Kondomlar HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların (gonore, klamidya ve trikomonas gibi) bu yolla geçişini azaltır. Ancak kondomlar sadece penisi kaplar. Bu yüzden pubik bölgenin cilt cilde temasına karşı korumamaktadır. HPV, HSV, sifiliz ve şarkoid bu bölge teması ile partnere bulaşabilir.
Örneğin, HPV virüsü sürtünmeyle bile bulaşabilen bir hastalık olduğu için genital siğillere neden olabilmektedir. Fakat kondom, cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını %90 önlemektedir. Tek eşli olmak: Hem kendinizin hem de partnerinizin tek eşli olması büyük önem taşımaktadır.
Kondom kullanımı, korunma yöntemleri içinde doğru kullanıldığı takdirde cinsel hastalıklara karşı en etkili yöntemdir ancak kondom kullanımıyla dahi korunmanın mümkün olmadığı cinsel hastalıklar da vardır.
Vajinal, oral veya anal her türlü cinsel ilişkide prezervatif, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı büyük oranda koruyor, mutlaka kullanın. Prezervatifi cinsel ilişkinin başlangıcından sonuna kadar takın.
Yanlış yüzey kullanımı
Prezervatifi kullanırken öncelikli olarak iç ve dış yüzeyi doğru şekilde birbirinden ayırmak gerekiyor. Yanlış yüzeyi kullanılan prezervatiflerin üzerinde yer alan spermisitler de işlevini yerine getiremeyince istenmeyen hamilelik oranı da artıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Prezervatif cinsel ilişkide penisin iyi bir şekilde ereksiyonu ile birlikte takılmalıdır. Takılması için tam birleşme veya boşalma anına kadar beklenilmemelidir. Çünkü bu süreçte vücut sıvılarının penis ucuna bulaşması ile cinsel yolla bulaşabilen hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Birden fazla prezervatif takmak
Birden fazla prezervatif, daha iyi koruma sağlar yanılgısına düşen birçok kişi vardır. Bir prezervatif üst üste takılmış birden fazlasıyla aynı işlevi görmektedir. Üstelik fazla sayıda prezervatif takmak kişilerin cinsel deneyimini tam manasıyla yaşayamamalarına sebep olur.
HPV virüsünün cinsel yolla bulaşmasını engelleyen yöntemlerden biri de kondom (prezervatif) kullanımıdır. Cinsel ilişki sırasında kondom (prezervatif) kullanımı HPV'nin bir kişiden diğerine yayılma riskini azaltabilir.
Rahim ağzı kanserine neden olan HPV bulaşıcıdır. Cinsel ilişki, virüsün ana bulaşma yoludur. Enfekte olmuş penis, skrotum (erkek yumurtalık torbası, vajina ve genital bölge ile temas virüsün bulaşması için yeterlidir. Kondom kullanmak kesin bir korunma sağlamasa da riski azaltacak bir faktördür.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı? Cinsel yolla bulaşan hastalıklar kan tahlilinde çıkar mı sorusunun cevabı, bazıları kanda test edilmektedir şeklindedir. Örneğin HIV, Hepatit B ve C, herpes ve frengi için kan testleri mevcuttur.
Doğru kullanıldığında %97 etkilidir. Eşleri cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklardan (AIDS, frengi, bel soğukluğu gibi) korur. Erkeklerin aile planlamasına katılımını sağlar. Kullanmak için muayeneye gerek olmayıp, reçetesiz olarak eczane ve büyük alışveriş merkezlerinden kolayca satın alınabilir.
Prezervatif yırtılırsa ya da delik olursa hamile kalma riski mevcuttur. Bu nedenle acil durum doğum kontrol yöntemleri hakkında bilgi almak için hemen bir jinekoloji uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca Prezervatifin yırtılması durumunda cinsel yolla bulaşan hastalıkların da bulaşması riski artar.
Enfeksiyonlara karşı tedbir amaçlı olarak cinsel ilişkinin hemen öncesinde ve sonrasında kadınlara idrara çıkmaları önerilir. Ayrıca prezervatif ya da diyafram benzeri korunma yöntemleri de enfeksiyona neden olmuş olabilir.
Hepatit B cinsel yolla da bulaşan bir hastalıktır. Bir taşıyıcıyla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda aşı yaptırmış olmak, durumdan haberdar olunmaması riskine karşılık da mutlaka kondom yoluyla korunmak gerekir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, cinsel ilişki ile hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşır. Prezervatif kullanmanın AIDS dahil cinsel yolla bulaşan hastalıkların büyük bölümünden koruması ve çoğunun tedavi edilebilir olması iyi haber.
Kirli su içme (buz küpleri dahil) ile, Kirli sudan çıkmış çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yeme ile, Daha az yaygın olarak, Hepatit A taşıyıcısı olan biriyle cinsel temas ile (özellikle anal yolla cinsel temasta) bulaşabilir.
Prezervatif ile cinsel ilişki (seks) riskli midir? Prezervatif her ilişkide kullanılmalıdır, ancak gerek cinsel yolla bulaşan hastalıklardan, gerekse gebelikten yüzde yüz koruma sağlayamaz. Çünkü cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prezervatifin kapatamadığı alanlardan da bulaşabilir.
HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüs olduğu için ondan korunmanın en iyi yolu tek eşlilik ve sadakattir. Bu şekilde enfeksiyonun toplumda yayılmasının önü alınmış olur.
Prezervatif, doğum kontrolü ve güvenli cinsel ilişki amacıyla kullanılmaktadır. Prezervatiflerin kullanımı kolaydır ve yan etkisi neredeyse yoktur, ayrıca rahim ağzı kanserinin önlenmesine de yardımcı olur.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların birçoğu prezervatif kullanımı sayesinde hem kadını hem erkeği koruyabilirken HPV virüsü için prezervatifin koruyuculuğu ne yazık ki minimal seviyededir. Siğiller yumurtalıklarda veya kasık bölgelerinde de olabileceği için prezervatif kullanılsa dahi karşı tarafa geçebilir.
Çünkü HPV virüsünün bir tedavisi yoktur. HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir.
Boşaldıktan sonra penis yumuşamadan prezervatif çıkarılmalıdır. Lateks maddesine karşı alerjisi olanlar kullanmamalıdır. Kondom yırtılırsa korunma kaybolur. Hem hamilelik durumu için hem de cinsel yolla bulaşabilecek hastalıkların kontrolü için doktora başvurmanız faydalı olacaktır.
OKEY Zirve, tırtıklı ve kabartmalı özel dokusu sayesinde partnerlere daha fazla zevk verir.
İstenmeyen Gebeliklere Karşı %98 Dolaylarında Koruma Sunar
Doğru bir şekilde ve doğru zamanda kullanıldığında prezervatifin koruyuculuk oranının %98 dolaylarına yükseldiği biliniyor. Etki mekanizması son derece basit, ejakülasyonun kadın üreme sistemine erişmesini engelliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri