Dünya Sağlık Örgütü'nün sağlık tanımı ile sağlıklı insanın sadece problemi olmayan insan olarak tanımlanmaması ve psikolojinin yalnızca problemi çözme odaklı yaklaşmaması, bu problemlerin çözümünde insanın güçlü yönlerine odaklanan pozitif psikoloji kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
ABD'de, kanalizasyon atıklarından anti-depresan kullanımı ölçümü ile yapılan araştırmalarda insanların bu ilaçlar olmadan yaşayamaz hale geldiği ortaya çıktı. Bu sorunla mücadele etmek için biçimlenen bir bilim dalıdır Pozitif Psikoloji.
psikoloji içerisinde katkıda bulunan birçok bilim insanı olmasına rağmen po- zitif psikolojinin kurucusu olarak Martin Seligman ismi kabul görmektedir.
Pozitif psikoloji, bireylerin, grupların ve kurumların var olan kapasitelerini, olumlu ve güçlü özelliklerini en etkin ve verimli bir şekilde değerlendirmelerini sağlayan ve pozitif yönde gelişimlerini destekleyen durumların ve unsurların neler olduğunu inceleyen bir yaklaşımdır.
Peterson'a göre pozitif psikoloji, zayıf yönler yerine güçlü yanları vurgulamak, kötüleri onarırken hayattaki iyiyi inşa etmek ve insanların hayatlarını yeterli olmaktan daha ziyade harika hale getirmek noktasında insan düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını inceleyen bilimsel bir yaklaşımdır.
İlgili 27 soru bulundu
Pozitif psikoloji yaklaşımının öncüsü olan Seligman, psikolojiye yeni bir bakış açısı sunduğu gibi iyi oluşu açıklamak için de farklı bir model önermiştir. Seligman'ın PERMA modeli olumlu duygular, bağlanma, olumlu ilişkiler, anlam ve başarı bileşenlerinden oluşmaktadır.
Pozitif psikoloji, bireylerin ve toplumların yaşam kalitesini artırmaya yönelik olarak iyimserlik, mutluluk, farkındalık, karakterlerinin güçlü yönleri, umut ve olumlu düşünme gibi konularda yapılan binlerce araştırmanın sonuçlarını günlük hayata entegre edebilecek çeşitli çalışmaları kapsamaktadır.
Pozitif psikoloji, insanların zayıf yönleri yerine güçlü yönleri, sorunları yerine çözüm gücüne odaklanan bir bakış açısına sahiptir ve sağlıklı insan tanımını üzerinde durur. Aynı zamanda bireylerin güçlü yönlerine odaklamanın, rahatsızlığı olan bireylerde sorunları azaltabileceğini de vurgulanmaktadır.
Pozitif psikoloji iyilik halimizi artırmaya, hayatımızı yaşanılır kılmaya, insanın güçlü ve güçsüz yönlerini araştırmaya ve potansiyellerimize ulaşmamıza yardım etmeyi amaçlıyor. Bu alan en çok eğitimde, kendine yardım yöntemlerinde, stres ve zaman yönetiminde ve iş yeri problemlerinde kullanılıyor.
Bu çalışmalar, kısa bir süre sonra psikolojinin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Nitekim, Wundt'un çalışmasında “psikolojinin fiziği” kavramını kullanması, fiziğin psikoloji üzerindeki etkisini net bir şekilde göstermektedir. Yani aslında psikoloji, pozitif bilim olma amacıyla yola çıkmıştır.
Psikolojinin bir bilim dalı olarak doğmasına, 1876 yılında Almanya'da Leipzig Üniversitesi'nde kurduğu psikoloji laboratuvarı ile Wilhelm Wundt ön ayak olmuştur. Wundt, kendini psikolog olarak tanımlayan ilk kişidir.
Pozitivizm veya olguculuk; Auguste Comte'un başını çektiği, doğru bilginin yalnızca bilimsel bilgi olduğu, doğru bilgiye ise yalnızca ampirizm (deneycilik) ile ulaşılabileceğini ve bu bilginin kendisinin deneysel olmadığını savunan düşünce akımıdır.
Psikologların temel bir araştırma yaparken hedefleri davranışı tanımlamak, açıklamak, tahmin etmek ve kontrol etmek. Bu hedefler psikolojinin temelini oluşturur.
Koşul tanımaksızın alternatif üretebilen, bizi sınırlayan kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüme yönelik, gerçekçi, uzlaşmacı düşünceler pozitif düşüncedir. Esnek, özgür ve hızlı karar alabilen pozitif düşünce yapısı başarı kapılarının açılmasında altın anahtardır.
Pozitif psikoterapi, bireylerin duygu ve davranışlarını olumlu bir yapıya dönüştürmek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pozitif psikoterapiye göre, tüm insanlar dünyaya iyi huylu ve nitelikli olarak gözlerini açmışlardır.
Mutluluk; tutkulu olduğumuz şeyleri yapmak, güçlü sosyal ilişkiler geliştirmek, affedebilmek, iyimserlik, şükran duymak, hayatın, kendimizin ve dünyanın farkında olmak demektir.
Olumlu duygular, mutlu olmak, neşeli olmak, takdir edildiğini hissetmek, huzur , kendini güvende hissetmek, gurur duymak, rahatlamak, coşkulu olmak gibi duygulardan oluşmaktadır.
Optimist kişilerin olumlu, rahat ve neşeli halleri çoğunlukla çevrelerindeki insanlara da yansımaktadır. Optimist insanlarla karşılaşan kişiler onlarla daha yakın ilişkiler kurma eğilimi göstermekte ve bu pozitif halden kaçınılmaz şekilde etkilenmektedir.
Olumlu düşünce, her vakitte ve her koşulda yapılabilecek iyi bir şeyin olduğuna inanan, bahane bulmaksızın alternatif üretebilen, kalıpların ötesine geçebilen, değişime ayak uyduran, çözüm üretebilen, gerçekçi, uzlaşmacı ve insan hayatını pozitif yönde etkileyen bir düşünce tarzıdır.
Pozitif eğitim anlayışında öğrencilerin güçlü olması ve olumlu özellikleri geliştirmesi, uyum sağlayıcı en iyi mekanizmalarının, onu güçlü ve dayanıklı kılan, karakterini güçlendiren özelliklerinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre pozitif kelimesinin anlamı "olumlu; deneye dayanan, deney ürünü olan, olgulara dayalı olarak bazı nitelikleri belli olan" anlamındadır. Bir şeyin varlığını pozitif, yokluğunu negatif kelimesi ifade eder.
Öğrenme Psikolojisi; öğrenmeyi oluşturan etkenleri, öğrenme sürecinin nasıl gerçekleştiğini, öğrenme sürecini etkileyen faktörleri ve öğrenme sürecindeki bireysel farklılıkları inceleyen psikoloji alt dalına verilen isimdir.
Pozitif Psikoloji Kavramının Tarihsel Gelişimi
Tarihsel süreç içerisinde pek çok bilim insanı çalışmalarıyla bu alana katkıda bulunsa da pozitif psikolojinin kurucusu Martin Seligman ve kuruluş zamanı da olarak da Seligman'ın 1998 yılında Amerikan Psikoloji Derneği'ndeki başkanlığı dönemi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri