● Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
Normal prizler evde kullanım için tasarlanmıştır ve bu nedenle yalnızca maksimum 16 amperlik akımı işleyebilir. Çoğu durumda maksimum 10 amper bile vardır.
Monofaze ev prizleri 16A'e göre imal edilir.
Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Trifaze olursa ancak 5x4 ile beslenebilir. (3 faz eşit dağıtılır,1 nötr ve 1 de topraklama kablosu) ayrıyette 17000/380 = 44,7 Amper eder ki bu da 4mm2 kablonun akım taşıma kapasitesinin sınırlarına yakındır.
İlgili 18 soru bulundu
Prizlerin kullanma amacı ve güçleri belirtilecek, kullanma amacı belli olmayan priz güçleri bir fazlı priz için en az 300 watt, üç fazlı priz için en az 600 watt kabul edilecektir. Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilecek, ancak priz güçleri toplamı 2000 VA.'yı geçemeyecektir.
Bir güç kaynağının gerilim değeri 24 volt ve güç değeri 4800 watt ise Amperi 4800 / 24 =200 amperdir.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir. Akım koruyucu prizler içinde yer alan alternatif devre yüksek voltaj ve dalgalanmalarını algılayabilecek özelliklere sahiptir.
Bir prize en fazla 15A, 3500w.. yüklenilebilir. Bunu 5-6 cihazda yapabilir, 2-3 cihazda yapabilir. Mesela; 1 adet su ısıtıcı 2500w,, birde soba bağladık 1600w , olmadı,, 4000w ı geçti,,, demekki, priz sadece su ısıtıcısını çalıştırır..
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Tüm bu olumsuz etkileri bir yana bırakırsak, normalde kompresörlü araç buzdolapları 60Watt civarında güç çekerler. Kompresörlü araç buzdolabı 12Volt ile çalışıyorsa; 60/12 = 5 Amper, Kompresörlü araç buzdolabı 24 Volt ile çalışıyorsa; 60/24 = 2,5 Amper, Akım çekerler.
Prizler için 16 Amperlik, aydınlatma için 10 Amperlik sigorta olması gerekir.40 Amper normal değil. Evet değiştirin bir prizden geçen akım 16 amperden fazla olmamalı.
Elektrik sigortalarının amper değerleri neden önemli? Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Elbette takılır, hiçbir sıkıntı da olmaz.
Ev şarjı, aracın batarya kapasitesi ve doluluk oranına bağlı olarak 8 – 12 saat arasında sürebilmektedir. 120V AC prizde şarj oranı genellikle 1.5 kW – 2.9 kW arasında değişmektedir.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
●
Ayrıca ülkemizde de bazı yerlerde E tipi fiş ve prizler bulunuyor. E tip fiş ve prizler 16 Ampere kadar olan akım şiddetini destekliyor ve 220 – 240 Volt arasında çalışıyor.
Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul (Joule) üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılar.
Akım korumalı priz almaya gerek var mı diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Sadece bir tane elektronik cihaz bile kullanıyor olsanız akım korumalı priz tercih etmekte her zaman fayda var. Bahsettiğimiz gibi akım korumalı prizler ani ve düzensiz güç dalgalarına karşı cihazları korur.
Elektronik cihazlara örnek olarak bilgisayar ve benzeri cihazları söyleyebiliriz. Bunların dışında buzdolabı akım koruma prizi de bulunur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon ve daha birçok elektronik alet ile kullanımları sağlanabilmektedir.
1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır.
450 Watt güneş paneli Saatlik 10,53 Amper üretmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri