Pozitif psikolojinin gelişimine gerek tarihsel gelişim süreci içerisinde gerekse modern psikoloji içerisinde katkıda bulunan birçok bilim insanı olmasına rağmen pozitif psikolojinin kurucusu olarak Martin Seligman ismi kabul görmektedir.
psikoloji içerisinde katkıda bulunan birçok bilim insanı olmasına rağmen po- zitif psikolojinin kurucusu olarak Martin Seligman ismi kabul görmektedir.
Pozitif psikoloji, bireylerin, grupların ve kurumların var olan kapasitelerini, olumlu ve güçlü özelliklerini en etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan ve pozitif yönde gelişimlerini destekleyen durumların ve unsurların neler olduğunu inceleyen bir yaklaşımdır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımı ile sağlıklı insanın sadece problemi olmayan insan olarak tanımlanmaması ve psikolojinin yalnızca problemi çözme odaklı yaklaşmaması, bu problemlerin çözümünde insanın güçlü yönlerine odaklanan pozitif psikoloji kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Peterson'a göre pozitif psikoloji, zayıf yönler yerine güçlü yanları vurgulamak, kötüleri onarırken hayattaki iyiyi inşa etmek ve insanların hayatlarını yeterli olmaktan daha ziyade harika hale getirmek noktasında insan düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını inceleyen bilimsel bir yaklaşımdır.
İlgili 28 soru bulundu
Pozitif psikoloji yaklaşımının öncüsü olan Seligman, psikolojiye yeni bir bakış açısı sunduğu gibi iyi oluşu açıklamak için de farklı bir model önermiştir. Seligman'ın PERMA modeli olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam ve başarı bileşenlerinden oluşmaktadır.
Pozitif psikoloji, iyimserlik, mutluluk, farkındalık, karakterlerin güçlü yönleri, umut, olumlu düşünme, yaşam kalitesi, psikolojik dayanıklılık ve travma sonrası gelişim gibi konulara odaklanır. Bu alanlar üzerinde yapılan yüzlerce araştırma sonucunu günlük hayata entegre etmeye çalışmaktadır.
Pozitif psikoloji, insanların zayıf yönleri yerine güçlü yönleri, sorunları yerine çözüm gücüne odaklanan bir bakış açısına sahiptir ve sağlıklı insan tanımını üzerinde durur. Aynı zamanda bireylerin güçlü yönlerine odaklamanın, rahatsızlığı olan bireylerde sorunları azaltabileceğini de vurgulanmaktadır.
Pozitif psikoloji ise insanı artı hale taşır. İyilik halini arttırmayı, mutluluğu çoğaltmayı hedefler. Sağlıklı bir insanın yaşam kalitesini arttırmayı amaçlar.
Bu çalışmalar, kısa bir süre sonra psikolojinin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Nitekim, Wundt'un çalışmasında “psikolojinin fiziği” kavramını kullanması, fiziğin psikoloji üzerindeki etkisini net bir şekilde göstermektedir. Yani aslında psikoloji, pozitif bilim olma amacıyla yola çıkmıştır.
Pozitif psikoterapi, bireylerin duygu ve davranışlarını olumlu bir yapıya dönüştürmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pozitif psikoterapiye göre, tüm insanlar dünyaya iyi huylu ve nitelikli olarak gözlerini açmışlardır.
Pozitif ruh sağlığı, yalnızca başkalarına olumlu davranma, neşe kaynağı olma değil; kişinin kendini başkaları olmadan da öznel olarak iyi duyumsamasıdır. Pozitif ruh sağlığında, kişinin kendisini mutlu, iyi duyumsaması için çevre koşullarının elverişli olması yeterli görülmüyor.
W.Wundt ve Psikoloji. Wilhelm Wundt, kurduğu laboratuvar ile modern psikolojinin babası olarak kabul edilir.
Mümtaz Turhan'ın 1944 yılına kadar olan çalışmaları, Geştalt Ekolu'ne dayalı idrak konusunda, deneysel psikolojik alanda olmuştur. Kendisi, böylece Batılı anlamda ilk Türk Tecrübî psikologu sayılabilir.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek. Bu hedefler psikolojinin temelini oluşturur.
Optimist kişilerin olumlu, rahat ve neşeli halleri çoğunlukla çevrelerindeki insanlara da yansımaktadır. Optimist insanlarla karşılaşan kişiler onlarla daha yakın ilişkiler kurma eğilimi göstermekte ve bu pozitif halden kaçınılmaz şekilde etkilenmektedir.
Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. Esnek, özgür ve hızlı karar alabilen pozitif düşünce yapısı başarı kapılarının açılmasında altın anahtardır.
Ed Diener de mutluluğu "Mutluluk pozitif duyguları negatif duygulardan daha sık yaşamak ve yaşam memnuniyetidir." olarak tanımlamaktadır. Tanımlamalarda farklılıklar olsa da mutluluk, zihinsel ve duygusal olarak tüm insanlık için ortak değerler arasında görülmektedir.
Olumlu düşünce, her vakitte ve her koşulda yapılabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanan, bahane bulmaksızın alternatif üretebilen, kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüm üretebilen, gerçekçi, uzlaşmacı ve insan hayatını pozitif yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır.
Psikolojinin sosyal psikoloji, klinik psikoloji, gelişim psikolojisi, deneysel psikoloji, psikometri, uygulamalı psikoloji, adli psikoloji, eğitim psikolojisi, sağlık psikolojisi, spor psikolojisi, trafik psikolojisi, pozitif psikoloji, politik psikoloji ve din psikolojisi gibi pek çok alt alanı vardır.
Pozitif eğitim anlayışında öğrencilerin güçlü olması ve olumlu özellikleri geliştirmesi, uyum sağlayıcı en iyi mekanizmalarının, onu güçlü ve dayanıklı kılan, karakterini güçlendiren özelliklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Pozitif psikoloji insanın güçlü ve olumlu özelliklerine, kendini geliştirmesine, potansiyellerini kullanabilmesine yardımcı olur. Pozitif kuram, insan potansiyelini daha fazla takdir etmeye yönlendirmektedir. Ayrıca olumlu ve olumsuz duyguların birlikte ve dengede olmasının öneminden bahseder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri