaliz sıvılarında da kullanılır.
En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar(mayıs)'dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır. Gübre uygulaması ıslak çime Yapılmamalıdır.
Potasyum Nitrat gübresi topraktan, yapraktan ve sulamayla birlikte (damla ve yağmurlama) uygulanabilir. Üç ayrı tipi mevcuttur: Pril, kristal ve düşük pH değerli potasyum nitrat.
Potasyum bitkilerde kök gelişmesini ve büyümesini olumlu şekilde etkilerken bitkilerde yatmayı önler, soğuğa dayanıklılığı artırır, erkencilik sağlar, azotun etkinliğini artırır, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı olumlu şekilde etkiler.
Fosforlu gübreler, ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişmesinin ileri dönemlerinde verilen fosforlu gübreler beklenen faydayı tam olarak sağlayamaz. Toprak neminin yeterli düzeyde olması fosforun elverişliliğini artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri